Το σενάριο για διαχωρισμό του ΔΕΔΔΗΕ σε περισσότερες εταιρείες με γεωγραφικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστή πώληση εγκαταλείπει η κυβέρνηση, προτάσσοντας  το σχέδιο για μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, η οποία αναμένεται να εκκινήσει το β’ εξαμήνου του 2020.

H νέα διοίκηση που βρίσκεται στο τιμόνι του διαχειριστή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο δίμηνο, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προετοιμασίας της μεγάλης ιδιωτικοποίησης, η οποία χαρακτηρίζεται ένας νομικός και γραφειοκρατικός «γολγοθάς». Ωστόσο αναμένεται να κινητοποιήσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, η ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή θεωρείται μια σίγουρη πώληση, για την οποία εκφράζεται όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενδιαφέρον από κάθε γωνιά του  πλανήτη.

Ήδη όπως σημειώνεται, μεταξύ εκείνων που «σκανάρουν» τη θυγατρική της ΔΕΗ είναι ο Ιαπωνικός όμιλος Tepco Power Grid, με αντίστοιχες δραστηριότητες στον τομέα των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλα επενδυτικά fund που επενδύουν σε υποδομές όπως το Macquarie αλλά και ισχυροί ευρωπαϊκοί όμιλοι όπως η Ιταλική ENEL αλλά και η Γερμανική E.ON. Ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί επίσης από κινεζικές εταιρείες αλλά και από ελληνικούς ομίλους σε συνεργασία  με διεθνείς παίκτες.

Με βάση το εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής προβλέπονται επενδύσεις ύψους 3,5 δις. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Όπως ανέφερε πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατά την παρουσίαση  του ΕΣΕΚ, οι επενδύσεις αυτές θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από την είσοδο ιδιωτών στην αγορά.

Η πώληση της εταιρείας εντάσσεται στα διαρθρωτικά μέτρα για την εξυγίανση της ΔΕΗ, τα οποία αναμένεται να ενισχύουν με σημαντική ρευστότητα την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ έχουν ήδη προσληφθεί ως σύμβουλοι οι Eurobank – Goldman Sachs.