search icon

Επιχειρήσεις

Credit Suisse: Πληρώνει $495 εκατ. για να κλείσει τις εκκρεμότητες με τα «αμαρτωλά» δάνεια του 2008

Οι επενδυτές εξακολουθούν να στρέφουν τον «μεγεθυντικό φακό» στις εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse, η οποία αναμφίβολα δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες της. 

Το ποσό των 495 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει η Credit Suisse, προκειμένου να κλείσει την τελευταία μεγάλη νομική εκκρεμότητα, η οποία σχετίζεται με τις «αμαρτωλές» πωλήσεις ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων που οδήγησαν στην παγκόσμια κρίση του 2008. 

Η ελβετική τράπεζα, σε ανακοίνωσή της, διαβεβαίωσε ότι έχει «πλήρως προβλέψει» το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο αφορά σε συναλλαγές τιτλοποιήσεων αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων. Ο Γενικός Δικαστής του Νιου Τζέρσεϊ είχε υποστηρίξει ότι οι ζημιές από τη συγκεκριμένη υπόθεση ανέρχονταν σε 3 δισ. δολάρια.  

Οι επενδυτές, στο μεταξύ, εξακολουθούν να στρέφουν τον «μεγεθυντικό φακό» στις εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse, η οποία αναμφίβολα δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες της. 

Τον Ιούλιο του 2022, όταν ο Ούλριχ Κόρνερ ανέλαβε τα «ηνία» της τράπεζας, βρήκε ένα… μπάχαλο. Τα διαδοχικά σκάνδαλα, όπως η κατάρρευση των funds Archegos – Greensill, το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, η βιομηχανική κατασκοπεία και ύποπτη πελατεία με εμπόρους όπλων και ναρκωτικών, είχαν οδηγήσει σε μια μεγάλη εκροή κεφαλαίων και πελατών. Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης ήταν ότι οι προ-φόρων ζημιές στο α’ εξάμηνο ανήλθαν σε 1,6 δισ. φράγκα.        

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος δεσμεύτηκε να παρουσιάσει στις 27 Οκτωβρίου ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Το εν λόγω σχέδιο, κατά τον ίδιο, βρίσκεται στο τελικό στάδιο οριστικοποίησης. Πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνει εκ βάθρων αλλαγές στον επενδυτικό τομέα, περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και την επαναφορά του brand name  της First Boston (αμερικανική εταιρεία, την οποία είχε απορροφήσει το 1990).     

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι όλα αυτά δεν αρκούν και ότι θα απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια, μέσω της διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), προκειμένου να κλείσουν οι «τρύπες» του παρελθόντος και η ελβετική τράπεζα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών, πελατών και εταίρων. Εξάλλου, αυτό είναι και το Νο.1 ζητούμενο αυτήν τη στιγμή.        

Goldman Sachs εκτιμά ότι η εν λόγω «τρύπα»  ανέρχεται σε 8 δισ. ελβετικά φράγκα σε βάθος 2ετίας. Σε παρεμφερή επίπεδα κινείται και η άποψη της Flora Bocahut από την Jefferies, η οποία προσδιορίζει το κεφαλαιακό κενό σε 9 δισ. φράγκα.   

Για μια τράπεζα, όμως, της οποίας η κεφαλαιοποίηση έχει συρρικνωθεί μόλις στα 10 δισ. φράγκα (από τουλάχιστον 22 δισ. πριν έναν χρόνο), τόσο μεγάλες ΑΜΚ σημαίνουν ένα και μόνο πράγμα. Τεράστιο dilution (απομείωση) για τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως κληθεί να βάλουν… πλάτη.   

Διαβάστε επίσης

Η Παγώνα, ο Maestro και o Ted του Netflix, η άγρια μάχη Nova – Cοsmote, το γινάτι του πρέσβη και η κατάρρευση των… Rolex

Πώς ορισμένα μεγάλα «πορτοφόλια» γλιτώνουν (προς το παρόν) από το σοκ των αγορών 

Νικ Πολίτης: Οι «χρυσές» business του πλουσιότερου Έλληνα της Αυστραλίας

Exit mobile version