Διαύλους για να επιδιώξουν ευρύτερες συνεργασίες στην Ευρώπη μέσω και της Ελλάδας ανοίγουν η καναδική εταιρεία Viking Air, η οποία θεωρείται από τους κορυφαίους κατασκευαστές υδροπλάνων στον κόσμο, και η μητρική της, η De Havilland Canada.

Το 2024 το ενδιαφέρον των Καναδών leaders του κλάδου επικεντρώνεται στη χώρα μας, όπου θα κληθούν προσεχώς να προμηθεύσουν την ελληνική κυβέρνηση με 7 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair (DHC-515), αφού δρομολογηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες και επιπλέον αναμένουν σταδιακά έναν αριθμό παραγγελιών από τους εγχώριους «παίκτες» της αναπτυσσόμενης, νέας αγοράς των αερομεταφορών για τα υπερσύγχρονα αμφίβια επιβατικά σκάφη της, συγκεκριμένα για το DHC-6 Twin Otter Series 400, που αποτελεί και το πιο δημοφιλή διεθνώς και ακριβότερο μοντέλο υδροπλάνου.

Οι εξελίξεις, ουσιαστικά, έρχονται σε δυο παράλληλα μέτωπα, αν και πλην της ανάγκης για την ενίσχυση του ελληνικού στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών μετά από δεκαετίες, ήταν γνωστό το προσωπικό –και έμπρακτο- ενδιαφέρον του ιδίου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή των υδροπλάνων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα αποκτηθούν 5 αμφίβια μεσαίου τύπου πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, και 2 όμοια μέσω του προγράμματος RescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων αυτών να εκτείνεται από το 2027 έως το 2030, με συνολικό κόστος 360 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα προγραμματιστεί από την κατασκευάστρια εταιρεία, η αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των αεροσκαφών CL-415, προϋπολογιστικής αξίας 43 εκατ. ευρώ.
Αντίστροφα όμως μετρά ο χρόνος και για την αγορά καναδικών υδροπλάνων από τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Hellenic Seaplanes, οι οποίες δραστηριοποιούνται –ή θα δραστηριοποιηθούν κάποιες- στην ελληνική αγορά.

Η συγκεκριμένη έφερε στην Ελλάδα το πρώτο της υδροπλάνο, ένα 12θέσιο Caravan C-208, της αμερικάνικης Cessna, αξίας 4 εκατ. ευρώ, και πραγματοποίησε μετά τα μέσα Ιανουαρίου τις πρώτες δοκιμαστικές της πτήσεις, με την προοπτική να αρχίσουν και οι εμπορικές από την Άνοιξη ή το καλοκαίρι, από και προς τα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια ή υδάτινα πεδία της χώρας.
Όπως αναφέρει ο CEO της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους, στο newmoney, πρόκειται να ακολουθήσει αυτές τις ημέρες η παραγγελία του δεύτερου υδροπλάνου της εταιρείας, ενός ακόμα Caravan της Cessna και στην συνέχεια άλλων δυο αμφίβιων σκαφών, μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, το καλοκαίρι, αυτή τη φορά δυο καναδικής κατασκευής 19θέσιων τύπου DHC-6 Twin Otter Series 400, της Viking, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 8 εκατ. ευρώ έκαστο και ανεβαίνει στα 9 εκατ. ευρώ με την προσθήκη των πλωτήρων, που επιτρέπουν την αποθαλάσσωση και προσθαλάσσωσή τους.

Δεδομένο θεωρείται ότι τα επίσημα δρομολόγια θα ξεκινήσουν με τα Cessna, και όσον αφορά την εξέλιξη του επιχειρησιακού σχεδιασμού πολλά εξαρτώνται από τις όποιες… γραφειοκρατικές καθυστερήσεις προκύψουν, σε συνδυασμό με την οριστικοποίηση των σχετικών αδειών από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (απόκτηση άδειας αερομεταφορέα, ελληνικό νηολόγιο για τα υδροπλάνα).
Το επενδυτικό πλάνο της προβλέπει συνολικά την αγορά 20 σκαφών σε βάθος 5ετίας, στην πλήρη ωρίμανση του project δηλαδή, με προϋπόθεση την κατασκευή, αδειοδότηση σε τελικό στάδιο και λειτουργία ενός τριψήφιου αριθμού υδατοδρομίων (ή και υδάτινων πεδίων) σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε το δίκτυο να καταστεί βιώσιμο, χωρίς να υπολογίζονται οι αντίστοιχες επενδύσεις από άλλους «παίκτες» του κλάδου.

Γίνεται αντιληπτό, ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθεί ένας πολύ μεγαλύτερος τζίρος για τους Καναδούς στην Ευρώπη, όχι μόνο από τις παραγγελίες για την κατασκευή αμφίβιων πυροσβεστικών σκαφών ή υδροπλάνων, αλλά και την προμήθεια εξαρτημάτων/ανταλλακτικών για την συντήρησή τους ή συστημάτων αναβάθμισης.
Στο πρόσφατο παρελθόν είχε συζητηθεί και η πιθανότητα εγκαταστασης μονάδας κατασκευής σε ευρωπαϊκή χώρα (δίχως να εξαιρείται μάλιστα η Ελλάδα από τις σκέψεις) εφόσον διαπιστωθεί ο απαραίτητος αριθμός παραγγελιών από την Ευρώπη.
Το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι προς το παρόν ορατό, όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς. Η παράδοση των αμφίβιων αεροσκαφών, συνεπώς, αναμένεται να γίνει με Ferry Flight.

Όπως επισημαίνεται και εκ μέρους της Viking Air, είναι ο κατασκευαστής πρωτότυπου εξοπλισμού και κάτοχος πιστοποιητικού τύπου για όλα τα εκτός παραγωγής αεροσκάφη De Havilland Canada και του στόλου αεροσκαφών αμφίβιας-εναέριας πυρόσβεσης Canadair.
Το 2016 η Viking Air, απέκτησε τα δικαιώματα (πιστοποιητικά) των 3 τύπων του «σκληροτράχηλου» Canadair από την Bombardier, εκτός των επιβατικών υδροπλάνων της.
Τον Φεβρουάριο του 2022, ανακοινώθηκε ότι η De Havilland Aircraft of Canada θα γίνει η επωνυμία λειτουργίας για τις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνταν μέχρι τότε ως Longview Aviation (Viking Air, Pacific Sky Training, De Havilland Canada).

Διαβάστε ακόμη 

Κρήτη: «Κρατάνε» οι τουριστικές κρατήσεις στα περσινά επίπεδα – Ελπίδες για μικρή αύξηση των αφίξεων

ΒΟΑΚ: Το δύσκολο σταυρόλεξο της μεγάλης παραχώρησης του 1,8 δισ. και τα επόμενα ορόσημα

Η μομφή στη Βουλή για τα Τέμπη και τα… «γαλλικά» στο Whatsapp των γαλάζιων βουλευτών, το δείπνο του €1,6 εκατ. του Πόλσον με το κορίτσι του και η είσοδος των εφοπλιστών στην Q&R

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