Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ – από την οποία νωρίτερα είχε αποκλειστεί, έπειτα από ψηφοφορία, η συμμετοχή της Greenhill των Μπάκου –Καϋμενάκη, με τους μετόχους να εγκρίνουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενώ δεν εγκρίθηκε η συνολική διαχείριση της διοίκησης Καλλιτσάντση.

Αναλυτικά έπειτα από μια διαδικασία που σημαδεύτηκε από έντονες αντεγκλήσεις και προστριβές μεταξύ των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ, η συνέλευση (πραγματοποιήθηκε με απαρτία 56,08%) εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και υπερψήφισε την παροχή δικαιωμάτων προαίρεσης (stock option) σε στελέχη και εργαζόμενους στις τρέχουσες τιμές, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ιδιοκτησιακό ενδιαφέρον προς την εταιρεία που θα συνδυάζεται και με τις αποδόσεις της Eλλάκτωρ. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, το πρόγραμμα αυτό θα ακολουθήσει μία περίοδο ωρίμανσης 4 ετών (εκτός και αν στην πορεία διαφοροποιηθεί με νεότερη απόφαση γ/σ) και θα χορηγείται με όριο το 150% του μισθού ενώ διατηρείται η δυνατότητα να φτάσει και το 200%.

Όπως αναφέρθηκε, είναι ένα πρόγραμμα που υπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της εταιρείας και συμβάλλει στην επιχειρηματική στρατηγική με τρόπο εύλογο και δίκαιο, πετυχαίνοντας και την βελτίωση της αποδοτικότητας της εταιρείας.

Γιατί αποκλείστηκε η Greenhill

Όπως ανέφερε νωρίτερα το newmoney, από τη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ αποκλείστηκε η Greenhill Investments των εφοπλιστών Μπάκου –Καϋμενάκη. Στους εκπροσώπους της εταιρείας δόθηκε χρονικό περιθώριο να προσκομίσουν εξουσιοδότηση της Aeolus Investors στην οποία να αναφέρεται ξεκάθαρα ότι κατέχει τα δικαιώματα ψήφου και τα εκχωρεί προς άσκηση στην Greenhill ή στους εκπροσώπους τους. Σημειώνεται πως το πρόβλημα με την εκπροσώπηση της Greenhill Investments συμφερόντων των εφοπλιστών Μπάκου –Καϋμενάκη ανέκυψε για δεύτερη φορά σε γενική συνέλευση. Υπέρ της συμμετοχής ψήφισε το 4,75% και κατά το 84,26% ενώ από την διαδικασία απείχε το 11%. Τελικώς η Greenhill αποκλείστηκε από τη συμμετοχή της στη ΓΣ.  

Ο πρόεδρος της ΓΣ, κ. Γιώργος Μυλωνογιάννης, υποστήριξε ότι στον κατάλογο του αποθετηρίου για τα 54.8 εκατ. μετοχές της Ελλάκτωρ που κατέχει η εταιρεία, τα δικαιώματα ψήφου τα έχει η Αίολος Investror, ενεχυρούχος δανειστής της Greenhill Investments που ελέγχεται από την Farallon, η οποία και δεν έδωσε εξουσιοδότηση για να εκπροσωπηθεί από οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο στην ΓΣ.

Ο εκπρόσωπος των εφοπλιστών κ. Σ. Μπρέγιαννος αναφέρθηκε σε σχετικό έγγραφο που έχει σταλεί στην εταιρεία από τις 14 Ιουνίου, το οποίο χαρακτήρισε νομιμοποιητικό έγγραφο για την εκπροσώπησή της στην συνέλευση, με το οποίο παραχωρεί τα μετοχικά δικαιώματα στην συνέλευση  στην Greenhill Investement. Τόνισε δε ότι αν δεν γίνει δεκτό τότε θα πρόκειται για έξωση της εταιρείας από τη γ.σ. 

