Της Μαριάννας Τζάννε
 
Φουντώνουν οι διεργασίες για την κατάρτιση της σύμβασης αγοραπωλησίας της ΔΕΗ στην σκιά του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που προϋποθέτει η επαναληπτική διαδικασία του διαγωνισμού.

Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για την επίλυση βασικών εκκρεμοτήτων του διαγωνισμού παραμένει η τροφοδοσία της Μελίτη από το ορυχείο της Αχλάδας, καθώς στόχος της ΔΕΗ είναι να καταστήσει ελκυστικότερο το κόστος, ρίχνοντας την τιμή από τα 23 ευρώ τον τόνο που είναι σήμερα στα 18 ευρώ.

Η υπόθεση της Αχλάδας ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν εκτός διαγωνισμού στην προηγούμενη φάση τον όμιλο Κοπελούζου και την Κινεζική CHN Energy.

Στο πλαίσιο της επίλυσης του ζητήματος, σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση της διοίκησης της ΔΕΗ με  την διεύθυνση του ορυχείου και τον κ. Χρίστο Παυλίδη προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να συζητηθούν τρόποι εκτόνωσης της κρίσης.

Χθες σε συνέντευξή  του ο κ. Παυλίδης, υποστήριξε ότι θα προτείνει τη μείωση του κόστους μεσοσταθμικά στα 18 ευρώ για δύο χρόνια, μαζί με το δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης για ακόμη 4 χρόνια. Διευκρίνισε ωστόσο ότι βασική προϋπόθεση είναι καταβληθούν οφειλές ύψους 8 εκατ. της ΔΕΗ προς το ορυχείο καθώς εκτίμησε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια το κόστος του λιγνίτη θα είναι πάνω από 18 ευρώ /τόνος. «Αν μας αποπληρώσει τα χρέη η ΔΕΗ, θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τη μείωση στα 18 ευρώ αμέσως. Το κοστολόγιο του λιγνίτη για το 2019 είναι 23 ευρώ και για το 2020 στα 21 ευρώ και μετά μειώνεται» δήλωσε.

Ο κ. Μανόλης Παναγιωτάκης σε πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων είχε ξεκαθαρίσει ότι εφόσον δεν δοθεί λύση με την Αχλάδα, η υπόθεση θα επιλυθεί στα δικαστήρια, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την σύγκρουση με την διοίκηση των ορυχείων. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αν η τροφοδοσία από το ορυχείο πέσει στα 18 ευρώ, τα ετήσιο όφελος για την Μελίτη θα είναι 10 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που την καθιστά κερδοφόρα χωρίς την αξιοποίηση των ΑΔΙ.