Συνεπής στο ραντεβού της 21ης Μαΐου 2023 με εκατομμύρια ψηφοφόρους θα είναι για 36η φορά στη μακρόχρονη πορεία της η SingularLogic. Φέτος υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με ότι έχει συμβεί στο παρελθόν.

Η ιστορική εταιρεία πληροφορικής καλείται να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις των πιο hi tech εθνικών εκλογών με τα νέα ψηφιακά της συστήματα, με στόχο να παρουσιάσει εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα έως τις 8.30 μ.μ.

«Εκτός και εάν συλλεγούν τόσο γρήγορα τα αποτελέσματα ώστε να μην χρειαστεί να γίνει εκτίμηση» όπως δηλώνει στο newmoney o Γενικός Διευθυντής της SingularLogic, ο Δημήτρης Μπακάκος και προσθέτει «πρόκειται για ένα κυκλώπειο έργο, αν κάποιος αντιληφθεί το εύρος αυτών που κάνουμε θα μείνει πραγματικά έκπληκτος, αλλά είναι όλα ρυθμισμένα πλέον στην εντέλεια».

Το Υπουργείο Εσωτερικών της αναθέτει την ευθύνη της συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων από το 1981 και επί 42 συναπτά έτη έχει φέρει σε πέρας την αποστολή της συνολικά σε 35 εκλογικές αναμετρήσεις: 16 Βουλευτικές, 10 Αυτοδιοικητικές, 8 Ευρωεκλογές και 1 Δημοψήφισμα.

Την προσεχή Κυριακή (και όχι μόνο για φέτος) θα συνοδεύσει το βράδυ εκατομμυρίων πολιτών, προσδοκώντας να δώσει τέλος στην αγωνία νωρίτερα από ποτέ…

Το σύντομο story: Ιανουάριο του 2021 υπογράφηκε η συμφωνία για την από κοινού εξαγορά της παλαιάς SingularLogic, ενός από τα «ασημικά» της MIG, από δυο εισηγμένες του κλάδου τις Space Hellas και Epsilon Net με τίμημα ρεκόρ για τον κλάδο τότε ύψους 18,05 εκατ. ευρώ και απαλλαγμένης χρεών (debt free). Ένα deal που η ολοκλήρωσή του ανακοινώθηκε στις 11/1/2021, έδωσε τέλος σε ένα επιχειρηματικό «σίριαλ» και οδήγησε στο καθολικό restart της.

Η αρχική εταιρεία διασπάστηκε σε δυο: την Epsilon SingularLogic και το ιστορικό ΑΦΜ της SingularLogic. Στην μεν μεταφέρθηκε ο τομέας του ιδιοπαραγώμενου λογισμικού για επιχειρήσεις με βασικό μέτοχο την Epsilon Net (60%), η δε πήρε (μαζί με το ιστορικό ΑΦΜ της SingularLogic) το κομμάτι του software integration και των έργων δημοσίου όπου ανήκουν και οι εκλογές, με την Space Hellas να κρατά εδώ το 60% άρα και την διοίκηση.

Το newmoney βρέθηκε στο στρατηγείο της «νέας SingularLogic» λίγα μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες –για τις πρώτες εκλογές μετά από την εξαγορά της- και κατέγραψε τη ροή του σχεδιασμού της, με βασικά ατού την ακριβή και την ταχύτερη κατά 80% συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων του ‘23.

Η εταιρεία επενδύει σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες για να εξελίσσει το project της, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού και υλοποίηση υποδομών για τη λειτουργία του συστήματος.
  • Παραγωγή και διαχείριση έντυπου υλικού.
  • Λειτουργία Data Center για την επιχειρησιακή υποστήριξη του έργου.
  • Λειτουργική υποστήριξη των ΜΜΕ για την αναμετάδοση των αποτελεσμάτων.
  • Παροχή εναλλακτικών πηγών πληροφόρησης μέσω Internet και τάμπλετ.
  • Στοιχειοθέτηση και παράδοση των αποτελεσμάτων μετά τις εκλογές στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στις καινοτομίες των φετινών εκλογών ανήκει η επικαιροποίηση του κεντρικού της συστήματος, σύμφωνα με το νέο εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής. Ταυτόχρονα, έχουν αναβαθμιστεί οι υποδομές και υπηρεσίες που απαιτούνται για αυξημένη ασφάλεια και προστασία από κυβερνοεπιθέσεις.

