Σε ένα μήνα περίπου από τώρα και συγκεκριμένα ως τις 8 Απριλίου αναμένεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δημοσιοποιήσει το πρώτο πόρισμα απ’ την έρευνα που έχει ξεκινήσει απ’ την αρχή του έτους για την κατάσταση που επικρατεί στον κατασκευαστικό κλάδο και την ύπαρξη παραθύρων για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.

Μία έρευνα με την οποία ουσιαστικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιχειρήσει να «καθαρίσει» το τοπίο με παρεμβάσεις κανονιστικού χαρακτήρα που θα διασφαλίζουν ότι ο ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει στην συγκεκριμένη αγορά λίγο πριν την προκήρυξη της επόμενης γενιάς των νέων μεγάλων έργων, που θα έχουν και κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια οικονομικής ανάτασης της χώρας.

Το πόρισμα απ’ την έρευνα που αφορά τον κλάδο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν με βάση το άρθρο 11 του νόμου 3959/2011 (κανονιστική παρέμβαση σε κλάδο της οικονομίας) με τελικό ζητούμενο τη λήψη των αναγκαίων κανονιστικών μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει στην αγορά.

Στο πλαίσιο της έρευνας, το σύνολο των εργοληπτικών εταιρειών 6ης και 7ης τάξης, περίπου 30 εταιρείες, έχουν κληθεί να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες επί συγκεκριμένων ερωτηματολογίων σε μία διαδικασία κατά την οποία υπάρχει και η δυνατότητα να διεξαχθεί επιτόπια έρευνα στα γραφεία εταιρειών.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη συνδυαστική ανάλυση των νέων δεδομένων που δημιουργεί ο νέος νόμος περί δημοσίων συμβάσεων που ψηφίστηκε προ ημερών απ’ τη Βουλή.

Τα επόμενα βήματα

Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας θα ακολουθήσει μία μεγάλη διαβούλευση απ’ όπου θα ζητηθούν οι απόψεις όλων των εταιρειών αλλά και των φορέων του κλάδου.

Η επεξεργασία τους θα οδηγήσει σε μία δεύτερη έκθεση απ’ την Επιτροπή Ανταγωνισμού όπου ουσιαστικά θα υπογραμμίζονται τα προβλήματα στην αγορά μαζί με προτάσεις συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση τους. Θα ακολουθήσει ακόμη μία διαβούλευση επί μήνα ώστε να εκδοθούν οι τελικές αποφάσεις, που ουσιαστικά θα καθορίσουν και το κανονιστικό πλαίσιο επί του οποίου θα λειτουργεί η αγορά διασφαλίζοντας ότι αποφεύγονται παράνομες συμπράξεις, καρτέλ κοκ.

Οι λόγοι πίσω απ’ την έρευνα

Πηγές απ’ την Επιτροπή Ανταγωνισμού εξηγούσαν ότι η συγκεκριμένη έρευνα που ξεκίνησε αυτεπάγγελτα έγινε για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος διότι είναι ένας κλάδος με μεγάλη συγκέντρωση τα τελευταία χρόνια. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το νέο κύκλο μεγάλων έργων που αναμένεται να ανοίξει στη χώρα. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει ξεκαθάρισμα τώρα στην αγορά ώστε να αποφευχθούν προβλήματα με τους διάφορους διαγωνισμούς και να μην κολλήσει η υλοποίηση των έργων», εξηγούσε στο newmoney.gr πηγή με γνώση της διαδικασίας. «Καλύτερα το ξεκαθάρισμα να γίνει τώρα, να διασφαλιστεί ότι το Κράτος λειτουργεί σωστά, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα που πρέπει στην αγορά, είτε αυτά αφορούν τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουν οι εταιρείες ή ακόμα και τη δομή τους, έτσι ώστε όταν ξεκινήσει η διαδικασία των έργων να ξέρουμε ότι έχουμε μία ανταγωνιστική αγορά που θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Η υπόθεση της Reggeborgh

Διευκρίνιζαν δε πως η συγκεκριμένη έρευνα που αφορά το κανονιστικό πλαίσιο του κλάδου δεν συνδέεται άμεσα με την καταγγελία που έχει κατατεθεί για το ενδεχόμενο σύμπραξης Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα μέσω των κοινών μετόχων τους, των Ολλανδών της Reggeborgh (σσ κοινή ιδιοκτησία). Πρόκειται, όπως λένε, για μία καταγγελία, η οποία εξετάζεται σαν ξεχωριστή υπόθεση και η οποία βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Παρ’ όλα αυτά οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι ζητήματα όπως συμπράξεις και κοινή ιδιοκτησία θα αναλύονται και θα οριοθετούνται στο νέο κανονιστικό πλαίσιο. Ειδικά καθώς ήδη η ίδια Επιτροπή Ανταγωνισμού απ’ τον περασμένο Νοέμβριο, πολύ πριν ξεσπάσει η θύελλα στον όμιλο Ελλάκτωρ, είχε φροντίσει να αναδείξει τα συγκεκριμένα ζητήματα διεξάγοντας μάλιστα ένα μήνα μετά και διεθνές συνέδριο για τα δύο αυτά ζητήματα.

Διαβάστε ακόμη:

Κούρεμα και αποζημίωση ενοικίου -αναδρομικά- και για τις νέες επιχειρήσεις

Τo real estate κινείται στο κέντρο της Αθήνας – Ποιοι διαγωνισμοί «τρέχουν» τώρα

Pimco: Το αίνιγμα του ευρωπαϊκού πληθωρισμού – Τα νούμερα ανεβαίνουν, οι προσδοκίες… κατεβαίνουν