Μια ακόμα «χρυσή» χρονιά, με πολλές προσδοκίες και αυξημένα έσοδα και κέρδη, αναμένεται το 2023 για τις εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα. Ο κλάδος οδηγήθηκε σε άλλο ένα δυνατό finish το 2022, αποκτώντας κεκτημένη ταχύτητα για το νέο έτος, όπως φαίνεται και από την πορεία των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων.

Οι προοπτικές του δε, αναδεικνύονται μέσα και από όσα έχουν αναφέρει οι όμιλοι στις πιο πρόσφατες εκθέσεις τους στις προβλέψεις τους για τα γεγονότα των επόμενων μηνών.

Χαρακτηριστικά, μία από τις εισηγμένες της πληροφορικής μιλά για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης των εσόδων της κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 «μέσα σε ένα εξαιρετικά ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον», με την εκτίμηση της διοίκησης ότι και τα επόμενα τρίμηνα (άρα εντός του 2023) η κατάσταση αυτή θα παραμείνει μεν, «αλλά παράλληλα θα ξεκινήσει η διαδικασία εκταμιεύσεων για επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από το νέο ΕΣΠΑ».

Με τον έναν διαγωνισμό ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα να προκηρύσσεται μετά από τον άλλο, σε άλλους να ανακηρύσσονται ανάδοχοι με τα έργα να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης και την ζήτηση από τον ιδιωτικό να εκτινάσσεται για προϊόντα και υπηρεσίες (από εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις υποχρεωμένες να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα τους), είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς πότε θα ανακοπεί αυτό το «ράλι» των εκατοντάδων εκατομμυριών ευρώ.

Πόσο μάλλον για τις πιο διεθνοποιημένες εταιρείες ή ομίλους, που επεκτείνονται γεωγραφικά μέσω των εξαγορών τους, ή της ίδρυσης θυγατρικών τους σε διάφορες χώρες και ως εκ τούτου αποκτούν ταυτόχρονα πρόσβαση σε νέα πελατολόγια, με ότι σημαίνει κάτι τέτοιο σε επίπεδο πωλήσεων.

«Η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής συνέχισε να αυξάνεται λόγω των έργων πληροφορικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται από άλλον όμιλο, ενώ γίνεται λόγος και για την επιδότηση επενδύσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον ιδιωτικό τομέα. Και δεν είναι τυχαίο, ότι τουλάχιστον δύο εισηγμένες που «είδαν» μια κάμψη στις κερδοφορίες τους στο εννεάμηνο, την απέδωσαν σε συγκεκριμένες αιτίες και τη θεωρούν παροδική (π.χ. σε μια περίπτωση έγινε αναφορά στα χρονοδιαγράμματα και τις διαδικασίες ενοποίησης νέας θυγατρικής).

Κάποιοι όμιλοι ασχολούνται από λίγο έως ελάχιστα με τα ψηφιακά projects του δημοσίου τομέα (το 2023 θα προκηρυχθούν άλλα 50, ύψους 1,2 δισ.ευρώ), ωστόσο το… πρόβλημα έχει πλεόν αντιστραφεί. Όπως πολλές φορές έχει επιβεβαιωθεί και από υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών, το υπάρχον εξειδικευμένο προσωπικό δεν επαρκεί για να φέρουν σε πέρας τον τεράστιο όγκο των έργων με συνέπεια να δημιουργούνται αμφιβολίες για το αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Πόσο μεγάλωσε η «πίτα»

Στο εννεάμηνο του 2022 η μέση αύξηση εσόδων και κερδών ήταν για άλλη μια φορά διψήφια για τους βασικούς «παίκτες» της αγοράς. Όπως είχε φανεί σε ρεπορτάζ του newmoney, στη διετία που ακολούθησε από το 2019 εν μέσω της πανδημίας, στις χρήσεις 2020 και 2021, οι 9 μεγαλύτερες επιχειρήσεις πληροφορικής αύξησαν αθροιστικά την «πίτα» των εσόδων τους σε ένα ποσό άνω των 150 εκατ. ευρώ και όταν θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα για όλο το 2022 προφανώς αυτή θα διευρυνθεί κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

Προοπτική που διατηρείται για το 2023, όπως ίσως και για τα προσεχή δυο ή τρία χρόνια. Αν συνυπολογισθεί το υψηλό ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στον κλάδο θα υπάρχουν για αρκετό καιρό «χρήματα για όλους». Η ταχύτητα στους ρυθμούς ανάπτυξης των εταιρειών της πληροφορικής είναι ανάλογη αυτών του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Ένα από τα απτά παραδείγματα αποτελεί η «μικρή» Q&R, η οποία ανέλαβε φέτος τη μεγαλύτερη σύμβαση στην ιστορία της (σε διαγωνισμό ψηφιοποίησης για τον τομέα του e-justice αξίας 6 εκατ. ευρώ, στο λογισμικό όπου εξειδικεύεται), όταν ο περσινός κύκλος εργασιών της (2021) δεν ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε τα μισά. Και στο εννεάμηνο του 2022 άγγιξε τριψήφια νούμερα ποσοστιαίας αύξησης σε έσοδα και κερδοφορία.

