Στην παγκόσμια μηνιαία έρευνα αγοράς του Μαΐου 2022 που διεξάγει η Deutsche Bank σε περισσότερους από 560 επενδυτές και διαχειριστές από όλο το φάσμα της χρηματοπιστωτικής αγοράς, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι σε περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα (π.χ. μέσος όρος μεταξύ 3% και 5% κατά την επόμενη δεκαετία), οι επενδυτές θα προτιμούσαν να αγοράσουν και διακρατήσουν ακίνητα για την προστασία τους.

Ακολουθούν οι μετοχές των αναπτυγμένων αγορών, ο χρυσός – παρά την τεράστια υπεραπόδοση του τελευταίου κατά τη διάρκεια της πληθωριστική δεκαετία του 1970 – ενώ τα κρυπτονομίσματα δεν βρίσκονται καθόλου στο ραντάρ των ερωτώμενων, με μόλις 1%.

Το έτερο σημαντικό εύρημα είναι ότι προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο, η βέλτιστη αντίδραση της Fed για το 69% των ερωτηθέντων και ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί η τρέχουσα έξαρση του πληθωρισμού είναι μέσω μιας ύφεσης. Η μεγάλη πλειοψηφία της τάξεως του 61%, πιστεύει ότι η Fed συμφωνεί με αυτό το επιχείρημα αλλά και ένα ποσοστό 39% πιστεύει ότι η Fed θα ανεχθεί τον πληθωρισμό πάνω από το στόχο για να αποφύγει την ύφεση.

Αναφορικά με την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων, οι ερωτώμενοι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι η Fed  θα καταφύγει σε αύξηση 75 μονάδες βάσης (μ.β.), μόλις το ένα τέταρτο περίπου των ερωτηθέντων το πιστεύει, αλλά από την άλλη οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει τη Fed, αυξάνοντας τα επιτόκια πολιτικής κατά 50 μ.β., κάποια στιγμή.

Στο ερώτημα πότε θα σημειωθεί η επόμενη ύφεση στις ΗΠΑ, οι ερωτηθέντες έχουν φέρει τις προσδοκίες τους για ύφεση προς τα εμπρός, όπου το 78% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η επόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα επέλθει μέχρι το τέλος του 2023 από 61% τον Απρίλιο και 31% τον Φεβρουάριο.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν ότι οι μετοχές έχουν φτάσει στο βραχυπρόθεσμο κατώτατο σημείο τους ενώ στο ερώτημα ποια περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται σε φούσκα, χρησιμοποιώντας κλίμακα από 0 έως 10 («0 σημαίνει “Όχι φούσκα” και 10 σημαίνει “Ακραία φούσκα”) το Bitcoin εξακολουθεί να σημειώνει την υψηλότερη βαθμολογία με μέσο όρο βαθμολογίας 7,4, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές των ΗΠΑ καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με βαθμολογία 5,9. Οι ασιατικές και οι ευρωπαϊκές μετοχές καταγράφουν τη χαμηλότερη κοινή βαθμολογία με 3,8.

Ο μέσος όρος του πληθωρισμού τα επόμενα πέντε χρόνια με βάσει τις τρέχουσες προσδοκίες στις ΗΠΑ για την επόμενη πενταετία αυξήθηκαν στο 3,1%, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν στο 2,6%.

Τέλος, αναφορικά με τα ομόλογα, οι ερωτηθέντες αύξησαν οριακά τις πιθανότητες που τοποθετούν στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ στο 5% έναντι των αποδόσεων του 1%, παρότι οι αποδόσεις μειώθηκαν τον τελευταίο μήνα. Με τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα να κυμαίνονται πρόσφατα γύρω στο 1%, οι κίνδυνοι στις αποδόσεις είναι να φτάσουν πρώτα το 2% τους επόμενους μήνες έναντι του 0%, καταλήγουν οι ερωτηθέντες επενδυτές και διαχειριστές από όλο το φάσμα της χρηματοπιστωτικής αγοράς της Deutsche Bank.

Διαβάστε ακόμα:

Ιράν: Σε επ’ αόριστον ομηρία τα ελληνικά τάνκερ – Δεν κινδυνεύουν άλλα πλοία

Με θετικό πρόσημο ο όμιλος Ελλάκτωρ στο πρώτο τρίμηνο

Κατασκευές: Ποια έργα άνω των €200 εκατ. μπαίνουν στο μηχανισμό των Πρότυπων Προτάσεων