Αύξηση για έκτο συναπτό τρίμηνο κατέγραψε ο αριθμός των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κήρυξαν πτώχευση το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε κατά 8,4% και έτσι έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της συλλογής δεδομένων το 2015.

Νέες εγγραφές

Όσον αφορά τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά από αύξηση 2% το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυτές μειώθηκαν ελαφρώς κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Γενικά, από το 2023, ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων είναι υψηλότερος σε σχέση με την περίοδο 2015-2022.

Πτωχεύσεις ανά κλάδο

Εξετάζοντας τις πτωχεύσεις ανά δραστηριότητα, όλοι οι κλάδοι της οικονομίας κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα περισσότερα λουκέτα καταγράφονται στις υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων (+23,9%), στις μεταφορές και στην αποθήκευση (+15,2%) στην εκπαίδευση, την υγεία και τις κοινωνικές δραστηριότητες (+10,1%).
Σε σύγκριση με το προ πανδημίας τέταρτο τρίμηνο του 2019, ο αριθμός των πτωχεύσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν υψηλότερος στην πλειονότητα των τομέων της οικονομίας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των πτωχεύσεων, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, καταγράφηκαν στις υπηρεσίες διαμονής και σίτισης (+82,5%) και μεταφορές και αποθήκευση (+56,7%).

Κόντρα στο ρεύμα

Τέλος, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, υπήρχαν μόνο δύο τομείς της οικονομίας όπου ο αριθμός των πτωχεύσεων ήταν χαμηλότερος από ό,τι το προ πανδημίας τέταρτο τρίμηνο του 2019: η βιομηχανία (-11,5%) και οι κατασκευές (-2,7%).

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Σε υψηλό 15ετίας οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Έρευνα: Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά

Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης: Ακυρώσεις πτήσεων (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