Επιχειρήσεις

Απ. Πεταλάς (Fourlis): Σε Κρήτη και Πάτρα τα πρώτα «μικρά ΙΚΕΑ»

  • Στέλιος Μορφίδης


Οι νέες επενδύσεις με το βλέμμα στην μετά COVID εποχή - Στο 75% η κάμψη των πωλήσεων αυτό το μήνα - Παραμένει ισχυρή η κεφαλαιακή βάση του ομίλου ο οποίος λαμβάνει διευκολύνσεις από τους βασικούς συνεργάτες – προμηθευτές

Κάμψη πωλήσεων μεταξύ 70% και 75% θα έχει ο όμιλος Fourlis αυτό το μήνα στην Ελλάδα με την επιβολή του δεύτερου lockdown, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Απ. Πεταλά. Ωστόσο, όπως είπε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, τα νούμερα απ’ τις υπόλοιπες αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος (Κύπρος, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία) είναι σαφώς καλύτερα με τις απώλειες στις πωλήσεις να προσδιορίζονται κατά μ.ο. 10%.

Υπενθυμίζεται ο όμιλος ανακοίνωσε προχθές πως σε επίπεδο εννεαμήνου κατέγραψε κάμψη πωλήσεων 17,7%, στα 279,3 εκατ. ευρώ και ζημίες μετά από φόρους 3,1 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Πεταλάς εμφανίστηκε αισιόδοξος τόσο στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας όσο και στις προοπτικές του ομίλου. Για το πρώτο κομμάτι στάθηκε ιδιαίτερα στις σημαντικές διευκολύνσεις που του κάνουν οι βασικοί συνεργάτες – προμηθευτές. Μεταξύ άλλων, όπως αποκάλυψε ο κ. Πεταλάς, έχουν μεταθέσει την εξόφληση εμπορευμάτων αξίας 30 εκατ. ευρώ για μετά την άρση του Lockdown. Εξάλλου ο ίδιος υπογράμμισε την ισχυρή χρηματοοικονομική βάση του ομίλου προτάσσοντας τις κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες για τη διασφάλιση και ενίσχυση της ρευστότητας του χάρη και στην αμέριστη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. 

 

Επενδύσεις

Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος Fourlis συνεχίζει τις επενδύσεις του και παράλληλα σχεδιάζει νέες, όπως είπε ο κ. Πεταλάς, προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα για τις ευκαιρίες που θα έρθουν στην μετά COVID εποχή. Οι τελευταίες, σύμφωνα με την διοίκηση της εισηγμένης, θα είναι πολλές στους δύο βασικούς κλάδους που δραστηριοποιείται, τον οικιακό εξοπλισμό μέσω της ΙΚΕΑ, και των αθλητικών ειδών μέσω της Intersport και της The Athlete’s Foot. 

Υπό το πρίσμα αυτό ο όμιλος προγραμματίζει επενδύσεις 23 εκατ. ευρώ το 2021 και 22 εκατ. ευρώ το 2022. Μάλιστα ο κ. Πεταλάς έκανε ειδική αναφορά στο δίκτυο των «μικρών ΙΚΕΑ» που σχεδιάζεται αποκαλύπτοντας ότι τα πρώτα καταστήματα του είδους θα ανοίξουν σε Πάτρα και Κρήτη, όπου μάλιστα έχουν ολοκληρωθεί και οι αγορές των σχετικών οικοπέδων προς 5 εκατ. ευρώ.

Καίριο ρόλο στην υποστήριξη στον εφοδιασμό του νέου δικτύου καθώς και των ηλεκτρονικών πωλήσεων αναμένεται να αναλάβει το δεύτερο κέντρο logistic που θα ανεγερθεί στο Σχηματάρι σε βάθος τριετίας.

Σε ο,τι αφορά την ΑΕΕΑΠ του ομίλου, Trade Estate, ο κ. Πεταλάς είπε πως απομένει η ολοκλήρωση της εισφοράς του ΙΚΕΑ στη Θεσσαλονίκη ώστε να εκκινήσει η διαδικασία, την οποία προσδιόρισε για το α’ τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΚΑΛ: Το «όπλο» της Cosco στις μεγάλες εργολαβίες του ΟΛΠ

Οι φήμες για Wind, το deal της Vivartia και η βραδινή… μετακόμιση σε βίλα της Κηφισιάς

UBS: Οι 21 μετοχές που θα «λάμψουν» το 2021