 «21.500 συσκευές, 550 άτομα»

Πιο ισχυρό τεχνολογικό όπλο της, πέρα από το «εκλογικό DNA» της και το διαχρονικό know how της, αποτελούν οι 21.500 συσκευές επόμενης γενιάς του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης (SRT) με προ εγκατεστημένη μια ειδική και εύχρηστη εφαρμογή, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας και με τις οποίες θα εξοπλιστούν όλοι οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι.

Επιφορτισμένοι όλοι με το καθήκον να ενημερώνουν online τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών «σε χρόνο μηδέν», αφότου κλείσει η κάλπη και καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια όσο και οι σταυροί, με αυτοματοποιημένο και πλήρη έλεγχο χωρίς την παρεμβολή Δήμων και Περιφερειών.

«Θα είναι όντως οι πιο hi tech εκλογές. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα προχωρά η ενημέρωση των αποτελεσμάτων.

Θα είμαστε 500-550 άτομα επί ποδός μόνο από την SingularLogic στελέχη και συνεργάτες μας, χωρίς να υπολογίσουμε πόσα άτομα θα απασχοληθούν από την πλευρά του Yπουργείου.

 

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων υπέρ των Συνδυασμών και πριν από τη διαλογή των σταυρών προτίμησης των Υποψηφίων, θα πρέπει οι ΔΑ να μεταδώσουν το αποτέλεσμα στο Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της συσκευής SRT. Την ίδια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν και μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων των Υποψηφίων.

Την ημέρα των εκλογών θα βρεθούν 200 άνθρωποι από την εταιρεία μας εκεί για να υποστηρίξουν την διαδικασία.», εξηγεί ο General Manager της SingularLogic Δημήτρης Μπακάκος στο newmoney.

Στέλεχος με μεγάλη εμπειρία, καθώς ανήκε στο δυναμικό της εταιρείας από το 1988 έως το 2007, εργάσθηκε για μια 12ετία στην Space Hellas και επέστρεψε στην ηγεσία της όταν εξαγοράστηκε.

Από το 2009 η πιλοτική εφαρμογή

Το σύστημα εφαρμόστηκε πιλοτικά με κινητά τηλέφωνα το 2009, πριν από 14 χρόνια και ακολούθησε μια μεταβατική περίοδος.

Στις Εθνικές Εκλογές του 2015 μοιράσθηκαν συσκευές επόμενης γενιάς μόνο στους Δικαστικούς Αντιπροσώπους της εκλογικής περιφέρειας Β’ Πειραιά και σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο κ.Μπακάκος «φάνηκε η μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα της μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα».

Το 2019 αποφασίστηκε το μεγάλο άλμα: ενεργοποιήθηκαν 12.000 συσκευές στις Περιφέρειες της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαϊας (σ.σ. προστέθηκαν στο σύστημα και 4.000 κινητά, στην υπόλοιπη επικράτεια) και το 2023 διπλασιάζεται ο αριθμός τους σε 21.500, οδηγώντας σε καθολική χρήση ενός υπερσύγχρονου συστήματος σε όλη την Ελλάδα…

«Ο τρόπος ενεργοποίησης της κάθε συσκευής SRT είναι μοναδικός, με ειδικούς κωδικούς ασφαλείας. Και κάθε συσκευή συνδεδεμένη με έναν Δικαστικό Αντιπρόσωπο, που εισάγει τα στοιχεία του, τον αριθμό του εκλογικού τμήματος και τις πληροφορίες της καταμέτρησης των ψήφων των Συνδυασμών και των σταυρών όταν αυτή ολοκληρωθεί.