Οι εκλογές; Όπως τονίσθηκε σε Γενική Συνέλευση μετόχων άλλης εισηγμένης «υπάρχει σημαντικό pipeline νέων μεγάλων έργων. Το κενό λόγω των εκλογών δεν θα μας επηρεάσει, διότι αρκετές συμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».

Με τη γλώσσα των αριθμών

Η αύξηση μεγεθών οφείλεται για πολλές επιχειρήσεις του κλάδου εν μέρει στην οργανική τους ανάπτυξη και στις εξαγορές που πραγματοποιούν. Αναλυτικά, η εικόνα ανά όμιλο (ή εταιρεία) πληροφορικής στο εννεάμηνο του 2022:

  • Epsilon Net: Κύκλος εργασιών 45,725 εκατ. ευρώ (60,08%), EBITDA 13,719 εκατ. ευρώ (75,17%) και καθαρά κέρδη προ φόρων 10,619 εκατ. ευρώ (92,19%)
  • Entersoft: Κύκλος εργασιών 20,7 εκατ. ευρώ (19%), EBITDA 5,6 εκατ., έναντι 5,3 εκατ. ευρώ, Καθαρά Κέρδη προ Φόρων 3,6 εκατ. έναντι 3,8 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2021
  • Όμιλος Quest (Υπηρεσίες πληροφορικής, Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi): Κύκλος εργασιών 127,5 εκατ. ευρώ (+14,1%), EBITDA 12,132 εκατ. ευρώ, (38,4%), κέρδη προ φόρων 9,8 εκατ. ευρώ (+41%)
  • Space Hellas: Κύκλος εργασιών 86,05 εκατ. ευρώ (37,86%), EBITDA 5,6 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ. ευρώ, EBIT σε 3,3 εκατ. ευρώ έναντι 3,9 εκατ. ευρώ.
  • Profile Software: Κύκλος εργασιών 16 εκατ. ευρώ (30,2%), EBITDA 4 εκατ. ευρώ (22,5%), κέρδη προ φόρων 2,5 εκατ. ευρώ (65%)
  • Ideal Holdings (Κλάδος πληροφορικής, pro forma αποτελέσματα): Κύκλος εργασιών 60,6 εκατ. ευρώ (29%), EBITDA 7,5 εκατ. ευρώ (27%), κέρδη προ φόρων 5,4 εκατ. ευρώ (23%) (Εξαγοράσθηκε η Byte).
  • Performance Technologies: Κύκλος εργασιών 28,37 εκατ. ευρώ (10,40%), EBITDA 2,98 εκατ. ευρώ (7,24%), κέρδη προ φόρων 2,5 εκατ. ευρώ (10,64%)
  • Q&R: Κύκλος εργασιών 4,487 εκατ. ευρώ (142,53 %), EBITDA 1,094 εκατ. ευρώ (503,35 %), κέρδη προ φόρων 428.728,08 ευρώ (209,96 %).

Το ΧΑ και οι νέες εξαγορές

Η επέκταση σε νέα πεδία της αγοράς (π.χ. είσοδος ομίλων του κλάδου που καθιερώθηκαν σε άλλους χώρους σε νέες δραστηριότητες γι’ αυτούς-και μέσω εξαγορών, όπως στο fintech, το λογισμικό για τα φαρμακεία, το e-commerce κ.α.), ή της παρουσίας τους σε ήδη υπάρχοντα (επιχειρηματικό λογισμικό, χρηματοπιστωτικός τομέας, διασύνδεση με τα συστήματα της ΑΑΔΕ κ.α.) υπόσχεται μεγαλύτερα έσοδα.

Το αμιγώς χρηματιστηριακό ενδιαφέρον αφορά δε, όχι μόνο την πορεία και τις διακυμάνσεις της αξίας των μετοχών του κλάδου, αλλά και το ενδεχόμενο μιας τουλάχιστον νέας εισόδου εταιρείας πληροφορικής στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, όπως και την κυοφορούμενη μετάταξη της Performance Technologies στην Κύρια Αγορά.

Ο διψήφιος αριθμός εξαγορών του 2021 και του 2022 πιθανότατα θα έχει αντίστοιχη συνέχεια και το 2023. Η πλειοψηφία των ομίλων κρατά ανοικτά τα επενδυτικά «ραντάρ» του στην ελληνική και διεθνή αγορά σε μόνιμη σχεδόν βάση και το ερώτημα είναι αν και τη νέα χρονιά θα προκύψουν νέα deals ανάλογης σημασίας και αξίας, όπως αυτά της εξαγοράς της Byte Computer από από την Ideal Holdings και της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας της Epsilon Net με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Διαβάστε ακόμη

Η επιστροφή της… Επιστρεπτέας Προκαταβολής: Ποιοι γλιτώνουν και ποιοι πληρώνουν

Καύσιμα: Άνω κάτω έκανε τις εταιρείες πετρελαιοειδών μέσα στις γιορτές η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Αθήνα δεύτερος φθηνότερος προορισμός στην Ευρώπη για σύντομες αποδράσεις city break τον Ιανουάριο