Βελτιωμένα αποδείχθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Reds για το 9μηνο του 2022, με τα έσοδα του Ομίλου να διαμορφώνονται σε 6,5 εκατ. ευρώ έναντι 4,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. 

Τα αποτελέσματα EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ανήλθαν σε 4,4 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα κέρδη προ φόρων διευρύνθηκαν σε 1,7 εκατ. ευρώ από 0,04 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.  

Σε καθαρό επίπεδο, τα κέρδη έπειτα από φόρους καθορίστηκαν σε 900.000 ευρώ έναντι ζημιών 100.000 ευρώ το 9μηνο του 2021.  

Όσον αφορά το εμπορικό πάρκο Smart Park, η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με τον κύκλο εργασιών των καταστημάτων να διευρύνεται κατά 22% (η σύγκριση με το 2021 και το 2020 δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα, λόγω των περιοριστικών μέτρων). 

Οι εξελίξεις ανά project 

Η θυγατρική εταιρία ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝ. ΑΕ το 2022 έχει επιτύχει να μισθώσει το 98% της επιφάνειας της νέας ανάπτυξης ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα και εξετάζει το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού της με μικρότερο κόστος και βελτιωμένους όρους με στόχο την ενίσχυση των χρηματοροών της. Η εταιρία εξετάζει την αγορά όμορων του εμπορικού πάρκου SMART PARK οικοπέδων και σχεδιάζει συμπληρωματικές αποδοτικές δράσεις που θα αυξήσουν και την επισκεψιμότητα του εμπορικού πάρκου.  

Επιπλέον την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν οι κατασκευές για το Cambas Project, στην περιοχή της Κάντζας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τρία χρόνια. Κατόπιν της έκδοσης προεδρικού διατάγματος, έχει επικαιροποιηθεί το Business Plan και βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη του Master Plan. Στη συνέχεια, αναμένεται να ακολουθήσει η έκδοση των οικοδομικών αδειών μέσα στον επόμενο χρόνο, ώστε να ξεκινήσουν οι κατασκευές το 2023. Η ολοκλήρωση των έργων, που περιλαμβάνουν κτίρια γραφείων, μουσείο, εστίαση, mall, ένα μικρό ξενοδοχείο 40 κλινών και χώρους πολιτισμού, προβλέπεται το 2026.  

Στο έργο ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, η REDS υλοποιεί τις υποχρεώσεις που αφορούν τη σύμβαση μελέτης & κατασκευής, όπου κατά το έτος 2021 απαιτούσε την ολοκλήρωση και κατάθεση του Master Plan, τη συλλογή προτάσεων / αρχιτεκτονικών μελετών, την κυκλοφοριακή μελέτη και έργα θαλάσσιας κατασκευής. Η Εταιρία είναι σε αναμονή της ΚΥΑ από το Υπουργείο για να προχωρήσει στην έκδοση αδειών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στη μαρίνα Αλίμου θα κατασκευαστούν μεταξύ άλλων ζώνη καταστημάτων και εστιατορίων, ξενοδοχείο, προβλήτα, πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, πύργος διοίκησης και ελέγχου της μαρίνας, παρκινγκ 850 – 1.000 θέσεων. Η ανάπλαση περιλαμβάνει χερσαία ζώνη έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων. 

Τον Δεκέμβριο του 2021 η εταιρεία ανακηρύχθηκε πλειοδότης για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ μέσω της διαδικασίας της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Το ακίνητο είναι παραθαλάσσιο και εκτείνεται σε 345.567 τετραγωνικά μέτρα. Βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Επί του παρόντος, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες αγοράς των μετοχών της εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) που θα συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, και στην οποία θα εισφερθεί (σε είδος) το εν λόγω ακίνητο, για τη διαμόρφωση του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου του SPV. Ταυτοχρόνως, ξεκινούν οι διαδικασίες σύνταξης για το Business Plan και το Master Plan. Το σχέδιο για τις Γούρνες που μελετάται, προβλέπει μια σειρά αναπτύξεων, μεταξύ των οποίων, καζίνο, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, συνεδριακό-εκθεσιακό κέντρο, εμπορικά κέντρα, μαρίνα, ελικοδρόμιο καθώς και άλλες χρήσεις.  

Τέλος, για τα ακίνητα που κατέχει ο Όμιλος στη Ρουμανία το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με συν-επενδυτές και εξετάζει παραμέτρους αξιοποίησής ή πώλησης τους. 

Διαβάστε επίσης

Τα λόμπι έδωσαν (;) την Εύα, η ΔΕΗ παίρνει την Enel Ρουμανίας, ο Κούτρας τον (παλαιό) Άκτωρα και οι Πεταλιοί (επεισόδιο 897)

ΜcArthurGlen τέλος, έρχεται το Designer Outlet Athens στα Σπάτα αρχή του 2023

Μια ανεπανάληπτη εμπειρία στη βίλα-καταφύγιο του Φράνκο Τζεφιρέλι στο Ποζιτάνο