Ο καθένας τους έχει ανά πάσα στιγμή βοήθεια: διατηρεί πρόσβαση σε αναλυτικές οδηγίες χρήσης και αν θέλει έχει παράλληλα την δυνατότητα να επικοινωνήσει με το Help Desk, πληκτρολογώντας τον αριθμό του κινητού του για να του τηλεφωνήσουμε και να τον υποστηρίξουμε. Δεν μένει ποτέ μόνος του. Για οτιδήποτε χρειαστεί, είμαστε εκεί.

Τις προηγούμενες ημέρες των εκλογών ενεργοποιεί την συσκευή που του παρέχει την πρόσβασή του στο Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης και την Κυριακή το πρωί ανοίγει το εκλογικό τμήμα του για να διαπιστώσουμε αν όλοι είναι online.

Η υπουργική απόφαση τους ζητά να μεταδοθούν τα στοιχεία στο σύστημα του Υπουργείου σε δυο διαφορετικούς χρόνους. Πρώτα η καταχώριση των ψήφων που θα λάβουν τα κόμματα και ακολουθεί αυτή των σταυρών των υποψηφίων κάθε κόμματος.

Η σταυροδοσία είναι άλλη μια σημαντική αλλαγή. Στις προηγούμενες εκλογές περιμέναμε έως την επόμενη ημέρα για να δούμε ποιος θα εκλεγεί, τώρα εκτιμάμε ότι μετά τις 10 μ.μ. θα έχουμε ροή αποτελεσμάτων σταυρών υποψηφίων ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα η ροή αυτή θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», τονίζει ο Δημήτρης Μπακάκος.

Μια άλλη εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να αποσταλούν στοιχεία για την προσέλευση των Ελλήνων ψηφοφόρων στις κάλπες σε 3 χρονικές φάσεις, ενδιάμεσα της εκλογικής διαδικασίας (7 π.μ.- 7 μ.μ.): 10-10.30 π.μ., 1-1.30 μ.μ. και 4-4.30 μ.μ. Φέτος για πρώτη φορά θα εμφανίζεται στο σύστημα και η πληροφορία ψηφοφορίας των αποδήμων.

Η ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού θα διεξαχθεί το Σάββατο και οι σάκοι με τους φακέλους από 99 εκλογικά τμήματα σε 35 χώρες θα ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Αθήνα.

Τα αποτελέσματα από τις ψήφους των ομογενών που ζουν σε ευρωπαϊκά κράτη αναμένονται την Κυριακή, ενώ από πιο μακρινούς προορισμούς όπως η Αμερική και η Αυστραλία ενδεχομένως θα εισαχθούν στο σύστημα το πολύ έως την Δευτέρα.

Η διαδικασία ασφαλούς μετάδοσης (SRT), δεν αναιρεί αυτή μέσω των ειδικών εντύπων, τα οποία πρέπει να συμπληρωθούν και να διεκπεραιωθούν κανονικά από τους Δικαστικούς Αντιπροσώπους.

Η διαδικτυακή πύλη ekloges.ypes.gr είναι πλήρως διαδραστική προσφέροντας διευρυμένες πληροφορίες, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο Επικράτειας και Συνδυασμών.

Στις προηγούμενες Εθνικές Εκλογές η ιστοσελίδα παρουσίασε διεθνές ενδιαφέρον με επισκέπτες από 203 χώρες διατηρώντας τα ηνία της 1ης σε επισκεψιμότητα σελίδας και μεταξύ 8.30 μ.μ.-11 μ.μ. δέχτηκε 2.500.000 μοναδικούς επισκέπτες, με το 84% να έχουν κάνει χρήση mobile συσκευής.

Το αδιάβλητο και το κόστος

«Μεγαλύτερη διαφάνεια από ένα ηλεκτρονικό σύστημα που μόλις φεύγει ένα αποτέλεσμα από το Δικαστικό Αντιπρόσωπο μέσα από το εκλογικό τμήμα ενσωματώνεται άμεσα στην βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών δεν υπάρχει.

Στη συνέχεια αποστέλλεται από το ΔΑ στο Υπουργείο Εσωτερικών και το έντυπο μετάδοσης. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια, καθώς το έντυπο λειτουργεί ως τεκμηρίωση του αποτελέσματος που εμφανίζει το σύστημα για όλα ανεξαιρέτως τα εκλογικά τμήματα.

