Στα «ραντάρ» μεγάλων επενδυτών ή επιχειρηματικών «κολοσσών» του εξωτερικού μπαίνουν η μια μετά την άλλη οι startups του ελληνικού οικοσυστήματος.
Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της farmAIr, η οποία εντάχθηκε στην «ομάδα» της Bayer από τις προηγούμενες μόλις ημέρες και ξεκίνησε ήδη μια συνεργασία με πολλές προοπτικές, όπως αναφέρει στο newmoney ο Σταμάτης Διαβατίδης, Co-Founder και COO της καινοτόμου νεοφυούς εταιρείας από τον κλάδο της αγροτεχνολογίας.

Η farmAIr θεωρείται ο «Μαγνητικός Τομογράφος» του γεωπόνου. Με την χρήση θερμικής και ψηφιακής φωτογραφίας από drones, αξιοποιεί την Μηχανική Μάθηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη και έχει καθιερώσει μια πρωτοποριακή σε παγκόσμια κλίμακα τεχνολογία για την φυτοπροστασία και συγκεκριμένα την Έγκαιρη και Έγκυρη Διάγνωση του Βιοτικού και Αβιοτικού Στρες των Φυτών.

Η τεχνολογία και οι υπηρεσίες της απευθύνονται τόσο σε γεωργούς/καλλιεργητές, όσο σε άλλες εταιρείες αγροτεχνολογίας ή κατασκευής προηγμένων γεωργικών μηχανημάτων (έξυπνα τρακτέρ, ψεκαστικά drones, αγροτικά robot), καθώς και σε εταιρείες αγροτικών προϊόντων (Agricultural Input Companies) και βοηθούν στην ανίχνευση και πρόληψη των προβλημάτων σε καλλιέργειες, στην ελαχιστοποίηση του κόστους «θεραπείας» των φυτών, άρα στην αύξηση και την βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής.

«Βρεθήκαμε πολύ πρόσφατα στην Βαρκελώνη, προσκεκλημένοι της Bayer Crop Science- Innovation Ecosystem και του EIT Food και παρουσιάσαμε στο πλαίσιο του Bayer’s Life Hub Demo Day την τεχνολογία της farmAIr, μεταξύ 11 συνολικά εταιρειών από διάφορες χώρες.
Αισθανόμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι, διότι είμαστε η μια από τις δυο που βραβεύθηκαν, η άλλη είναι μια ισραηλινή. Μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που αποτελεί την αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας με την Bayer», αποκαλύπτει ο κ.Διαβατίδης και προσθέτει:

«Η Bayer, όπως μας εξήγησαν, κάνει φυσικά δικά της πράγματα, αναπτύσσει τεχνολογίες σε πολλούς τομείς, αλλά αναζητά συνεργασίες με νέες εταιρείες αγροτεχνολογίας, σε μια προσπάθεια να εμπλουτίζει και να ενισχύει διαρκώς τις υπηρεσίες που παρέχει στους πελάτες της.
Στόχος είναι να συνεργασθούμε για την επίτευξη της βιώσιμης καλλιέργειας. Διαθέτουν και εκείνοι, ίσως, παρόμοια εργαλεία. Όχι όμως τόσο εξελιγμένα σε όλα τα σημεία. Γιατί έχουν άλλο core business από ότι ο καθένας μας. Κάλεσαν στην Βαρκελώνη εταιρείες για τις οποίες εκτιμούν ότι έχουν τεχνολογίες που τους χρειάζονται, αρκετά εξελιγμένες έτσι ώστε να οδηγήσουν σε συνεργασίες.».

Focus στην περιοχή ΕΜΕΑ και ΑΙ

Η προηγούμενη ελληνική startup από τον κλάδο της αγροτεχνολογίας που συνεργάσθηκε με έναν μεγάλο ξένο όμιλο ήταν η Augmenta, η οποία τελικά εξαγοράσθηκε φέτος πλήρως από την CNH Industrial, leader στην κατασκευή τρακτέρ, της ιταλικής επιχειρηματικής δυναστείας των Ανιέλι, μετά το «χρυσό» deal των 110 εκατ. ευρώ.
Αναρωτιέται κανείς: Υπάρχουν, άραγε, και άλλες «Augmenta» στο ελληνικό startup οικοσύστημα;


Πόσο εύκολο είναι να πατήσουν άλλες startups στα «χνάρια» της; Πώς θα αντιδρούσε η farmAIr σε μια πιθανή μελλοντική πρόταση εξαγοράς της;
«Δεν θέλω να βιαστώ. Θα ήταν βέβαια ένα πιθανό σενάριο. Σε αυτή την φάση έπεται η συνέχεια των συζητήσεων μας με την Bayer για το πώς θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε πιο στενά.

Έχουμε ήδη κλείσει συνάντηση με τον Business Development Manager της εταιρείας, ο οποίος φέρει την ευθύνη για την περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) για να εξετάσουμε και να δρομολογήσουμε τα επόμενα βήματα μας. Θα ακολουθήσουν και άλλα meetings.
Η κεντρική ιδέα είναι, με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσουμε την βασική τεχνολογία μας για την Bayer. Σαφώς έχουμε την δυνατότητα να εξελίξουμε μαζί και άλλα αντικείμενα. Αυτό που ζητούν από εμάς και δεν το έχουν, όπως και καμία άλλη εταιρεία παγκοσμίως, είναι η έγκαιρη μέθοδος αντιμετώπισης του στρες των φυτών.