Ο κ. Μυλωνογιάννης επικαλέστηκε ωστόσο άλλο έγγραφο της Αίολος βάσει του οποίου, όλες οι ενέργειες και δηλώσεις λαμβάνονται συνολικώς και όχι για λογαριασμό της Αίολος ή αντιπροσώπων της. Όπως είπε χαρακτηριστικά «με το έγγραφο η εταιρεία διαψεύδει τον κατάλογο και λέει ότι τα δικαιώματα τα έχει η Αίολος».

Ζήτησε επομένως από τον κ. Μπρέγιαννο να προσκομιστεί πληρεξούσιο που θα αναφέρει ρητά ότι η Αίολος εξουσιοδοτεί την Greenhill Investments να την εκπροσωπήσει στην ΓΣ για να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου. Η πλευρά των εφοπλιστών ζήτησε δύο ώρες για να αναζητήσει το σχετικό πληρεξούσιο αλλά το προεδρείο έδωσε μισή ώρα ώστε στην συνέχεια το θέμα να τεθεί σε ψηφοφορία στην συνέλευση.

Ο εκπρόσωπος της Greenhill κ. Μπρέγιαννος προειδοποίησε ότι η εταιρία θα προχωρήσει σε σειρά μηνύσεων και οι σημερινές αποφάσεις της γενικής συνέλευσης θα ακυρωθούν.

Δεν εγκρίθηκε η συνολική διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης για το 2020

Η γενική συνέλευση ψήφισε υπέρ της εισήγησης του προεδρείου σε ποσοστό 81,54% να μην δοθεί έγκριση στο θέμα της γ.σ που αφορούσε την συνολική διαχείριση και τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης Καλλιτσάντση για την οικονομική χρήση 2020.

Ο κ. Μυλωνογιάννης δικαιολόγησε την στάση αυτή, λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από την στιγμή που υπάρχουν αξιώσεις για ζημιές και παραλείψεις της διοίκησης Καλλιτσάντση τόσο για την μητρική εταιρεία όσο και για συνδεδεμένες εταιρείες και είναι σε εξέλιξη σχετικός έλεγχος. Αντίθετα η γ.σ ζήτησε να απαλλαγούν οι ορκωτοί ελεγκτές για την διαχείριση της προηγούμενης περιόδου.

Εκλογή νέων μελών ΔΣ

Στο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ προστέθηκε με απόφαση της συνέλευσης ως νέο μέλος ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας σε αντικατάσταση του κ. Δημήτρη Κονδύλη με θητεία ανάλογη των άλλων μελών του ΔΣ. Επίσης προτάθηκε από την επιτροπή καταλληλότητας και εγκρίθηκε από την γ.σ η διεύρυνση των μελών του ΔΣ με δύο γυναίκες. Όπως αναφέρθηκε, η παρουσία των δύο ανεξάρτητων μελών  συνδέεται με δραστηριότητες στον τομέα των υποδομών, του τουρισμού και των ΑΠΕ που αποτελούν τομείς αιχμής του ταμείου ανάκαμψης. Πρόκειται για την κ. Ιωάννα Δρέττα, πολιτικό μηχανικό με μεταπτυχιακούς τίτλους από το Imperial College και το Harvard και  την κ. Ευγενία Λειβαδάρου, επίσης  πολιτικό μηχανικό με σπουδές στα εφαρμοσμένα Μαθηματικά, στο University of Cambridge,  μηχανικό καινοτομίας στα ΕΛΠΕ στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Τεχνολογιών.  

Διαβάστε ακόμη:

Μεσοπρόθεσμο 2021-2025: Πλεονάσματα από το 2023 με ανάπτυξη χωρίς νέα λιτότητα

Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Φέντερερ, Τσιτσιπάς: Οι «χρυσές» business των σταρ του τένις

Πλακιωτάκης στο newmoney: H κρουαζιέρα επανακάμπτει δυναμικά στην Ελλάδα