Εβδομάδες αποφάσεων προμηνύονται οι επόμενες για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία φέρεται αποφασισμένη να ρίξει… τίτλους τέλους στο σήριαλ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής σχεδόν έναν χρόνο μετά την υποβολή πρότασης από το CVC.

Πιο αναλυτικά, ήταν τέλη Φεβρουαρίου του 2020 όταν οι Αμερικανοί ήταν οι μόνοι που κατέθεσαν προσφορά για το 80% του ασφαλιστικού βραχίονα της ΕΤΕ, αγνοώντας την πανδημία, η οποία, ωστόσο, κατάφερε να αλλάξει τα σχέδια των Κινέζων της Fosun.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και ενόσω η υγειονομική κρίση συνέχισε να δείχνει τα… δόντια της το CVC έδωσε το παρών και στον β’ γύρο των δεσμευτικών προσφορών, καταθέτοντας την επικαιροποιημένη προσφορά του.

Είχε προηγηθεί η παρουσίαση του νέου business plan που, όπως αποκάλυπτε το newmoney, προέβλεπε, μεταξύ άλλων, «κουτσουρεμένα» κέρδη, πτώση άνω του 30% στην παραγωγή του bancassurance και περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων μέσω μιας νέας εθελούσιας εξόδου.

Ειδικά για το δίκτυο bancassurance που – ειρήσθω εν παρόδω – αποτελεί εκ των βασικότερων παραμέτρων στη συμφωνία πώλησης το επίμαχο σχέδιο φερόταν να υπολογίζει ότι η παραγωγή θα «αγγίξει» το 2020 τα 177 εκατ. ευρώ έναντι 263,7 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ θα απαιτηθεί τουλάχιστον μία διετία μέχρις ότου η Εθνική Ασφαλιστική να ξαναδεί τέτοιου ύψους ασφάλιστρα.

Υπενθυμίζεται πως… πακέτο με την πώληση έρχεται και η 10ετής σύμβαση για τη διάθεση των ασφαλιστικών προϊόντων της εταιρίας από το δίκτυο της ΕΤΕ, γεγονός, που σημαίνει ότι η μειωμένη παραγωγή επιτρέπει στον επενδυτή να διεκδικήσει αντίστοιχη αναπροσαρμογή και για το τίμημα.

Ενόσω οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν η εξαγορά της ΑΧΑ από την Generali άλλαξε τις ισορροπίες, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ.

Μεγάλο μέρος των μελών του εξέφρασε την αντίθεσή του στην ολοκλήρωση του deal με τους Αμερικανούς, εκτιμώντας πως το προσφερόμενο τίμημα – περί τα 380 εκατ. ευρώ – είναι χαμηλό. «Εάν υπολογίσουμε το μέγεθος της εταιρείας με βάση τα μερίδια αγοράς (24% στον κλάδο ζωής και υγείας και 9,6% στον κλάδο ζημιών), το μέγεθος του τεράστιου αποκλειστικού και εξειδικευμένου εταιρικού δικτύου πωλήσεων, το μέγεθος του συνεργαζόμενου δικτύου πρακτόρων και Brokers, την σύνθεση των περιουσιακών της στοιχείων, την φήμη και την ιστορία, αλλά και τις παραδοχές του business plan, η αξία πώλησης είναι σαφές ότι θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Αντίστοιχα, εάν η σύγκριση γινόταν με βάση τα ίδια κεφάλαια, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις, τότε η αξία πώλησης του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, σε αντιστοιχία με αυτή της ΑΧΑ θα έπρεπε να είναι (1,08*0,168/0,158)= 1.148 δισ. ευρώ ή αντίστοιχα για το 80% θα ήταν 918 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Υπαλλήλων.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούσαν ενεργοποίηση του plan B που δεν είναι άλλο από το ΙΡΟ, την διάθεση, δηλαδή, άνω του 51% και έως 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του Χρηματιστηρίου, ενώ στο προσκήνιο παραμένει και το ενδεχόμενο της ιδιωτικής τοποθέτησης, πάλι για την πλειονότητα των μετοχών.

Υπέρ της εισαγωγής στο ΧΑΑ τάσσονται και οι εργαζόμενοι, σημειώνοντας πως με βάση τα ίδια κεφάλαια της 31ης Δεκεμβρίου 2019 ο μέσος όρος των αποτιμήσεων των δύο εταιρειών (Ευρωπαϊκή Πίστη και Interlife) διαμορφώνεται στη σχέση 80,40% χρηματιστηριακής αξίας προς ίδια κεφάλαια. Εάν, λοιπόν, ίσχυε αυτό και για την Εθνική Ασφαλιστική, τότε αυτή θα αποτιμάτο προς 920,5 εκατ. ευρώ.

Πηγές, πάντως, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις εκτιμούν πως η διοίκηση της ΕΤΕ θα κλείσει το deal με τους Αμερικανούς, θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

Η προφητεία Προκόπη για το νέο κόμμα, «στάση Στάσσης» με τα σενάρια για τη ΔΕΗ και οι Μπακοκαϋμενάκηδες σε νέες περιπέτειες

Αυτός ο τραπεζίτης είναι Νο 1 καταζητούμενος της Ιντερπόλ