Την τελική επενδυτική απόφαση για την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο αναμένεται να λάβει μέσα στο α΄εξάμηνο του 2020, η Elpedison, κοινή επένδυση των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison, η οποία ελέγχεται από τον γαλλικό όμιλο της EdF. Εφόσον προχωρήσει ο σχεδιασμός υπολογίζεται ότι η κατασκευή της μονάδας των 826 μεγαβάτ που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη και θα κοστίσει περί τα 400 εκατ. ευρώ θα έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2022.

Μαζί με την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας υπολογίζεται να είναι έτοιμη στα μέσα του 2023.

Τις προηγούμενες μέρες κατατέθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο υπουργείο και όπως αναφέρουν στελέχη της εφόσον εγκριθεί και ωριμάσει η αδειοδότηση, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ωστόσο, οι ραγδαίες εξελίξεις στο ενεργειακό τοπίο και η ταχεία απολιγνιτοποίηση με την απόσυρση 14 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2023, αποδεικνύει ότι η συγκυρία για τις μονάδες φυσικού αερίου που θα αποτελέσει το καύσιμο “γέφυρα” στην μετά λιγνίτη εποχή είναι πολύ ευνοϊκή. Αυτό δικαιώνει τις προσπάθειες των ιδιωτών και κατ΄επέκταση και της Elpedison να εντάξουν στον σχεδιασμό τους αντίστοιχες μονάδες κάτι που ενισχύσει την πεποίθηση ότι η επένδυση θα προχωρήσει.

Εκείνο που δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως είναι αν οι δυο ισχυροί όμιλοι που έχουν συμπράξει στην ηλεκτροπαραγωγή και έχουν αναπτύξει κοινή δράση και στην λιανική ρεύματος και φυσικού αερίου, θα διεκδικήσουν από κοινού την ΔΕΠΑ Εμπορίας για την οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Τις προηγούμενες μέρες στελέχη των δύο εταιρειών, ανέφεραν ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί καθώς τελούν εν αναμονή του οριστικού σχεδιασμού για την πώληση της εταιρείας. Αρμόδιες πηγές των ΕΛΠΕ τόνιζαν ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σύγκρουση συμφερόντων η αυτόνομη κάθοδος στο διαγωνισμό χωρίς ωστόσο να εκφράζεται με απόλυτη σαφήνεια και η από κοινού διεκδίκηση. Tα πάντα θα εξαρτηθούν από την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ και τους όρους του διαγωνισμού. Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν δηλώσει ότι αν δεν πλειοδοτήσουν στο διαγωνισμό θα μεταβιβάσουν την συμμετοχή τους στην ΔΕΠΑ που ανέρχεται σε 35%.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, η πρώτη φάση της μεγάλης ιδιωτικοποίησης αφορά το διαγωνισμό για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, από κοινού μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των ΕΛΠΕ. Καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 14η Φεβρουαρίου. Προς τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να βγει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης (συμμετέχει σε κοινοπραξία με την Γαλλική Total και την Αμερικανική ExxonMobil) και την είδηση που αναμεταδόθηκε πρόσφατα από διεθνή πρακτορεία για απόσυρση από την ΕΕ της Exxon Mobil, η διοίκηση των ΕΛΠΕ δηλώνει άγνοια. Όπως αναφέρει το πρόγραμμα εξορύξεων δεν έχει μεταβληθεί εκτιμώντας ότι θα υπάρχουν εξελίξεις περί τα τέλη του νέου έτους.