Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη Mytilineos γίνεται πλέον η Fairfax Financial Holings, κατέχοντας τουλάχιστον 6,6 εκατομμύρια μετοχές ή αλλιώς το 4,68% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας.  

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, με την καναδική Fairfax να αυξάνει το ποσοστό που κατέχει στην εισηγμένη κατά 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, συμφώνησαν για τη δυνατότητα υλοποίησης -σε μεταγενέστερο χρόνο- ακόμη μία επένδυσης, ύψους επιπλέον 50 εκατ. ευρώ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Fairfax θα αποκτήσει άμεσα 2.702.703 ιδίες μετοχές της Mytilineos, συνολικής αξίας 50 εκατ. ευρώ. Το deal θα γίνει στην τιμή των 18,5 ευρώ ανά μετοχή. Οι νέες μετοχές θα μεταβιβαστούν στην καναδική εταιρεία το αργότερο έως τις 9 Ιανουαρίου του 2023. 

Με την ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής, η Fairfax θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη Mytilineos, κατέχοντας 6.688.047 μετοχές της MYTILINEOS ή αλλιώς ποσοστό 4,68%.

Ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση των παραπάνω μετοχών, τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνάψουν ένα ανταλλάξιμο ομόλογο (exchangeable note) ύψους 50 εκατ. ευρώ, με το οποίο η Fairfax θα έχει δικαίωμα για την απόκτηση επιπλέον 2.500.000 ιδίων μετοχών στην τιμή των 20 ευρώ, σε βάθος διετίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, δήλωσε «ενθουσιασμένος» από τις εν λόγω εξελίξεις, ενώ σημείωσε ότι «η εταιρεία έχει εξαιρετικό track-record και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο και την ομάδα του για την περαιτέρω ανάπτυξή της σε μακροπρόθεσμη βάση».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, καλωσόρισε τη Fairfax ως τον 2ο μεγαλύτερο μέτοχο, γεγονός που -όπως εξήγησε- αποτελεί απόδειξη της υπάρχουσας εξαιρετικής σχέσης που σταθερά αναπτύχθηκε από το 2012, όταν η Fairfax αγόρασε τις πρώτες μετοχές της Εταιρείας.

«Με την κίνηση αυτή, συσφίγγεται περαιτέρω αυτή η σχέση, αναγνωρίζοντας τις ισχυρές επιδόσεις της MYTILINEOS όλα αυτά τα χρόνια. Η MYTILINEOS σταθερά προσανατολισμένη στο στρατηγικό στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης, επιτυγχάνει τη δημιουργία αξίας για όλους τους μετόχους της. Με τη Fairfax στο πλευρό μας, είμαι βέβαιος ότι θα κατακτήσουμε νέες κορυφές στην ιστορία της MYTILINEOS» κατέληξε. 

Σε ιστορικό υψηλό η μετοχή 

Όλα τα παραπάνω, όπως είναι εύλογο, αποτυπώνονται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τη μετοχή της Mytilineos να ενισχύεται κατά 2,5% και να σκαρφαλώνει στα 19,38 ευρώ, διαπερνώντας για πρώτη φορά το «φράγμα» των 19 ευρώ. Μάλιστα, ο τζίρος ξεπερνάει τα 3 εκατ. ευρώ, με τουλάχιστον 161.000 τεμάχια να έχουν αλλάξει «χέρια».    

Η σημερινή άνοδος έρχεται να δώσει συνέχεια στις ευοίωνες προοπτικές της μετοχής, η οποία από τις αρχές του 2022 μετράει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 25%, όταν στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αυξάνεται μετά βίας κατά +2,2%.   

Μόνο το τελευταίο 30ήμερο, εξάλλου, η μεταβολή της Mytilineos ανέρχεται στο εντυπωσιακό +11,2%, εξαργυρώνοντας στο έπακρον τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου και του α’ 9μήνου.   

Δεν είναι τυχαίο ότι, σε πρόσφατο report, η Citi έδωσε τιμή – στόχο στα 22 ευρώ, προβλέποντας έως και τριπλασιασμό των καθαρών κερδών της εταιρείας για το 12μηνο του 2022 (459 εκατ. ευρώ από 162 εκατ. ευρώ το 2021). 

Διαβάστε επίσης

Οι δημοσκόποι μετρούν το «Εύα effect» στο ΠΑΣΟΚ, το deal με τον μπαλαντέρ, οι Έλληνες που είδαν την Exxon Mobil και το ταμείο που τρώει η ΕΥΑΘ

Πλειστηριασμοί: Το φιλέτο της Βουλιαγμένης, τα νυφικά και ένα βαπόρι με μεγάλη ιστορία (pics)

Νευροεπιστήμη: Αυτός είναι ο μοντέρνος ηγέτης