Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Μέχρι τέλη Μαρτίου οι υπογραφές για την μαρίνα Αλίμου

  • Μαριάννα Τζάννε


Καθησυχαστική η διοίκηση για την επόμενη μέρα, παραδέχεται δυσκολία ανάκαμψης στις κατασκευές

Σε μεθοδευμένη και ανήθικη φημολογία που βασίστηκε σε ψευδείς ισχυρισμούς απέδωσε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος της Ελλάκτωρ κ. Γιώργος Προβόπουλος τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε τις προηγούμενες μέρες η μετοχή της εταιρείας, οι οποίες οδήγησαν σε πτώση 30% τη μετοχή.

Στον απόηχο της περασμένης «μαύρης» Πέμπτης, η διοίκηση της Ελλάκτωρ εμφανίστηκε καθησυχαστική και ενωμένη ενώπιων των αναλυτών, θέλοντας να διώξει τα γκρίζα σύννεφα που έφεραν μια «καταιγίδα» ρευστοποιήσεων στο χρηματιστήριο εν μέσω έντονης φημολογίας για παραίτηση του κ. Προβόπουλου και του διευθύνοντος συμβούλου Αλέξανδρου Εξάρχου.

Μάλιστα, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει τις συναλλαγές της 5ης και 6ης Μαρτίου 2020 για να εξακριβώσει ποιος κρύβεται πίσω από τις μαζικές πωλήσεις μετοχών.

Ο κ. Προβόπουλος  μιλώντας στους επενδυτές στάθηκε στην αναδιάρθρωση του ομίλου και στις νέες δομές που πέτυχε από το καλοκαίρι του 2018 που καθιστούν την Ελλάκτωρ μία σύγχρονη επιχείρηση και επανέλαβε ότι ουδέποτε εξέφρασε την πρόθεση ή την απόφαση να αποχωρήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, αναφέρθηκε στα εμπόδια που κατέστησαν δύσκολη την ανάκαμψη του ομίλου τους τελευταίους 18 μήνες. Σε αυτά ανέφερε, την οικονομική κατάσταση της ΑΚΤΩΡ έπειτα από μια δεκαετία, όπως σημείωσε συνεχούς καταστροφής αξίας, η οποία υπερέβη τα 500 εκατομμύρια ευρώ, από λειτουργικές δραστηριότητες. Αναφέρθηκε επίσης, «στους ακραίους οικονομικούς κινδύνους που αναλήφθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση σε κατασκευαστικά έργα στα Βαλκάνια και σε φωτοβολταϊκά έργα στην Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική» αλλά και στις εξελίξεις με τα θέματα ανταγωνισμού που αποστέρησαν, από την ΑΚΤΩΡ διεθνή έργα 450 εκατομμυρίων ευρώ.

«Πιστεύαμε πραγματικά ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε το “break-even” στη δραστηριότητα της Κατασκευής περίπου σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά δεν εκτιμήσαμε πλήρως την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν στα σχέδιά μας απροσδόκητες και πέραν του άμεσου ελέγχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξελίξεις». Όπως επισήμανε, η προσπάθεια που γίνεται στην εταιρεία θεωρείται «ως σημαντικό disruption της αγοράς στην Ελλάδα και όπως είναι φυσικό υπάρχουν δυνάμεις που αντιτίθενται σε αυτές τις αλλαγές στον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς».

Για αυτό ζήτησε από τους αναλυτές να είναι πολύ προσεκτικοί και σκεπτικοί σχετικά με τις φήμες και τις μη επαληθευμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν από καιρό σε καιρό σχετικά με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ερωτήματα δέχτηκε χθες η οικογένεια Καλλιτσάντση και για τις σχέσεις μεταξύ των δύο αδερφών (Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση) και για τις φήμες περί ελλείμματος συνεργασίας. Οι ίδιοι πάντως απάντησαν πως αλληλοστηρίζονται και αντίστοιχα παρέχουν πλήρη υποστήριξη στην εταιρεία.

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ απάντησε και στις επικρίσεις που δέχεται τόσο για την δυσκολία ανάκαμψης του κατασκευαστικού τομέα όσο και για την υπογραφή νέων συμβάσεων όπως είναι η Μαρίνα Αλίμου, ένα έργο του ΤΑΙΠΕΔ που έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής πριν ένα χρόνο. Όπως αναφέρθηκε χθες, η  χρηματοδότηση της παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου έχει εξασφαλιστεί τόσο μέσω της δεύτερης έκδοσης του ομολόγου όσο και μέσω τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος είναι σε τελικό στάδιο οριστικοποίησης . Το σύνολο της επένδυσης θα είναι ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, διευρύνοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο των έργων παραχώρησής σε έργα πέραν των αυτοκινητοδρόμων. Η υπογραφή της σύμβασης έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου.

Τονίστηκε επίσης ότι η  ΑΚΤΩΡ δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα  εξασφάλισης εγγυητικών επιστολών ούτε κατάπτωσης εγγυητικών που έχει ήδη εκδώσει. Όπως αναφέρθηκε, από τις δυο εκδόσεις ομολόγων έχουν διασφαλιστεί σημαντικά κεφάλαια τα οποία σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης μπορούν να διατεθούν αν κριθεί επιθυμητό στον Κλάδο της Κατασκευής, ενώ 86 εκατ. ευρώ από την πρώτη έκδοση του Ομολόγου κατευθύνθηκαν για αποπληρωμή (και άρα τον μηδενισμό) του συνόλου των δανείων της ΑΚΤΩΡ στις ελληνικές τράπεζες, όπως είχε επισήμως ανακοινωθεί.

Σε ότι αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ. Η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων του ομίλου θα φτάσει τα 491 MW στο τέλος Μαρτίου με στόχο για 580 MW μέχρι το τέλος του έτους, από 296 MW προ διετίας.

Παράλληλα τρία από τα τέσσερα φωτοβολταϊκά έργα στην Αυστραλία που επιβάρυναν με ζημιές τη χρήση του 2019 έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ εντός του δεύτερου τριμήνου του 2020 ολοκληρώνεται και το τέταρτο χωρίς να εκτιμάται επιπλέον επιβάρυνση της χρήσης του 2020.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση,  σημαντικότερη κίνηση όπως τονίστηκε ήταν η συγχώνευση Ελλάκτωρ με ΕΛΛΤΕΧΝ Άνεμος και εν συνεχεία, η διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης με την έκδοση δύο διεθνών ομολόγων συνολικού ύψους 670 εκατ.ευρώ.

Σε εξέλιξη, όπως αναφέρθηκε είναι και η πώληση μη κύριων περιουσιακών στοιχείων, όπως η πώληση των κεντρικών γραφείων του ομίλου, του ποσοστού στην Elpedison και του ποσοστού στην Eldorado Gold. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η διοίκηση του ομίλου υποστήριξε πως θα προχωρήσει και στη διάθεση του ποσοστού στην Ελληνικός Χρυσός καθώς και περιουσιακού στοιχείου στην Βουλγαρία.

Απόρρητο Απόρρητο