Σαφές μήνυμα για τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων το 2022 και τη συνέχιση του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Λισαβόνα η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι παρά την τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές, μεσοπρόθεσμα, παραμένουν συγκρατημένες και, ως εκ τούτου, οι τρεις προϋποθέσεις για πιθανή αύξηση των επιτοκίων είναι πολύ απίθανο να επιτευχθούν το επόμενο έτος.

Παράλληλα, όσον αφορά στο πρόγραμμα PEPP η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι, προς το παρόν, συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το εν λόγω πρόγραμμα για να διασφαλίσουμε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και να διασφαλίσουμε ότι το κόστος δανεισμού για όλους τους τομείς της οικονομίας δεν θα περιοριστεί αδικαιολόγητα. «Δεν είναι επιθυμητή η αδικαιολόγητη αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης σε μια εποχή που η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται ήδη από το υψηλότερο κόστος ενέργειας και καυσίμων καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με απόφαση να πλεύσουμε προς την ανάκαμψη με κόντρα τον άνεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την ίδια, το ιστορικό μέγεθος της πανδημικής κρίσης συνδυάστηκε με την αποφασιστικότητα της πολιτικής απάντησης της Ευρώπης να την ξεπεράσει. Καθώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, αλλά και τα θεσμικά όργανα, αντιμετώπισαν μια άνευ προηγουμένου απειλή για την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών, και άπαντες είδαν μια άνευ προηγουμένου ευθυγράμμιση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής και της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και της συνεργασίας των κρατών – μελών της ΕΕ.

Η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε ακόμα ότι αναμένουμε να δούμε το ΑΕΠ της Ζώνης του Ευρώ να επιστρέφει στο επίπεδο πριν από την πανδημία πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ, μιλώντας για την μετα- πανδημική εποχή στην ΕΕ, δήλωσε ότι η μετάβαση στην πράσινη οικονομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελεί μονόδρομο.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «πρόκειται για θετικές εξελίξεις, αλλά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δυσκολίες εάν δεν γίνει σωστή διαχείριση της μετάβασης. Συγκεκριμένα, εάν κινηθούμε πολύ αργά, υπάρχει ο κίνδυνος η πράσινη μετάβαση να προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια στις τιμές της ενέργειας. Η ψηφιακή μετάβαση θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ανισότητα μεταξύ εκείνων με υψηλά επίπεδα ψηφιακών δεξιοτήτων και εκείνων που δεν τα διαθέτουν».

H παρέμβαση της επικεφαλής της ΕΚΤ οδηγεί σε νέα αποκλιμάκωση την αγορά ομολόγων, με το ελληνικό δεκαετές ομόλογο να βρίσκεται στις 408,712 μονάδες βάσεις.

 

Διαβάστε ακόμα:

Η BC Partners εξαγοράζει την Pet City

Η πανδημία τελειώνει για την Fed – Η ιστορική στροφή εν μέσω αβεβαιότητας

Τα «μυστήρια» του Προγράμματος Γέφυρα: Τι ισχύει για όσους έχασαν την επιδότηση Οκτωβρίου