Σε διαπραγματεύσεις για νέες εξαγορές επί ευρωπαϊκού εδάφους βρίσκεται ο όμιλος Σαράντης, ο οποίος τον περασμένο μήνα επανεκκίνησε τις δραστηριότητες του στην Ουκρανία, όπως γνωστοποίησε η διοίκηση του. Η τελευταία μάλιστα σημείωσε ότι στο α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι πωλήσεις του ομίλου κατέγραψαν αύξηση 4%, κάτι που αποδίδεται σε ένα βαθμό στο νέο κύκλο ανατιμήσεων επί των προϊόντων της.

Την αποκάλυψη για τις διαπραγματεύσεις για νέα εξαγορά έκανε εμμέσως ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Κώστας Ροζακέας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2021. Συγκεκριμένα ερωτηθείς για τον καθαρό δανεισμό που μπορεί να έχει η εισηγμένη φέτος, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εξαγοράς της πολωνικής Stella Pack, ο κ. Ροζακέας αρνήθηκε να παρέχει στοιχεία επικαλούμενος τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με άλλες εταιρείες – στόχους εξαγοράς εκ μέρους του Ομίλου Sarantis.

«Επιτρέψτε μου μα μην αποκαλύψω τα στοιχεία περιλαμβανομένης της εξαγοράς της Stella Pack διότι έτσι θα αποκαλυφθεί και το ποσό της εξαγοράς σε μία περίοδο που είμαστε σε διαπραγματεύσεις με άλλες εταιρείες που διαθέτουν παρόμοια (σσ με την Stella Pack) προϊόντα και ως εκ τούτου το συγκεκριμένο ντιλ θα αποτελέσει ‘πρότυπο’», σημείωσε χαρακτηριστικά, αν και διαβεβαίωσε πως τα πάντα θα γνωστοποιηθούν αφού ολοκληρωθεί η συμφωνία, η οποία είναι υπό την αίρεση των αρμόδιων εποπτικών – ρυθμιστικών Αρχών.

Την ίδια ώρα ο κ. Ροζακέας αποκάλυψε πως η δραστηριότητα της θυγατρικής του Ομίλου στην Ουκρανία, Ergopack LLC, επανεκκίνησε τον περασμένο Απρίλιο.

«Στις αρχές του πολέμου, το Φεβρουάριο, αναστείλαμε κάθε δραστηριότητα στη χώρα. Ένα μήνα μετά περίπου, και μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων απ’ το Κίεβο, ανοίξαμε τις αποθήκες μας επανεκκινώντας την εμπορική δραστηριότητα, καθώς και το εργοστάσιο», σημείωσε ο κ. Ροζακέας λέγοντας πως οι πωλήσεις της θυγατρικής, που αποφέρει περίπου το 6,7% των πωλήσεων του Ομίλου, έχουν περιοριστεί γεωγραφικά στα δυτικά της Ουκρανίας.  Σημείωσε δε πως οι πωλήσεις στη χώρα τον Απρίλιο ήταν αυξημένες κατά 25% σε σχέση με το Μάρτιο.

Συνολικά η διοίκηση του Ομίλου εμφανίστηκε αισιόδοξη για την τρέχουσα χρήση, αν και αναγνώρισε πως οι προκλήσεις είναι μεγάλες τόσο στο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας όσο και των πληθωριστικών πιέσεων, ιδίως απ’ τη στιγμή που όπως αποκάλυψε η υπεύθυνη επενδυτικών σχέσεων και εταιρικής επικοινωνίας κα Ελένη Παππά η επιβάρυνση κατά μ.ο. ανά προϊόν απ’ την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών και των μεταφορικών είναι 16%.

Σύμφωνα με τον κ. Ροζακέα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς οι πωλήσεις αναπτύχθηκαν με ρυθμό 4%, κάτι που όπως είπε, αποδίδεται «κατά 50% στον όγκο των πωλήσεων και 50% στην αύξηση της αξίας».

Στόχος πάντως του Ομίλου για φέτος, σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι η διατήρηση των πωλήσεων στα περυσινά επίπεδα περίπου, όπως και των περιθωρίων κέρδους. Ειδικά για τα τελευταία ο κ. Ροζακέας εξέφρασε την άποψη ότι μπορούν να διατηρηθούν με βάση το σενάριο ότι τερματίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και επέρχεται κάποια ομαλότητα στις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς.

Ο Όμιλος, όπως τόνισε η κα Παππά, έχει προχωρήσει ήδη από πέρυσι σε μπαράζ ανατιμήσεων στο σύνολο των αγορών που δραστηριοποιείται ο Όμιλος προκειμένου να περιοριστεί το αυξανόμενο κόστος. Μάλιστα ο κ. Ροζακέας προανήγγειλε και νέες ανατιμήσεις παραδεχόμενος πως  «δεν έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή των τιμών των προϊόντων μας στις αγορές».

Τέλος, το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου Sarantis για φέτος, όπως είπε η κα Παππά, θα είναι περίπου 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν το νέο εργοστάσιο της Polipak που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Το «μπέρδεμα» με τα καταμαράν και το ημιτελές σκαρί με… άρωμα Γαλλίας

Τα σενάρια φουντώνουν, ο κύριος Παντελής είναι «μπελαλής», η Αττική Οδός που… μιλάει γαλλικά και το διαμάντι της Ύδρας

ΔΕΣΦΑ: Οι 4 προσφορές για το πλοίο που θα μετατραπεί σε πλωτή δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα