Δύο σημαντικές ειδήσεις «έβγαλε» η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Jumbo, την Τετάρτη. Η πρώτη ήταν ότι πλέον η εισηγμένη αρχίζει να προσαρμόζεται σε ένα επικείμενο αποπληθωριστικό περιβάλλον, το οποίο ο Πρόεδρος της κ. Απόστολος Βακάκης θεωρεί ότι, όχι μόνο έρχεται αλλά μπορεί να προκαλέσει και ένα σοκ συνολικά στην αγορά «και ας μη το βλέπουμε ακόμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κάτι που σημαίνει μειώσεις τιμών και παράλληλα μείωση του περιθωρίου κέρδους με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη διεύρυνση των μεριδίων εις βάρος του τελικού αποτελέσματος. Ένα μίγμα που, σύμφωνα με τον κ. Βακάκη, μπορεί να δώσει αύξηση τζίρου 15% και αύξηση κερδοφορίας 10% με παράλληλη μείωση του περιθωρίου κέρδους κατά δύο μονάδες!

Η δεύτερη είδηση αφορά τους ίδιους τους μετόχους της εισηγμένης, μιας και ο κ. Βακάκης δεσμεύθηκε χθες ότι θα ακολουθήσει την ίδια μερισματική πολιτική και ότι οι χρηματικές διανομές για τις χρήσεις του 2023 και 2024 θα είναι στα επίπεδα του 2022! Κοινώς, εγγυάται τα χρήματα που θα λάβουν οι μέτοχοι, παρά τις αναταράξεις που ο ίδιος βλέπει.

«Ζούμε σε μια εποχή που πλέον υπάρχει αναντιστοιχία εισοδημάτων και τιμών στην αγορά. Αυτό λειτουργεί ανασταλτικά και δεν θα συνεχιστεί. Είμαστε στην αρχή ακόμα και δεν το βλέπουμε. Και επειδή δεν το βλέπουμε κάνουμε πως δεν υπάρχει. Όταν οι μισθοί αυξάνονται 10%, πως θα καλύψουν ανατιμήσεις 30% και 50% και 80%; Δημιουργείται, λοιπόν, τεράστιο χάσμα (…) Είναι θέμα χρόνου να συνειδητοποιήσει κανείς πως, και να θέλει ο άνθρωπος, δεν θα μπορεί να αγοράσει. Τα λεφτά δεν φτάνουν! Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα Βαλκάνια. Όταν όμως το συνειδητοποιήσουμε θα υπάρξει σοκ και αναδιάταξη των αγορών. Θα έρθουν ανακατατάξεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βακάκης εκτιμώντας πως «τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν τελικά». Σύμφωνα με τον ίδιο «το μήνυμα απ’ την πτώση όλων των δεικτών κατανάλωσης είναι καθαρό: Μπαίνουμε σε περίοδο αποπληθωρισμού».

Για την Jumbo το 2023 και το 2024, όπως είπε, θα είναι μεταβατικές χρονιές. «Δίνουμε έμφαση στον τζίρο ώστε να “κλέψουμε” πελάτες απ’ τον ανταγωνισμό, όχι στο να αυξήσουμε τις τιμές ισορροπώντας τζίρο και κερδοφορία. Κάθε μέρα κατεβάζουμε τιμές σε 100 με 150 κωδικούς προϊόντων καθώς η φιλοσοφία μας επιβάλει να μην αποξενωθούμε απ’ τα εισοδήματα των καταναλωτών. Στο τέλος αυτός ψηφίζει με τα χρήματα του και σίγουρα δεν είναι χαζός. Ξέρει ποιος τον κοροϊδεύει και ποιος τον στηρίζει».

Όπως εξήγησε, σε πρώτο στάδιο έχει τεθεί στόχος να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων της Jumbo στο ήμιση των αυξήσεων που έχει επιβάλει. «Δεν είμαστε σε περίοδο που οι κερδοσκόποι μπορούν να παίξουν μπάλα. Τώρα είναι η περίοδος των επαγγελματιών. Η τιμή για το προϊον που προσφέρεις πρέπει να είναι υπέρ του πελάτη!».

Στα δε, highlights της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, η προτροπή του κ. Βακάκη προς κάθε Έλληνα να μη βιάζεται να τοποθετήσει τα χρήματα του. «Η αγορά σήμερα είναι σε ανισορροπία. Η προσδοκία των ανθρώπων είναι ότι οι τιμές θα ανέβουν και πάνω στην αγωνία τους κάνουν μη λογικές κινήσεις, πιστεύοντας ότι έτσι προστατεύονται. Εγώ γίνομαι αντιπαθής λέγοντας ότι ‘υπομονή οι τιμές θα εξισορροπήσουν προς τα κάτω, όχι προς τα πάνω’. Αυτό που λέω είναι εναντίον των συμφερόντων μου, όμως ο κόσμος δεν πρέπει να παρασύρεται. Όσο ο κόσμος λέει “θα ανέβει η τιμή”, ο ίδιος τελικά την πυροδοτεί. Εμείς όμως είμαστε σαν τους ανιχνευτές του στρατού. Προηγούμαστε του στρατεύματος και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα απ’ αυτά που βλέπουμε και βιώνουμε ότι έχει ξεκινήσει ο αποπληθωρισμός! Όποιος κάνει σωστό κουμάντο θα ευεργετηθεί…».

Σε ο,τι αφορά τη δραστηριότητα του Ομίλου, ο κ. Βακάκης ανακοίνωσε πως ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα η λειτουργία του eshop στη Ρουμανία, ενώ ως το τέλος της χρονιάς επίκειται άνοιγμα νέου καταστήματος στη Βουλγαρία.

Στην Κύπρο το νέο κατάστημα κατά πάσα πιθανότητα πάει για το 2024. Για το δε, Ισραήλ τόνισε ότι το franchise πάει εξαιρετικά καλά με το πρώτο κατάστημα που λειτουργεί, επαναλαμβάνοντας όμως ότι για την Jumbo, η περίπτωση των franchise λειτουργεί περισσότερο υποστηρικτικά και όχι ουσιαστικά με βάση το μοντέλο λειτουργίας της.

Σημείωσε ότι υπάρχει επίσης ένα σχέδιο για νέα καταστήματα την επόμενη χρονιά, αποφεύγοντας ωστόσο να κοινοποιήσει το οτιδήποτε.

Διαβάστε ακόμη

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,4% το 2023 και επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους

Σε υψηλό 25 ετών η απόδοση των 2ετών βρετανικών ομολόγων (διάγραμμα)

Απόστολος Βακάκης (Jumbo): Ερχονται ανακατατάξεις στην αγορά – Αναγκαίος ο αποπληθωρισμός

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