Ανθεκτικότητα επιδεικνύει το πειραϊκό επιχειρείν, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), τα οποία παρουσιάστηκαν στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο, στο 10μηνο του τρέχοντος έτους η αναλογία εγγραφών – διαγραφών είναι 4 προς 1, με 1.233 εγγραφές και μόλις 349 διαγραφές.

Αυτό γνωστοποίησε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, κατά την αναφορά του στους σχεδιασμούς των δράσεων για το νέο έτος.

Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, αναφέρθηκε στη στόχευση του υπουργείου για την ολιστική αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας, καθώς και των παραβατικών πράξεων που διαπράττονται από ανήλικους.

Απαντώντας στους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν για τις ψηφιακές απάτες, τόνισε ότι υπάρχει μέριμνα για περισσότερες δικλείδες ασφαλείας, ώστε επιχειρήσεις και πολίτες να μην πέφτουν θύματα των επιτήδειων.

Σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Βασίλης Κορκίδης επισήμανε ότι είναι πάγια θέση του επιμελητηρίου πως οι «στρατηγικοί φοροφυγάδες» θα πρέπει να τιμωρούνται και να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, ενώ οι συνεπείς φορολογούμενοι θα πρέπει να επιβραβεύονται.

«Ήρθε η στιγμή η χώρα μας να αποκτήσει φορολογική κουλτούρα και να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι η φοροδιαφυγή στερεί σημαντικούς πόρους από τα κρατικά έσοδα, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο πρωτοβουλίες για την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Και παράλληλα, η φοροδιαφυγή δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά», τόνισε.

Ο πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι το προσεχές έτος πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων, ώστε να ισχυροποιηθεί, έτι περαιτέρω, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σημειώνοντας τους κινδύνους από τη ρευστότητα, που δημιουργούν στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον οι γεωπολιτικές εξελίξεις από τις συρράξεις Ρωσίας – Ουκρανίας και Ισραήλ με τη Χαμάς.

Συνεργασία με Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Δ. Αττικής και Ίδρυμα Ευγενίδη

Αναφορά έγινε και στα επίπεδα κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, με τον πρόεδρο να υπενθυμίζει την προσπάθεια ανάπτυξης μιας «γέφυρας» συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ίδρυμα Ευγενίδη, που στόχο έχει τη βελτίωση των δεξιοτήτων που πρέπει να κατέχουν οι εργαζόμενοι σε αυτή την χρονική συγκυρία, «καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά και οι χειρισμοί σύγχρονων μηχανημάτων, κυριαρχούν σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και την εφοδιαστική».

Η κατάρτιση, είπε, πρέπει να είναι συνεχής -δια βίου εργασιακού- ώστε οι επιχειρήσεις, να αξιοποιούν το έμψυχο δυναμικό τους στις νέες τεχνολογίες που εμφανίζονται και συσσωματώνονται στο πλαίσιο του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού. Σε αυτόν τον «μαραθώνιο», πρόσθεσε, «δεν περισσεύει κανείς».

Το επιμελητήριο, στο πλαίσιο της άσκησης εξωστρεφούς πολιτικής, στοχεύει, το προσεχές έτος, να αναπτύξει τις επιχειρηματικές αποστολές από και προς το ΕΒΕΠ, δεδομένου ότι η αποτίμηση των αποστολών που έγιναν μέχρι τώρα κρίνονται ως επιτυχημένες για την ανάπτυξη συνεργειών. Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες μέρες, το επιμελητήριο θα φιλοξενήσει τις εξής εκδηλώσεις:

– Το 3ο Ελληνο-Ινδονησιακό Επιχειρηματικό Forum, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ινδονησίας στην Ελλάδα, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν ομιλητές από την Ελλάδα και την Ινδονησία, ενώ θα παρουσιαστούν start-up επιχειρήσεις, με στόχο την ανάπτυξη διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

– Επιχειρηματική Αποστολή από το Ιράν, σε συνεργασία με το Ιρανο-Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, όπου θα παρουσιαστεί η οικονομία του Ιράν και οι δυνατότητες ανάπτυξης εμπορικών συνεργασιών μεταξύ των δυο χωρών.

– Shipping Webinar που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Enterprise Greece και τον οργανισμό Invest India, στις 21 Νοεμβρίου.

Σκιαγραφώντας το βασικό πλαίσιο των δράσεων που θα επιδιώξει το επιμελητήριο το προσεχές έτος, ο Βασίλης Κορκίδης στάθηκε ιδιαίτερα σε δράσεις που έχουν να κάνουν με την καινοτομία, την εκπαίδευση και τις ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και την εξωστρέφεια.

Διαβάστε ακόμη

Ανδρέας Δημητρίου: Αύξηση πωλήσεων φέτος και νέες επενδύσεις για την «Πίνδος»

UBS: Μίνι – ράλι για τη μετοχή, παρά το ζημιογόνο γ’ τρίμηνο

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): «Θα καταφέρουμε να φτάσουμε τα ηλεκτρικά σύνορα της Ελλάδας στο Ισραήλ»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