Στην επόμενη μέρα μετά την επικράτηση της Reggeborgh Invest στη χθεσινή γενική συνέλευση στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον στην Ελλάκτωρ και στην υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης από την διοίκηση υπό τον κ. Άρη Ξενόφο που θα βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο τον μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο.

Άμεση προτεραιότητα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη, προκειμένου η εταιρεία να αποκτήσει την ρευστότητα που χρειάζεται για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην αγορά των κατασκευών και να κλείσει τις μαύρες τρύπες που είχε ανοίξει την προηγούμενη περίοδο, η μάχη επιβίωσης.

Οι Ολλανδοί μέτοχοι που κατάφεραν να αποκτήσουν την διοίκηση του ομίλου με ποσοστό 14,17%  έχουν δηλώσει ότι εκείνο που απαιτείται άμεσα είναι ο οικονομικός έλεγχος στην Άκτωρ προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα της εταιρείας και οι χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η εταιρεία όλο το προηγούμενο διάστημα ζούσε με «δανεικά» και συνεχείς ενισχύσεις ρευστότητας από την μητρική, παράγοντας ζημιές ύψους 400 εκατ. ευρώ από το 2018 μέχρι σήμερα.

Η δε εικόνα των εργοταξίων της εταιρείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ήταν αποκαρδιωτική. Εγκαταλελειμμένα έργα, φέσια σε υπεργολάβους και προμηθευτές και αδυναμία συμμετοχής σε νέους διαγωνισμούς. Ο κ. Καλλιτσάντσης επιχείρησε χθες να δηλώσει ότι η εικόνα αυτή έχει εξομαλυνθεί τους τελευταίους μήνες καθώς έχει πληρωθεί ένα 30% των υποχρεώσεων.

Ο χρόνος τρέχει και οι εξελίξεις στην αγορά απαιτούν εγρήγορση και προετοιμασία ενόψει των μεγάλων έργων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα αλλά και των διαγωνισμών που είναι ήδη σε εξέλιξη ή πρόκειται να προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες.

Την 1 Απριλίου, η Άκτωρ καλείται να υποβάλλει προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας  μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να δώσει την δυνατότητα στις δύο κοινοπραξίες που έμειναν εκτός στην προηγούμενη φάση, να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Τον διορισμό της νέας διοίκησης περίμεναν μήνες και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση σε μια σειρά από κρίσιμα έργα, όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης, αλλά και η προετοιμασία του νέου διαγωνισμού για την Αττική Οδό.

Μεγάλο ερωτηματικό, παραμένει η στάση των μετόχων έτσι όπως διαμορφώνεται το παζλ μετά τις τελευταίες μετοχικές εξελίξεις. Για παράδειγμα ζητούμενο είναι ο ρόλος του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, χωρίς την συνεργασία και την υποστήριξη του οποίου ίσως το επενδυτικό fund να μην είχε καταφέρει να ανατρέψει την διοίκηση Καλλιτσάντση και να αλλάξει σελίδα η Ελλάκτωρ.

Ο κ. Μπόμπολας παραμένει με ποσοστό 12,55% και πολλοί αναρωτιούνται αν οι Ολλανδοί θα ασκήσουν το δικαίωμα μέχρι τις αρχές Μαρτίου για να το αποκτήσουν. Στην αγορά εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός είναι διαφορετικός και ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος έχει συμφωνήσει εδώ και καιρό με τους Ολλανδούς το δικό του ρόλο. Το περασμένο καλοκαίρι είχε ζητήσει από την διοίκηση Καλλιτσάντση να ενεργοποιηθεί στην εταιρεία. Όμως την κουβέντα εκείνη πρόλαβαν οι εξελίξεις στις οποίες ο κ. Μπόμπολας ήταν πρωταγωνιστής.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει και η στάση που θα κρατήσουν οι εφοπλιστές Μπάκος-Καϋμενάκης, οι οποίοι χθες καταψήφισαν το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ που είχε ζητήσει η προηγούμενη διοίκηση, μολονότι είχαν συμπλεύσει μαζί της στο τελευταίο proxy fight. Θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου; Θα έχουν ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο; Είναι μερικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Οι τελευταίοι ελέγχουν το 5% των μετοχών της Ελλάκτωρ και πληροφορίες ανέφεραν τις προηγούμενες μέρες ότι με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή έχουν αποκτήσει και το 12% που όφειλαν να εξαγοράσουν στις 26 Ιανουαρίου. Μένει να αποδειχτεί.

