Σφοδρές αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο προκαλούν οι νέες ανακοινώσεις για την λειτουργία της αγοράς με το μέτρο του click-away δηλαδή της λειτουργίας των καταστημάτων μόνο για την παράδοση παραγγελιών να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής.

Εμπορικές επιχειρήσεις και retailers τονίζουν πως οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες για τον κύκλο εργασιών τους, καθώς οι τζίροι που πραγματοποιούνται μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων αντιστοιχούν σε πολύ υψηλό ποσοστό των πωλήσεων τους. Ήδη, αλυσίδες όπως η Jumbo και άλλες αναφέρουν πως δεν θα χρησιμοποιήσουν το click away και μένει να διαπιστωθεί τι θα αποφασίσουν και οι υπόλοιποι «παίκτες» της αγοράς.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ χαρακτηρίζει το μέτρο ως «συμπληρωματικό που δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς» και εκτιμά ότι μόνο το «10% των επιχειρήσεων θα μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο», ενώ εκτιμά ότι είναι ανεφάρμοστο στα χιλιάδες συνοικιακά καταστήματα.

Την εκτίμηση αυτή μοιράζεται και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου ο οποίος μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ κάλεσε την κυβέρνηση να «να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα»

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης τα «Συστήματα τύπου “click away“, ραντεβού και ψηφιακές πωλήσεις, αποτελούν συμπληρωματικές μεθόδους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς». Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, μόνο το 10% των επιχειρήσεων μπορεί να λειτουργήσει με το click-away.

«Σεβόμαστε αποδεδειγμένα τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων για τα θέματα υγείας, όμως δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να τοποθετούνται και σε πρακτικά ζητήματα της αγοράς, που γνωρίζουμε καλύτερα και αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Η κατάσταση που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμη και πρέπει να βρούμε πειστικές απαντήσεις για τους συναδέλφους μας, που έχουν ένα συνοικιακό κατάστημα που το επισκέπτονται 4-5 άνθρωποι την ημέρα», είπε ο κ. Καφούνης.

Διαφορετικά, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θα κάνει νέες προτάσεις για την επαναλειτουργία της αγοράς, καθώς όπως επισημαίνει, χιλιάδες μικρομεσαίοι βλέπουν αυτή τη στιγμή ορατό τον κίνδυνο του αφανισμού τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, καθώς το 90% εξ αυτών δεν μπορεί να λειτουργήσει με το σύστημα click-away.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου χαρακτήρισε μεν απαραίτητα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, τόνισε όμως ότι με τον τρόπο αυτό πολλές επιχειρήσεις, όπως αυτές που πωλούν είδη δώρων ή παιχνίδια, οδηγούνται σε απόλυτη καταστροφή, αφού κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων εξασφαλίζουν το 30% ή ακόμα και το 40% του ετήσιου τζίρου τους.

«Μπορεί το σύστημα click away με το οποίο θα γίνονται αυτό το διάστημα οι αγορές λιανικής να αποτελεί μία καινοτομία και να παραπέμπει σε εικόνες του μέλλοντος, δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να βοηθήσει το σύνολο των επιχειρήσεων να σταθούν στα νέα δεδομένα. Εκτιμούμε ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away, οπότε η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα», ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός που γίνεται μέσω της συγκαλυμμένης λιανικής πώλησης, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στη μικρή και την πολύ μικρή επιχειρηματικότητα».

Πλήγμα για τον κόσμο της αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Ζορπίδης τις σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις σημειώνοντας πως «ευνοούν με προκλητικό τρόπο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές εταιρίες με τις αλυσίδες καταστημάτων».

«Η Κυβέρνηση δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, όπως της έχουμε ζητήσει και θα περίμενε κανείς. Γιατί δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά στην τήρηση των μέτρων υγιεινής για τον καταναλωτή που επισκέπτεται μία Τράπεζα, ένα σούπερ- μάρκετ ή ένα κατάστημα τροφίμων από αυτόν που εισέρχεται σε ένα κατάστημα δώρων, υποδημάτων ή ρούχων», αναφέρει σε δήλωσή του.

«Επίσης, είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μπορούν να εφαρμόσουν μεθόδους “click away”, ενώ για τους μεγάλους της Αγοράς αυτό θα γίνει ένα μέσο προς απαράδεκτες και άδικες ολιγοπωλιακές – μονοπωλιακές καταστάσεις», καταλήγει ο κ. Ζορπίδης.

Για οριστική απώλεια του εορταστικού τζίρου για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις κάνει λόγο ο Προέδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας ζητώντας τη λήψη άμεσων νέων μέτρων για την ενίσχυση του εμπορίου.

Όπως αναφέρει ο Καρανίκας «για την συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων – ιδιαίτερα στους μεγάλους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης – οι οποίες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, ο εορταστικός τζίρος χάνεται οριστικά και αμετάκλητα. Καμία αναπλήρωση των απωλειών δεν θα επέλθει με τηλεφωνικές παραγγελίες, καθώς κανείς πελάτης δεν πληρώνει αν δεν βλέπει τι αγοράζει».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ «Δημιουργείται μία άνιση αγορά δύο ταχυτήτων, η λειτουργία της οποίας είναι πασιφανές ότι δεν πληροί τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού: Από τη μία πλευρά είναι τα χιλιάδες κλειστά, επί δύο συνεχείς μήνες, κυρίως συνοικιακά μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και οι θέσεις εργασίας τους βρίσκονται «στον αέρα». Στον αντίποδα βρίσκονται οι λίγοι ισχυροί του εμπορίου, που διευκολύνονται με το click away να εξυπηρετούν τους πελάτες στους οποίους δεν μπορούν να φθάσουν έγκαιρα οι εταιρίες κούριερ, καθώς ακόμη και τα υπερσύγχρονα e-shop που διαθέτουν «έπεσαν», ακριβώς λόγω του αυξημένου όγκου παραγγελιών που δέχονται.

Διαβάστε ακόμα:

Χριστούγεννα με lockdown: Κλειστό το λιανεμπόριο – Με SMS και click away από την Κυριακή

Μητσοτάκης: «Ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δισ. ευρώ»

Τάιεϊ Κομπαγιάσι: Από άστεγος… CEO εταιρείας αξίας $1 δισ.