Καταφέραμε με «όπλο» την ΑΙ και την τεχνολογία μας, να δώσουμε πρακτική λύση σε ένα πρόβλημα που ήταν γνωστό από την δεκαετία του ’80: Η ακαδημαϊκή κοινότητα ήξερε από τότε ότι το πρώτο σύμπτωμα που βγάζει ένα φυτό, δεν είναι η μείωση της χλωροφύλλης το οποίο κοιτούν οι πολυφασματικές κάμερες, αλλά το κλείσιμο των στομάτων του φυλλώματός του με την παράλληλη αύξηση της θερμοκρασίας του.
Αυτή τη γνώση καμία τεχνολογία δεν μπόρεσε να την εφαρμόσει μέχρι σήμερα, γιατί υπήρχαν πολλά προβλήματα, π.χ. πώς θα απομονώσεις το έδαφος, πως θα κάνεις κανονικοποίηση των δεδομένων κ.ά.

Εμείς βρήκαμε λύση χρησιμοποιώντας θερμική και οπτική κάμερα σε συνδυασμό με Τεχνητή Νοημοσύνη για να “δούμε” ότι κανείς άλλος δεν μπορούσε μέχρι σήμερα και πάνω σε αυτήν, καταθέσαμε πατέντα στην οποία βασίζεται η τεχνολογία της farmAIr.
Θα προχωρήσουμε βήμα, βήμα. Είναι πολύ σημαντικό ότι μια ελληνική startup, με μια σχετικά μικρή σχετικά επένδυση μέχρι στιγμής, αναγνωρίζεται από έναν «κολοσσό» όπως η Bayer και ξεκινούν συνεργασία…».

Η απάντηση του Σταμάτη Διαβατίδη δίνει ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα της συμπόρευσης ανάμεσα στην Bayer και την farmAIr.

Ο γερμανικός «γίγαντας» παρέχει πρόσβαση σε όλο το φάσμα του networking προς την ελληνική startup και προφανώς θα ακολουθήσει η συνεργασία τους σε ένα κάποιο project.

Δεν αποκλείεται μια πρώτη επένδυση των Γερμανών στην farmAIr, έναντι της απόκτησης ενός ποσοστού, όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις, προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξή της, αφήνοντάς την να κινηθεί και να λειτουργήσει ανεξάρτητα.
Το ενδεχόμενο μιας εξαγοράς θεωρείται η καλύτερη προοπτική μιας τέτοιας συνεργασίας, αν κι εφόσον η Bayer θελήσει αργότερα να έχει την αποκλειστικότητα στην τεχνολογία της, δίχως να προδικάζεται κάτι.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι η γερμανική πολυεθνική, με δραστηριότητες στα φαρμακευτικά προϊόντα, καταναλωτικά, υγειονομικής περίθαλψης, γεωργικά χημικά προϊόντα, σπόρους και προϊόντα βιοτεχνολογίας προμοτάρει από την πλευρά της την έναρξη της συνεργασίας με την ελληνική startup.

H Silicon Valley και η πίτα των 7 τρισ.

Στο ενεργητικό της farmAIr, μεταξύ άλλων πολλών διεθνών διακρίσεων, καταγράφεται το γεγονός ότι επιλέχθηκε πέρσι με άλλες 8 startups για να παρουσιάσει την τεχνολογία της στο Συνέδριο της Silicon Valley, λίγους μήνες πριν από την αντίστοιχη πρόσκληση της Bayer.
Αν και ιδρύθηκε από Έλληνες, «γεννήθηκε» δίπλα στην «Μέκκα» της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Μετά από αρκετά χρόνια έρευνας στο κομμάτι της τεχνολογίας και εμπειρίας στον επιχειρηματικό στίβο, όπως λέει ο κ. Διαβατίδης, το 2022 συστάθηκε η farmAIr, με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αλλά δεν απέκοψε τον «ομφάλιο λώρο» που την συνδέει με την ελληνική αγορά, διατηρώντας γραφεία και στην Αθήνα.

Η τεχνολογία της απευθύνεται σε μια παγκόσμιά αγορά, αυτή του Agri Food Tech και της Αγροτεχνολογίας, η αξία της οποίας υπολογίζεται πάνω από 6,7 τρισ. ευρώ.
Με την τεχνολογία της προλαμβάνεται η μετάδοση ασθενειών στο υγιές μέρος των χωραφιών και εξοικονομείται το 35% του κόστους ίασης των φυτών, με στοχευμένη άρδευση και χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Οι υπηρεσίες της farmAIr εφαρμόζονται μέχρι σήμερα μέσω της πλατφόρμας της (με ετήσια συνδρομή ανά εκτάριο), σε καλλιέργειες, οινοποιεία, αγροτικούς συνεταιρισμούς, φυτώρια κ.ά., ενώ μελετάται η σταδιακή επέκταση των συνεργασιών της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε χώρες όπως οι Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Χιλή, Αργεντινή, αυτές της Νοτίου Αφρικής, Αυστραλίας, στην Καλιφόρνια κ.λπ.

Η εταιρεία σύναψε μνημόνιο συνεργασίας με επιχείρηση θερμοκηπίων και ταυτόχρονα, βρίσκεται σε αντίστοιχες συνομιλίες με εταιρείες Indoor Vertical Farming, έξυπνων τρακτέρ, μεγάλων προμηθευτών αγροτικών προϊόντων όπως η Bayer, κ.ά.

Διαβάστε ακόμη 

8 κορυφαία ανδρικά αρώματα του Χειμώνα

Το νέο brand που περιμένει με αγωνία η βιομηχανία της Μόδας στις 30 Οκτωβρίου

Λαρς Φρούεργκαρντ Γιόργκενσεν: Ο CEO πίσω από το Ozempic που εκθρόνισε τον Μr LVMH

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