Καμία συμμετοχή στην Ελλάκτωρ δεν διαθέτει πλέον στην εταιρεία ο κ.  Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Όπως δήλωσε χθες στην γενική συνέλευση των μετόχων ότι η Farallon, η οποία είχε δανείσει την Pemanoaro (κοινή εταιρεία με τον αδερφό του Δημήτρη Καλλιτσάντση) άσκησε το δικαίωμα ρευστοποίησης των μετοχών του 20,5%. Ο ίδιος δήλωσε ότι και κάποιες ελάχιστες μετοχές που είχε τις πούλησε. «Εφόσον έχασα τον ουσιαστικό μετοχικό μου ρόλο, δεν είχε νόημα να παραμείνω με την λογική της μετοχικής συμμετοχής» είπε.

Οι σημερινές επίσημες ανακοινώσεις της Ελλάκτωρ

Ανακοίνωση Αποφάσεων της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης 27.01.2021

Η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ , σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3556/2007 και την παράγραφο 4.1.3.3 του Κανονισμού του Χ.Α., γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

Την 27η Ιανουαρίου 2021, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε η μετ΄αναβολή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας, σε συνέχεια της από 07.01.2021 διακοπείσας συνεδρίασης, με ηλεκτρονικά μέσα, και έγινε συζήτηση και λήψη απόφασης επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Συμμετείχαν 158 μέτοχοι που εκπροσωπούν 163.949.448 κοινές ονομαστικές μετοχές (και 163.949.448 δικαιώματα ψήφου) επί συνόλου 214.272.003 κοινών ονομαστικών μετοχών (και 214.272.003 δικαιωμάτων ψήφου), ήτοι ποσοστό 76,51% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε τα κάτωθι:

Θέμα 1ο: Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά €212.129.282,97 με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των μετοχών της από €1,03 σε €0,04 ανά μετοχή, προς ισόποσο συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων. Τροποποίηση του άρθρου 5, παρ. 1, του Καταστατικού της Εταιρείας που αφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο. Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για την υλοποίηση της αποφάσεως.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση, κατόπιν νόμιμης ψηφοφορίας, απέρριψε την ονομαστική μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, όπως αναφέρεται ανωτέρω, ως ακολούθως:

Θέμα 2ο : Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (όπως αυτό θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το πρώτο θέμα της αυτής Ημερήσιας Διάταξης) της Εταιρείας με καταβολή μετρητών μέσω έκδοσης νέων, κοινών, μετά ψήφου, ονομαστικών μετοχών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Τροποποίηση του άρθρου 5, παρ. 1, του Καταστατικού της Εταιρείας που αφορά στο Μετοχικό Κεφάλαιο. Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για την υλοποίηση της αποφάσεως.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση, κατόπιν νόμιμης ψηφοφορίας, απέρριψε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, όπως αναφέρεται ανωτέρω, ως ακολούθως:


Τα υπ. αριθ. 3 έως και 6 θέματα της ημερήσιας διάταξης ενσωματώθηκαν σε αυτή κατόπιν του από 03.12.2020 αιτήματος των μετόχων μειοψηφίας Reggeborgh Invest B.V., Άγγελου X. Γιόκαρη και Χρήστου Π. Παναγιωτόπουλου, κατόχων κατά το χρόνο εκείνο 22.094.903 κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας για σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας με θέματα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ άλλων αυτά, προς ικανοποίηση του αιτήματος αυτού και με τον τρόπο που διατυπώθηκαν από τους ως άνω μετόχους.

Θέμα 3ο: Ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση, κατόπιν νόμιμης ψηφοφορίας, ενέκρινε την Ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, ως ακολούθως:

Θέμα 4ο: Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων/μη εκτελεστικών μελών).

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση, κατόπιν νόμιμης ψηφοφορίας, εξέλεξε πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα, πέντε (5) πρόσωπα ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., για πλήρη (πενταετή) θητεία, σύμφωνα με το ν. 3016/2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης, και όρισε τα Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη του, ήτοι:

1. Γεώργιος Μυλωνογιάννης του Σταματίου-Τάκη,

2. Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος του Ιωάννη,

3. Δημήτριος Κονδύλης του Ναπολέοντος,

4. Κωνσταντίνος Τούμπουρος του Πανταζή και

5. Αθηνά Χατζηπέτρου του Κωνσταντίνου.

