Στη διενέργεια αιφνιδιαστικών επιτόπιων ελέγχων σε προμηθευτές και λιανέμπορους παιχνιδιών προχώρησαν σήμερα μικτά κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μία κίνηση που αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς ένα «μήνυμα» στην αγορά παιχνιδιού ότι βρίσκεται σε στενό πλαίσιο εποπτείας, μαζί με νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, την ώρα που το μπαράζ των ανατιμήσεων έχει ξεκινήσει να φαίνεται και στα παιχνίδια λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδος κορύφωσης των πωλήσεων (Black Friday και εορταστική περίοδος).

Μεταξύ των επιχειρήσεων που ελέγχονται είναι και οι μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr.

Το ανακοινωθέν της Επιτροπής έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού («ΕΑ»), σε συνέχεια των δράσεών της σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, προέβη σήμερα στη διενέργεια αιφνίδιων επιτόπιων ελέγχων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά παιδικών παιγνιδιών, εξαιρουμένων εκείνων που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή/και κάθετων συμπράξεων.

Οι εν λόγω αιφνιδιαστικοί έλεγχοι αποτελούν ένα προκαταρκτικό βήμα στο πλαίσιο έρευνας της Ε.Α. για τον εντοπισμό αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011.

Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η ΕΑ, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ».

Διαβάστε ακόμη

Κριστίν Λαγκάρντ: Απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια το 2022

Ξεκινάει το νέο «Εξοικονομώ» – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις (vid)

Πλειστηριασμοί: «Άσφαιρα» τα σφυριά για τα ακίνητα της οικογένειας Πατρώνη και το Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών