Tις νομικές προσπάθειες της Ελλάκτωρ να αποφύγει τον αποκλεισμό της Άκτωρ από τα έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα, επιβεβαιώνουν κύκλοι της εταιρείας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση, από την οποία φαίνεται να ξεκίνησε η επίμαχη έρευνα.

Η υπόθεση των σοβαρών κυρώσεων για την κατασκευαστική εταιρεία που αποκάλυψε χθες το newmoney, φαίνεται ότι είχε ξεκινήσει από τα μέσα του 2017, και αφορούσε θέματα διαφθοράς για έργο Βιολογικού καθαρισμού στη Μπογκοτά της Κολομβίας.  Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2016.
Μέχρι τον Ιούλιο του 2018, η προηγούμενη διοίκηση της ΑΚΤΩΡ εμφανίζεται να είχε επιδιώξει συμβιβασμό με αποδοχή των κατηγοριών, κάτι που η παρούσα διοίκηση έχει εκτιμήσει ότι θα οδηγούσε την εταιρεία σε αποκλεισμό από οποιαδήποτε ανάληψη έργου που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, την EIB, την EBRD και IFC για τουλάχιστον 25 μήνες.

Όπως αναφέρεται, η νέα διοίκηση της ΑΚΤΩΡ δεν αποδέχτηκε τον συμβιβασμό και προχώρησε σε διαδικασία αμφισβήτησης της κατηγορίας ενώπιον του Sanctions Board της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παράλληλα ξεκίνησε μια σειρά από ενέργειες όπως την άμεση απομάκρυνση των διοικητικών στελεχών της προηγούμενης διοίκησης που εμπλέκονταν στο συγκεκριμένο έργο, την πρόσληψη ενός εκ των μεγαλύτερων δικηγορικών γραφείων της Ουάσιγκτον, την εθελοντική αποχή της ΑΚΤΩΡ από χρηματοδοτούμενα έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας και την ενίσχυση των δομών Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ομίλου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η  απόφαση αποκλεισμού μετριάζεται από το γεγονός ότι αφορά αποκλειστικά σε νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα και κυρίως χώρες όπως η Μάλτα, η Αλβανία ή χώρες της Αφρικής, όπου όμως η ΑΚΤΩΡ δεν έχει πλέον παρουσία και ούτε στοχεύει να αποκτήσει. Επίσης δεν επηρεάζει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από την ΑΚΤΩΡ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εταιρία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, συνεχίζει κανονικά να μετέχει στην κοινοπραξία που εκτελεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού στην Κολομβία, συμβατικής αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Η τελική απόφαση επηρεάζει την συμμετοχή της ΑΚΤΩΡ σε έργα χρηματοδοτούμενα από την Παγκόσμια Τράπεζα για τους επόμενους 15 μήνες, αντί της αρχικής ποινής των 25 μηνών.

Διαβάστε ακόμη:

Στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου η Interlife ΑΑΕΓΑ

«Φούσκωσαν» την Folli Follie και έβγαλαν €180 εκατ. από πωλήσεις μετοχών – μερίσματα

Lockdown: Αλλάζουν τα σχέδια για χαλάρωση λόγω μετάλλαξης – Νέα μέτρα στο τραπέζι