Εκ των ανωτέρω, ορίζονται ως Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη οι εξής:

1. Κωνσταντίνος Τούμπουρος του Πανταζή και

2. Αθηνά Χατζηπέτρου του Κωνσταντίνου, οι οποίοι πληρούν άπαντα τα κριτήρια και εχέγγυα ανεξαρτησίας που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 3016/2002, του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης της Εταιρίας και του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Αναλυτικά η ψηφοφορία για το εν λόγω θέμα:

Θέμα 5ο: Ανάκληση του συνόλου των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ. 44 ν. 4449/2017)

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση, κατόπιν νόμιμης ψηφοφορίας, ενέκρινε την Ανάκληση του συνόλου
των μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας, ως ακολούθως:

Θέμα 6ο : Εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας (αρ. 44 ν. 4449/2017).

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση, κατόπιν νόμιμης ψηφοφορίας, εξέλεξε τα ακόλουθα πρόσωπα ως μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. για πλήρη (πενταετή) θητεία, ήτοι:

1. Παναγιώτης Αλαμάνος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου,

2. Κωνσταντίνος Τούμπουρος, Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και

3. Αθηνά Χατζηπέτρου, Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω μέλη διαθέτουν αποδεδειγμένα επαρκή γνώση και ικανή κατάρτιση για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως μέλη της Επιτροπής Ελέγχου ως επίσης και γνώση των τομέων που η Εταιρεία δραστηριοποιείται. Επιπλέον όλα τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου πληρούν τις προϋποθέσεις των διατάξεων περί ανεξαρτησίας του ν. 3016/2002 και του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Ο κ. Παναγιώτης Αλαμάνος είναι Ορκωτός Ελεγκτής – Λογιστής και διαθέτει επαρκή γνώση στην ελεγκτική και λογιστική.

Αναλυτικά η ψηφοφορία για το εν λόγω θέμα:

Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου – Συγκρότηση σε Σώμα

Η Διοίκηση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» (η «Εταιρεία»), ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) αρ. 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ν. 3016/2002, όπως ισχύει, και του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, που συνήλθε την 27.01.2021, εξέλεξε:

Α) Νέο Διοικητικό Συμβούλιο, για πλήρη (πενταετή) θητεία, και όρισε τα Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη του, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3016/2002, όπως ισχύει. Κατόπιν τούτων το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα κατά την συνεδρίασή του της 27.01.2021 ως ακολούθως:

1. Γεώργιος Μυλωνογιάννης του Σταματίου-Τάκη, Πρόεδρος του Δ.Σ., Μη Εκτελεστικό Μέλος,

2. Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος του Ιωάννη, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ., Εκτελεστικό Μέλος,
3. Δημήτριος Κονδύλης του Ναπολέοντος, Σύμβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος,

4. Κωνσταντίνος Τούμπουρος του Πανταζή, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος και

5. Αθηνά Χατζηπέτρου του Κωνσταντίνου, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος.

Σημειώνεται ότι στα πρόσωπα των Ανεξάρτητων Μη Εκτελεστικών Μελών συντρέχουν άπαντα τα κριτήρια και εχέγγυα ανεξαρτησίας, που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρ. 4 του Ν. 3016/2002, του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης της Εταιρίας και του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής  Διακυβέρνησης.

Β) Ενέκρινε την εκλογή, κατ’ άρθρο 44 ν. 4449/2017, ως μελών της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας των ακόλουθων προσώπων, για πλήρη (πενταετή) θητεία:

1. Παναγιώτης Αλαμάνος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου,

2. Κωνσταντίνος Τούμπουρος, Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και

3. Αθηνά Χατζηπέτρου, Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω μέλη διαθέτουν αποδεδειγμένα επαρκή γνώση και ικανή κατάρτιση για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως μέλη της Επιτροπής Ελέγχου ως επίσης και γνώση των τομέων που η Εταιρεία δραστηριοποιείται. Επιπλέον όλα τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου πληρούν τις προϋποθέσεις των διατάξεων περί ανεξαρτησίας του ν. 3016/2002 και του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Ο κ. Παναγιώτης Αλαμάνος είναι Ορκωτός Ελεγκτής – Λογιστής και διαθέτει επαρκή γνώση στην ελεγκτική και λογιστική

Διαβάστε ακόμη:

Σάκηηηηηη (όχι ο Ρουβάς, ο άλλος!) – Ο Λένιν στην Εθνική Τράπεζα – Το αποτυχημένο «πραξικοπηματάκι»

Tα νέα χρονικά ορόσημα για την Aegean

MLS μετά το «φέσι» στους ομολογιούχους: Φέρνουμε πρόταση στη γενική συνέλευση