Επιχειρήσεις

Άρση lockdown: Ασυγκράτητο shopping η νεολαία – ‘Εκρηξη τζίρου στην αγορά

  • Στέλιος Μορφίδης


Τι δηλώνουν στο newmoney οι φορείς της αγοράς

Με τη νεολαία, κατά κύριο λόγο, να αποδεικνύεται ασυγκράτητη, η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις έφερε έκρηξη πωλήσεων για ένα κομμάτι του λιανεμπορίου που έκανε… Ανάσταση το προηγούμενο τριήμερο.

Αθλητικά είδη, casual ρούχα και παπούτσια, καλλυντικά και αξεσουάρ ήταν οι κατηγορίες των προϊόντων που είχαν μεγάλη ζήτηση στο πρώτο τριήμερο λειτουργίας της αγοράς, με μοναδικό περιορισμό σε ισχύ τον αριθμό των πελατών εντός των καταστημάτων.

Ένας παράγοντας που μπορεί να απέτρεψε οικογένειες και μεγαλύτερες ηλικίες να στηθούν στις ουρές, δεν έκαμψε όμως την αποφασιστικότητα νεαρών καταναλωτών, που σε αρκετές περιπτώσεις περίμεναν ακόμα και μία ώρα για να εισέλθουν στο κατάστημα!

Μια εξέλιξη που, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, ευνόησε τις λεγόμενες επώνυμες αλυσίδες ταχυκίνητης μόδας και τις αντίστοιχες των αθλητικών ειδών, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς, είδαν να αυξάνονται οι πωλήσεις τους κατά μέσο όρο 20% – 30% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν. Παρόμοια εικόνα και στα καταστήματα τεχνολογίας και ηλεκτρικών ειδών. Από εκεί και έπειτα, ωστόσο, αυτό το «boom» δεν το είδε η υπόλοιπη αγορά.

«Τα μηνύματα προς το παρόν είναι αντιφατικά», εξηγεί στο newmoney ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργος Καρανίκας: «Νομίζω ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι ένα καλό crash test για το λιανεμπόριο συνολικά, μιας και είναι η πρώτη μετά την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις. Όλοι ελπίζουμε ότι προοδευτικά θα δούμε μια σημαντική άνοδο. Το μείζον είναι να αισθανθεί ο κόσμος ασφάλεια. Οι νέοι το αισθάνονται, το σημαντικό είναι να το νιώσουν όλοι. Γι’ αυτό και τα εμπορικά καταστήματα τηρούν απαρέγκλιτα τους όρους ασφαλείας».

Χαρακτηριστικό, επίσης, αυτών των ημερών ήταν η καταναλωτική στροφή που κατεγράφη προς κεντρικά εμπορικά σημεία την Αθήνας, πολυκαταστήματα, εκπτωτικά χωριά και mall σε σχέση με τις τοπικές αγορές, που κατάφεραν να επιδείξουν μια σταθερότητα από την επανεκκίνησή τους και μετά. Ερμού και εκπτωτικά χωριά, μάλιστα, ήταν αυτά που συγκέντρωσαν και μεγάλη κίνηση την Κυριακή, όπου σε γενικές γραμμές η εμπορική κίνηση δεν ξεπέρασε το 40% της αντίστοιχης την προηγούμενη μέρα, αφού πολλοί ήταν αυτοί που επέλεξαν την εκδρομή από μία βόλτα στα καταστήματα.

«Την Κυριακή μόνο η Ερμού είχε καλή κίνηση» σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Σταύρος Καφούνης. «Η μεγάλη δοκιμή της αγοράς έχω την αίσθηση θα γίνει αυτή την εβδομάδα, ώστε να μπορούμε να εξάγουμε και κάποια πρώτα ασφαλή συμπεράσματα. Στο μεταξύ, ελπίζουμε και στην έλευση των πρώτων τουριστών στην Αθήνα», σημειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά και την ερχόμενη Κυριακή 23 Μαϊου, έπειτα από απόφαση της ηγεσίας του υπ. Ανάπτυξης με το σκεπτικό οι έμποροι να έχουν την ευκαιρία να ανακτήσουν μέρος του χαμένου τους τζίρου.

Διαβάστε ακόμη: 

ΗΠΑ: Επιπλέον 20 εκατ. δόσεις εμβολίων χαρίζει σε τρίτες χώρες ο Μπάιντεν 

Bitcoin: Ποιοι προβλέπουν μαζικό sell off και γιατί – Πόσο κοντά είναι τα $40.000 

Mitsis Hotels: Συνεργασία με το Real Madrid Foundation για ποδοσφαιρικό Camp στη Ρόδο