Επιχειρήσεις

Briq Properties: Έτοιμο στο τέλος του 2021 το πρώτο τμήμα του logistics park στον Ασπρόπυργο

  • Στεφανία Σούκη


Γιατί η διοίκηση της εισηγμένης, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Φέσσα, έχει κάνει σαφή στροφή το τελευταίο 12μηνο στον τομέα των επενδύσεων σε logistics - Πώς διαμορφώνεται το χαρτοφυλάκιο της και ποια η συνολική του αξία

Εως το τέλος του 2021 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή για το πρώτο τμήμα του νέου συγκροτήματος logistics, συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. που έχει σε εξέλιξη αυτή την περίοδο η Briq Properties ΑΕΕΑΠ στον Ασπρόπυργο, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής στο συγκεκριμένο τομέα ακινήτων.

Σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση της διοίκησης στους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, το νέο logistics park της εταιρείας κατασκευάζεται σε συνολική έκταση 103 στρεμμάτων, θα έχει συνολική επιφάνεια 40.000 τ.μ. και από αυτά, το πρώτο κτίριο αφορά 20.818 τ.μ. για το οποίο ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία μίσθωσης την περασμένη εβδομάδα. Συνολικά το ύψος της επένδυσης μέχρι σήμερα αντιστοιχεί σε 15 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εισηγμένης με επικεφαλής τον Θεόδωρο Φέσσα έχει κάνει σαφή στροφή το τελευταίο δωδεκάμηνο στον τομέα των επενδύσεων σε logistics, με αποτέλεσμα σχεδόν το ήμισυ του χαρτοφυλακίου να αφορά τέτοιου είδους ακίνητα. Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ομίλου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, περιλαμβάνει 28 ακίνητα και η διάρθρωση του, από άποψη αξίας ακινήτων είναι η ακόλουθη: 47% αποθήκες – logistics, 30% κτίρια γραφείων, γραφειακοί χώροι και κτίρια μικτής χρήσης , 17% ξενοδοχεία και 6% λοιπές χρήσεις. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου αντιστοιχεί σε 114,2 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, η εταιρεία προχώρησε σε νέες επενδύσεις συνολικού ποσού 6,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ποσό 2,1 εκατ. ευρώ αφορούσε την αγορά ενός νέου κτιρίου γραφείων στο Πειραιά, 1,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν την απόκτηση οικοπέδων στην περιοχή του Ασπροπύργου δίπλα από το logistics park και 2,95 εκατ. αφορούσαν κεφαλαιουχικές δαπάνες κυρίως για τo υπο-ανέγερση συγκρότημα αποθήκευσης και διανομής επίσης στον Ασπρόπυργο.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Briq έχει αποκτήσει το 80% ενός ακόμη συγκροτήματος logistics στη Μάνδρα, με οκτώ κτίρια επιφάνειας σχεδόν 59.000 τ.μ. σε ακίνητο 131 στρεμμάτων, που είναι πλήρως μισθωμένο στη Sarmed Logistics.

Σε σχέση με τον αντίκτυπο από την πανδημία που ξεκίνησε να επηρεάζει τα έσοδα του ομίλου από μισθώματα από τα μέσα Μαρτίου 2020, οπότε και ελήφθησαν τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης (σ.σ. οι πληττόμενες επιχειρήσεις απαλλάσσονταν από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες κατά τους οποίους πλήττονται), για το πρώτο εξάμηνο του 2021, η συνολική μείωση των εσόδων του ομίλου ήταν κατά 951 χιλ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 17% επί των αναμενόμενων εσόδων από ενοίκια του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Η εταιρεία εκτιμά ότι «οι επιπτώσεις της πανδημίας φαίνεται να υποχωρούν σταδιακά το 2021 και δεν θα υπάρχουν περαιτέρω μέτρα για μείωση των ενοικίων. Ο βαθμός εμβολιασμών αυξάνεται και η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και το άνοιγμα της αγοράς αναμένεται να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και του τουρισμού» όπως επισημαίνεται σχετικά.

Διαβάστε ακόμα: 

Το σχέδιο που θα μεταμορφώσει τη ΔΕΗ: Επενδύσεις, εξαγορές, νέες δραστηριότητες

Οι μεγάλες χαρές στο Παρίσι, οι μικρές (αλλά εκλεκτικές) στο Μόντε Κάρλο, ο Ινδός που κυνηγάει τράπεζες και ο υποψήφιος του ΣΑΚΑ

Θεσσαλονίκη: Τα projects που αλλάζουν την εικόνα στη «βασίλισσα του Βορρά» (pics)