Το SRT σε προστατεύει πιο πολύ, διότι παρέχεται επιπλέον ασφάλεια έναντι των λαθών από τους ελέγχους που γίνονται από την ίδια την εφαρμογή.

Κανένα αποτέλεσμα άλλωστε δεν είναι τελικό μέχρι να το εκδώσει το Πρωτοδικείο. Το λέω για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν».

Την απάντηση αυτή δίνει ο Γενικός Διευθυντής της SingularLogic όταν τον ρωτάμε για την λειτουργικότητα του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης.

Ο κ.Μπακάκος αναφέρει ότι η εκπαίδευση των Δικαστικών Αντιπροσώπων επάνω στις απαιτήσεις του νέου συστήματος με κάθε λεπτομέρεια συνεχίστηκαν από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, με σεμινάρια ή remote μέσω διαδικτύου μέχρι και την τελευταία εβδομάδα.

«Νομίζω ότι όλοι ήθελαν αυτή την επένδυση. Και εμείς και το Υπουργείο. Άλλωστε από το Υπουργείο Εσωτερικών είχαμε την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη σε όλο αυτό το εγχείρημα», συμπληρώνει.

Η νέα σύμβαση της SingularLogic με το ελληνικό κράτος για την συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων κοστολογείται στα 5,7 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (ή 4,6 εκατ. ευρώ καθαρά), αυξημένη κατά 35,3% από αυτήν του 2019.

«Είναι ίσως το μικρότερο κόστος με την μεγαλύτερη ωφέλεια. Όταν μιλάμε για προϋπολογισμό που πιθανόν να ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ, το κόστος των υπηρεσιών μας θεωρείται αυτό με την πιο ουσιαστική συμμετοχή. Εμείς, θα ενεργοποιήσουμε περισσότερους από 500 ανθρώπους.

Το τίμημα δεν είναι μεγάλο. Κάποιοι ξεκινούν να εργάζονται για τις προσεχείς εκλογές, από την επόμενη μέρα των προηγούμενων εκλογών.», λέει ο κ. Μπακάκος.

Αποφεύγει ωστόσο να προβλέψει την πιθανότητα της καθιέρωσης μιας 100% ηλεκτρονικής ψήφου στο μέλλον, και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι το σημερινό ψηφιακό σύστημα καταμέτρησης απαίτησε ένα διάστημα από το 2009 έως το 2023 μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για να εφαρμοστεί, μέσα από σταδιακή εκπαίδευση και εξέλιξη.

Για τον επίλογο: «Κάναμε τόσες εκλογές από το 1981 με διαφορετικές κυβερνήσεις και άψογη συνεργασία. Χτίσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης με αυτό το σύστημα, που δίνει γρήγορα αποτελέσματα και εύκολο να αναγνωστούν.

Space Hellas και Epsilon Net διατηρούν απόλυτη συνεργασία. Είναι δυο σοβαροί και έξυπνοι όμιλοι και προχώρησαν σε μια σημαντική εξαγορά. Ο καθένας κράτησε τη δραστηριότητα στην οποία έχει την καλύτερη τεχνογνωσία. Αν αθροιστούν τα νούμερα των δυο εταιρειών οι οποίες προέκυψαν από την διάσπαση, θα διαπιστωθεί ότι η τότε SingularLogic μπορεί και να διπλασίασε το μέγεθός της σε μια διετία. Αναπτυσσόμαστε με ταχείς ρυθμούς, υλοποιούμε έργα, δημιουργούμε νέα προϊόντα, αυξήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, προσελκύουμε νέους εργαζομένους και πρωταγωνιστούμε στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.».

Διαβάστε ακόμη:

Τι υπόσχονται για τις συντάξεις Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ

Puro Management: Ο Ισπανός πίσω από την εταιρεία που διαχειρίζεται 48 ξενοδοχεία στην Ελλάδα (pic)

Ποιος είναι ο Ελληνας επιχειρηματίας που συνελήφθη από το FBI για τεχνολογική κατασκοπεία (vid)

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