Επιχειρήσεις

Μπιλ Χουάνγκ: Ο Ασιάτης «αρχηγός» είναι γυμνός (vid)

  • Διονύσης Θανάσουλας


Η ιλιγγιώδης διαδρομή του επικεφαλής της Archegos Capital Management που πιστεύει βαθιά στον Θεό αλλά «τίναξε» τις αγορές στον αέρα χάνοντας μέσα σε λίγα 24ωρα τα δισεκατομμύρια της προσωπικής του περιουσίας - «Archegos story»: Πώς η αμύθητη περιουσία του Μπιλ Χουάνγκ εξανεμίστηκε σε λίγες μέρες

Λίγοι παρατήρησαν εκείνο το πρωινό του 2018 τον γκριζομάλλη κύριο με τα Ασιατικά χαρακτηριστικά που περπατούσε στην Νέα Υόρκη ενώ μια τηλεοπτική κάμερα τον αποθανάτιζε, για τις ανάγκες μιας τηλεοπτικής συνέντευξης να περνάει έξω από την είσοδο του κτηρίου που στεγάζονται οι New York Times.

Ο Μπιλ Χουάνγκ βάδιζε σταθερά, φορώντας μαύρα γυαλιά οράσεως και με ένα σακκίδιο στη πλάτη, χωρίς σωματοφύλακες να τον συνοδεύουν, παρότι ήταν ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος.

Το «ήταν» είναι η λέξη που αποτυπώνει και το δράμα που βιώνει ο γιος ενός πάστορα και μια ιεραποστόλου τα τελευταία 24ωρα, ως ο άνθρωπος που τίναξε στον αέρα τις αγορές από την Νέα Υόρκη και την Ζυρίχη έως το Τόκιο και εέχασε δεκάδες δισεκατομμύρια και όλη του την περιουσία.

Το φιάσκο της Archegos Capital Management του Χουάνγκ μετριέται σε δεκάδες δις δολάρια με μυστικές τοποθετήσεις που ενείχαν επικίνδυνο βαθμό μόχλευσης, οι οποίες προκάλεσαν με μεγάλη τρικυμία στην αγορά.

Το χαρτοφυλάκιο του θρησκευόμενου Ασιάτη που από την περασμένη Παρασκευή διαχειρίζονται «λύκοι της Wall Street, όπως η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Wells Fargo & Co, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας άξιζε περί τα 40.000.000.000 δολάρια.

Πλέον με τις ρευστοποιήσεις να συνεχίζονται οι αναλυτές εικάζουν ότι περισσότερα από 100.000.0000.000 δολάρια χάθηκαν σε μέσα σε λίγα 24ωρα!

Τι έμεινε; Δύσκολο να αποτιμήσει κανείς με σιγουριά, αλλά ο Χουάνγκ φέρεται να απέμεινε με την αγαπημένη του Βίβλο στο χέρι, αυτή που δεν λείπει ούτε από το γραφείο του, στο κτήριο που στεγάζει το στρατηγείο της Archegos στο Μανχάταν, απέναντι από το εμβληματικό Carnegie Hall.

Ο μέντορας, η χειραγώγηση της αγοράς και η επιστροφή

Η πίστη στον Θεό καθοδήγησε τον Ασιάτη από τα πρώτα βήματα της καριέρας του στις αγορές και είχε πάντα σαν motto του την φράση «δεν κινούνται όλα γύρω από το χρήμα».

Στην συνέντευξη που παραχώρησε το 2018 τόνισε: «Λειτουργώ όπως ένα μικρό παιδί, ψάχνοντας να βρω τι θα κάνω σήμερα και που θα επενδύσω για να ευχαριστήσω τον Θεό».

Πήρε πτυχίο στις Οικονομικές Επιστήμες από το UCLA και MBA από το Carnegie Mellon και ξεκίνησε σαν πωλητής στις εταιρίες Peregrine Securities και Hyundia Securities.

Ξεχώρισε γρήγορα για τις ικανότητές του, τις οποίες διέκρινε ένας «λύκος» των αγορών, ο πολύς Τζούλιαν Ρόμπερτσον, ο οποίος τον πήρε υπό την προστασία του. Ο νεαρός Χουάνγκ έγινε ένας από τους προστατευόμενους του στην επενδυτική εταιρία που του ανήκε, την Tiger Management και όταν την έκλεισε το 2000, έδωσε 25.000.000 δολάρια στον Χουάνγκ για να στήσει το δικό του fund.

Το ονόμασε Tiger Asia Management και μέσα σe λίγα χρόνια μεγαλούργησε αφού σύμφωνα με την Wall Street Journal, στο peak της τα περιουσιακά στοιχεία της ξεπέρασαν τα 5.000.000.000 δολάρια. Εκεί έσκασε και το πρώτο χαστούκι, όταν έγινε γνωστό ότι η εταιρία του Χουάνγκ είχε χειραγωγήσει την αγορά, έχοντας εσωτερική πληροφόρηση.

Ο θρησκευόμενος Ασιάτης πλήρωσε περί τα 60.000.000 δολάρια πρόστιμο για να αποφύγει καουργηματικές διώξεις από την Κίνα, ενώ οι προσωπικές του απώλειες ανήρθαν σε 16.000.000 δολάρια.

Το 2013 ίδρυσε την Archegos Capital Management και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος που πίστευε ότι ο Θεός είναι πάντα δίπλα του.

Και μπορεί όντως ο Μεγαλοδύναμος να ήταν, δεν ήταν όμως κανείς άλλος όταν οι «λύκοι» της Wall Street έπεσαν πάνω του για να διασφαλίσουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες όταν ο Χουάνγκ δεν μπόρεσε να «κρατήσει» και να καλύψει με εγγυήσεις, τις θέσεις του στην αγορά.

Μια αγορά που ενίοτε κλείνει τα μάτια της σε ανθρώπους σαν τον Ασιάτη που είχε παρελθόν και τον οποίο οι ίδιες τράπεζες που δάνεισαν δεν μπήκαν καν στον κόπο να ελέγξουν!

Όσο για τους δυστυχείς επενδυτές που έχασαν τα λεφτά τους μέσα σε λίγες ημέρες, μάλλον αναζητούν κάτι άλλο που δεν είναι ούτε η Βίβλος ούτε το Ευαγγέλιο, για να «περιποιηθούν» τον άνθρωπο που είναι πλέον ένας γυμνός «αρχηγός».

Διαβάστε ακόμα:

Επίδομα 534 ευρώ: Συνεχίζεται και τον Απρίλιο η στήριξη – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Γιάννης Mαρούλης: Το endgame για τον «μετρ των εκπτώσεων»