Το εποπτικό συμβούλιο της Lufthansa δεν μπόρεσε να εγκρίνει διάσωση ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ υπό το πρίσμα των όρων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο αεροπορικός όμιλος την Τετάρτη.

Ειδικότερα, το εποπτικό συμβούλιο αναμενόταν να συναντηθεί σήμερα για να υπογράψει τη συμφωνία διάσωσης, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Lufthansa να παραιτηθεί από τα δικαιώματα προσγείωσης για έξι από τις 300 θέσεις που κατέχει η εταιρεία στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου.

Μάλιστα, η Lufthansa σε αυτά τα αεροδρόμια έχει μερίδιο τα 2/3 της αγοράς.

Σε ανακοίνωση της τόνισε ότι η μείωση της ζήτησης θα οδηγήσει σε μικρότερο αριθμό λειτουργικών θέσεων.

«Ο προκύπτων οικονομικός αντίκτυπος στην εταιρεία και η προγραμματισμένη αποπληρωμή των μέτρων σταθεροποίησης, καθώς και πιθανά σενάρια, πρέπει να αναλυθούν εκτεταμένα», δήλωσε η Lufthansa.

Ωστόσο, το εποπτικό συμβούλιο εξακολουθεί να θεωρεί το σχέδιο διάσωσης «ως τη μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη διατήρηση της φερεγγυότητας», δήλωσε η Lufthansa.

Προς το παρόν, η γερμανική αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι θα μελετήσει το πακέτο και θα πάρει τον χρόνο της.

Οι μετοχές της Lufthansa έχασαν ορισμένα από τα κέρδη που είχαν νωρίτερα. Περίπου στι 4μμ ώρα Ελλάδος, η μετοχή της εταιρείας σημείωνε άνοδο 6%. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει τη διάσωση 9 δισ, προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να αποφευχθεί η πώληση τέτοιων εταιρειών.

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις λεπτομέρειες της διάσωσης», δήλωσε ο Αλτμάιερ. «Θέλω να προσθέσω, με όλο τον σεβασμό ότι δεν είναι μόνο προς όφελος της Γερμανίας, αλλά και προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφευχθεί η  ως αποτέλεσμα αυτής της πανδημίας».

Η ανακοίνωση της Lufthansa:

Σε σημερινή του συνάντηση, το Εποπτικό Συμβούλιο της Deutsche Lufthansa AG συζήτησε την αποδοχή του πακέτου διάσωσης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανία, συμπεριλαμβάνοντας την απαραίτητη πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση.

Το Εποπτικό Συμβούλιο έχει επίσης λάβει υπόψη τους όρους που έχουν υποδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κρίνει ότι θα οδηγήσουν σε αποδυνάμωση της κεντρικής λειτουργίας των κύριων αεροδρομίων της Lufthansa σε Φρανκφούρτη και Μόναχο. Ο επακόλουθος οικονομικός αντίκτυπος στην εταιρεία και στην προγραμματισμένη αποπληρωμή των μέτρων σταθεροποίησης, καθώς και τα ενδεχόμενα εναλλακτικά σενάρια, χρήζουν περαιτέρω και εντατικότερης ανάλυσης.

Με αυτά τα δεδομένα, το Εποπτικό Συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να εγκρίνει το πακέτο διάσωσης υπό το πρίσμα των όρων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, το Εποπτικό Συμβούλιο συνεχίζει να θεωρεί το σχέδιο διάσωσης του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης ως τη μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη διατήρηση της φερεγγυότητας.

Η Deutsche Lufthansa AG δεν πρόκειται να συγκαλέσει, για την ώρα, Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την ολοκλήρωση των μέτρων σταθεροποίησης.