Η παράλληλη, σχεδόν, εκκίνηση των διαδικασιών για τη μετάταξη δύο εταιρειών πληροφορικής στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Real Consulting και της Performance Technologies, ενδεχομένως και μέσα στο 2023, θυμίζει τις αντίστοιχες ημέρες του 2020, όταν συνέβη κάτι παρόμοιο.

Τότε, δύο άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι Entersoft και Epsilon Net, ακολούθησαν την ίδια διαδρομή με διαφορά μερικών μηνών η μία από την άλλη, «άλλαξαν επίπεδο», άντλησαν κεφάλαια και αναπτύχθηκαν με ταχείς ρυθμούς, αξιοποιώντας σαφώς και τις ευκαιρίες του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που μόλις ξεκινούσε (και επιταχυνόταν, λόγω πανδημίας).

Τώρα, η μεν Real Consulting μετρά μόνο δύο χρόνια παρουσίας στην ENA PLUS, από τις 6 Αυγούστου του 2021, με τη διοίκησή της όμως να κρίνει ότι μέσα σε αυτό το χρονικό περιθώριο ωρίμασαν οι συνθήκες για το επόμενο χρηματιστηριακό «βήμα» της, το οποίο πρόκειται να δρομολογηθεί λίαν προσεχώς, όπως αναφέρθηκε στην πολύ πρόσφατη Γ.Σ. των μετόχων της.

Η δε Performance Technologies, εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ από το 2008, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της δικής της Γενικής Συνέλευσης, στις αρχές Ιουνίου, ότι η μετάταξή της θα τρέξει άμεσα, σε υλοποίηση του προϋπάρχοντος σχεδίου της, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας ίσως και εντός του 2023.

Εύλογα, οι εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες θα «ανέβουν» στην Κύρια Αγορά, θα γίνουν συνολικά 4 μέσα σε 3,5 χρόνια, γεγονός ιδιαίτερα παρήγορο αν υπολογιστεί μάλιστα ότι η εισαγωγή της Real Consulting στην ENA PLUS υπήρξε η πρώτη, τότε, από τον κλάδο, μετά από μία δεκαετία.

Η εποχή σήμερα, αντίθετα, χαρακτηρίζεται από συνεχείς εξελίξεις χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος, σε σύγκριση με τα «φτωχά χρόνια» της πληροφορικής. Πόσο μάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι τουλάχιστον 3-4 εταιρείες του κλάδου ακόμα μελετούν ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, την προοπτική της μελλοντικής εισαγωγής τους στο ελληνικό χρηματιστήριο, ειδικότερα μετά και από το «κάλεσμα» που απεύθυνε ο CEO της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο του 2023 Athex Digital Technology Forum (7/2/2023), υπενθυμίζεται, ο κ. Κοντόπουλος είχε επισημάνει ότι ο τομέας της τεχνολογίας παρότι θεωρείται από τους πιο δυναμικούς στην ελληνική αγορά, αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ (το προσδιόρισε εκείνη τη μέρα στο 2,2%) και ανέλυσε μια σειρά πλεονεκτημάτων και κινήτρων ικανών να οδηγήσουν σε νέες εισαγωγές επιχειρήσεων προερχόμενες από αυτόν…

Στην προκειμένη περίπτωση, η Real Consulting είδε τον κύκλο εργασιών της να εκτινάσσεται από 19,681 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2020, στα 24,42 εκατ. ευρώ ως ομίλου το 2022, ενώ τίθεται στόχος για αύξηση του κατά επιπλέον 30% το 2023, σε συνδυασμό με άνοδο και της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) κατά 40% σε σχέση με πέρσι. Ουσιαστικά, προσβλέπει σε διπλασιασμό του τζίρου της ως εισηγμένη σε σύντομο διάστημα.

Από την πλευρά της, η Performance Technologies «έγραψε» έσοδα 31,31 εκατ. ευρώ ως όμιλος στη χρήση του 2020, με αύξηση στα 41,91 εκατ. ευρώ το 2022, έχοντας ολοκληρώσει στο τέλος του 2021 την πρώτη αύξηση κεφαλαίου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε μεγάλα και έγκυρα θεσμικά χαρτοφυλάκια, ενισχύοντας σημαντικά τα κεφάλαια και τη μετοχική της βάση ενόψει της μετάταξής της.

Τρία χρόνια νωρίτερα, Entersoft και Epsilon Net μπήκαν στον ίδιο δρόμο και κατάφεραν να πολλαπλασιάσουν τα μεγέθη τους ως όμιλοι, μετά από την εισαγωγή των μετοχών τους στην Κύρια Αγορά, με «σερί» εξαγορών και ισχυρούς ρυθμούς οργανικής ανάπτυξης. Η πρώτη από 10/3/2020 και η δεύτερη από 15/7/2020.

Εξαγορές, μετοχές, μερίσματα

Το «κρεσέντο» των εξαγορών, οι «υψηλές πτήσεις» των μετοχών και η σταθερή διανομή μερισμάτων συμπληρώνουν το «παζλ» των εισηγμένων ομίλων πληροφορικής της ελληνικής αγοράς, πέρα από το διψήφιο μέσο ποσοστό αύξησης των εσόδων και της κερδοφορίας του κλάδου σε καιρούς που η ζήτηση «χτυπά κόκκινο».

