Τον δρόμο της υπερταχείας απεξάρτησης από το λιγνίτη, με σημεία κορύφωσης τα έτη ‘21 και ’22 και με παραμονή από το 2023 και μέχρι το 2028 μόνο της υπερσύγχρονης μονάδας Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 660 MW , επιλέγει η κυβέρνηση.

Ο εμπροσθοβαρής σχεδιασμός για το σβήσιμο των φουγάρων σε Αρκαδία και Δυτική Μακεδονία έχει τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του Πρωθυπουργού και προβλέπει την απόσυρση συνολικά 14 λιγνιτικών μονάδων.

Άμεσα προβλέπεται το κλείσιμο των μονάδων σε Καρδιά 1,2 που είναι ούτως ή άλλως εκτός συστήματος λόγω εξάντλησης των ωρών λειτουργίας για περιβαλλοντικούς όρους. Οι αντίστοιχες μονάδες Καρδιάς 3 και 4 αναμένεται να σφραγιστούν το 2021.

Χωρίς να αποκλείονται διαφοροποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2020 προβλέπεται να κατέβει ο διακόπτης  για Αμύνταιο 1 και 2, ενώ για το 2022 δρομολογείται το κλείσιμο έξι μονάδων: το α΄ εξάμηνο των μονάδων Άγιος Δημήτριος 1,2 και το β΄ εξάμηνο Άγιος Δημήτριος 3,4 και η Μεγαλόπολη 3,4. Στο σενάριο της ταχείας απολιγνιτοποίησης το 2023, προβλέπεται η απόσυρση από το σύστημα της μονάδας της Μελίτης αλλά και της μονάδας 5 του Αγίου Δημητρίου. Ανοικτή σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις  ως το 2028 θα παραμείνει η Πτολεμαΐδα 5.

Η τελευταία προβλέπεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία από το 2022, ώστε να είναι σε εμπορική λειτουργία το 2023. Εφόσον επιλεγεί ως σύμμαχος της κυβέρνησης μέχρι την μετάβαση στην μετά λιγνίτη εποχή, θα αποτελέσει μονάδα βάσης, η οποία προβλέπεται να λειτουργεί πάνω από 300 μέρες ετησίως.

Ο fast track σχεδιασμός αποτυπώνεται και στην αναθεωρημένη Μελέτη Επάρκειας του συστήματος που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ και έχει παραδώσει στο υπουργείο, με σκοπό να εξασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, μετά τον ξαφνικό θάνατο των λιγνιτικών μονάδων και να μελετηθούν όλες οι οικονομικές προεκτάσεις του μεγάλου πρότζεκτ κόντρα στις αοριστίες του ΕΣΕΚ.

Η κυβέρνηση ακολουθεί ένα πιο επιθετικό σχεδιασμό για την απεξάρτηση από το λιγνίτη, με στόχο να απαλλαγεί μια και καλή από τον φαύλο κύκλο των CO2 μέσα από μια γιγαντιαία επιχείρηση εξυγίανσης της ΔΕΗ που ακολουθείται με εντατικούς ρυθμούς το τελευταίο τετράμηνο. Πέρσι η λιγνιτική παραγωγή έφερε ζημιές 200 εκατ. ευρώ ενώ φέτος θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. Ευρώ.

Ωστόσο, πριν η ΔΕΗ γυρίσει σελίδα, η κυβέρνηση καλείται να μετρήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις και τα κενά που δημιουργεί στην απασχόληση στις τοπικές κοινωνίες η βίαιη απολιγνιτοποίηση και να επιλύσει το γόρδιο δεσμό με τις λιγότερες κοινωνικές αναταράξεις.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

Σήμερα, στους σταθμούς και τα ορυχεία υπολογίζεται ότι απασχολούνται περίπου 5.000  εργαζόμενοι, με στελέχη της ΔΕΗ να αναφέρουν ότι πολλοί εξ αυτών ανήκουν στην κατηγορία των βαρέων και ανθιυγιεινών επαγγελμάτων και είναι μεγάλης ηλικίας, ώστε να βλέπουν την έξοδο λόγω συνταξιοδότησης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως σημειώνουν, αφορά διοικητικούς υπαλλήλους που είναι μικρής ηλικίας και άρα μακριά από το όριο της συνταξιοδότησης. Θα χρειαστούν γενναίες πολιτικές και μέτρα για την μεγάλη και πρωτοφανή για τα δεδομένα μετάβαση στην οικονομία μηδενικού άνθρακα που απαιτούν οργανωμένο σχεδιασμό και πόρους.

Σαφή εικόνα της πολιτικής για το προσωπικό που θα μείνει θα φανεί στο business plan που αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το ΔΣ της ΔΕΗ και θα παρουσιάσει την προσεχή Δευτέρα η διοίκηση της εταιρείας.