Επιχειρήσεις

Ελληνικός Χρυσός: Μέσα στον Μάρτιο θα κυρωθεί η νέα σύμβαση από τη Βουλή

  • Μαριάννα Τζάννε


Προς κοινοποίηση και στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη υποβληθεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες προβλέπεται να πάει στη Βουλή η νέα σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός που υπογράφτηκε μεταξύ  της Eldorado Gold και του ελληνικού Δημοσίου. Προηγουμένως η σύμβαση θα πρέπει να κοινοποιηθεί για να λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp).

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη υποβληθεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ο αρμόδιος έλεγχος.

Από τη νέα σύμβαση απουσιάζει η μονάδα μεταλλουργίας στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος καθώς έχει συμφωνηθεί να υπάρξει νέος σχεδιασμός, ο οποίος θα περιληφθεί σε νέα μελέτη που θα υποβληθεί σε διάστημα δύο ετών.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, κύκλοι του υπουργείου, άφηναν να εννοηθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο θα συνεργαστεί με την καναδική πλευρά ώστε να προχωρήσει και αυτός ο σχεδιασμός. Το γεγονός ότι η μονάδα έχει εξαιρεθεί από την νέα σύμβαση αποτελεί ένα δείγμα και της δυσκολίας να κατασκευαστεί με την παλαιότερη τεχνολογία (flash smelting).

H κυβέρνηση θεωρεί ότι εξασφάλισε σε αυτή την χρονική στιγμή μια επωφελής συμφωνία για την συνέχιση του έργου, επιτυγχάνοντας αύξηση εσόδων για το δημόσιο αλλά και αύξηση των θέσεων εργασίας με σημαντικά οφέλη και για την τοπική κοινωνία σε όλη την περίοδο της παραχώρησης.

«Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, θα δουλέψουμε και οι δυο πλευρές μαζί ώστε να γίνουν ακόμη περισσότερα για το έργο» αναφέρουν από το ΥΠΕΝ.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΤΕ: Αποφασίζει για Εθνική Ασφαλιστική στην… επέτειο της πρότασης από το CVC

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η επιστολή των εργαζομένων στο Μαξίμου – Δραματικές εξελίξεις

Δωρεάν rapid test δύο φορές το μήνα σε εργαζόμενους