Τα νέα κεφάλαια που αντλήθηκαν στο παρελθόν αξιοποιήθηκαν -σε συνάρτηση με τις εξαιρετικές ρευστότητες αρκετών εξ αυτών- σε εξαγορές πλειοψηφικών ποσοστών άλλων εταιρειών, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού, τεχνογνωσία και προϊόντα σε συμπληρωματικούς τομείς, σημαντικά πελατολόγια, είσοδο σε νέες αγορές λογισμικού, γεωγραφική επέκταση στο εξωτερικό κ.ά.

Στην παρούσα φάση, την Τετάρτη 26/7/2023 ανακοινώθηκε το 14ο φετινό deal του κλάδου σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την Epsilon Net να πραγματοποιεί την 5η της εξαγορά στο ‘23 (του 60% των μετοχών της εταιρίας Scan Information Systems, με τίμημα 5 εκατ. ευρώ), πριν «βγει» ο… 7ος μήνας της χρονιάς. Προηγουμένως, ο όμιλος με CEO τον Ιωάννη Μίχο, απέκτησε το εναπομείναν 35% της Epsilon HR Α.Ε., το 80% της Ορόσημο Πληροφορική και το 60% καθεμίας εκ των ΝΕΤΕΡΑ και Diginet Ε.E., με συνολικό κόστος αυτών των επενδύσεων 12,66 εκατ. ευρώ.

Η Entersoft έκανε άλλες 3 εξαγορές μέσα το ’23 (SW RetailSoft, CGSoft και το 62% της SmartCV), από δύο οι μη εισηγμένες SoftOne (AppSoft Software and Services Α.Ε., QBS Retail & Logistics), Qualco (το 30% της Indice και το 51% της Synthetica) και από μία οι Uni Systems (Έπαφος), Real Consulting (Advanced Management Solutions).

Αν σκεφτεί κανείς ότι απομένουν 5 μήνες ως το τέλος του έτους και έχουν προαναγγελθεί και νέες εξαγορές από 3-4 ομίλους, είναι μάλλον σίγουρο ότι το ρεκόρ (σε αριθμό συμφωνιών) θα «ανοίξει» κι άλλο, παρά τις «ενστάσεις» ορισμένων πλευρών για τον νέο κύκλο συγκέντρωσης του κλάδου και τις συγκρίσεις με ό,τι συνέβη παλαιότερα.

Uni Systems, SoftOne και Byte

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πληροφορική ενισχύει την παρουσία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τη στιγμή που βρίσκονται εκτός ταμπλό σημαντικές εταιρείες του κλάδου, όπως οι Uni Systems, SoftOne και Byte, μέλη των ομίλων Quest και Olympia οι δύο πρώτες, της Ideal Holdings η τρίτη, με εκτιμώμενα συνολικά έσοδα λίγο κάτω από το «φράγμα» των 300 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, γίνεται λόγος για «ομίλους, μέσα σε άλλους ομίλους», καθώς η καθεμιά από αυτές προχωρά σε εξαγορές άλλων εταιρειών ή διατηρεί θυγατρικές…

Για να είμαστε ακριβείς: Στην περίπτωση της Uni Systems, της μεγαλύτερης σε έσοδα επιχείρησης του κλάδου στην ελληνική αγορά (με πωλήσεις 176 εκατ. ευρώ το 2022 και στόχο για 190 εκατ. ευρώ φέτος), η διοίκηση του ομίλου Quest (με εισηγμένη τη μητρική Quest Holdings) έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται, επί του παρόντος, θέμα πιθανής αυτόνομης εισαγωγής της στο ΧΑ, ως πάγια πολιτική για τις θυγατρικές του.

Για την επόμενη μέρα της SoftOne (με πρόβλεψη 49 εκατ. ευρώ για τον κύκλο εργασιών του 2023, από 36,2 εκατ. ευρώ το 2022), σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές Ιουλίου, η ηγεσία της αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε σενάριο ενδεχόμενης εισαγωγής της στο ελληνικό χρηματιστήριο ή σε κάποιο του εξωτερικού.

Ως εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών, η Ideal ακολούθησε πέρσι τον αντίθετο δρόμο, καθώς η εξαγορά της Byte Computer (με κύκλο εργασιών 48,6 εκατ. ευρώ το 2022 και πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ το 2023), έφερε τη διαγραφή των μετοχών αυτής από το ΧΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Ξενοδόχοι Ρόδου: «Πλήρως λειτουργικό το νησί, σύντομα διαθέσιμο το 100% των καταλυμάτων»

Τι λένε τα νούμερα του τουρισμού, το νέο ματς της Τράπεζας Πειραιώς με τον Ηλιόπουλο, οι Porsche, το χάος του Ελαιώνα και μία… κάψα

Τράπεζες: Στο «φως» οι επιδόσεις στα stress tests της ΕΚΤ – Πάνω από τη βάση με… ατού τα εμπορικά ακίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