Επιχειρήσεις

Fitch: Σοβαρές οι επιπτώσεις από μια χρεοκοπία του κινεζικού κολοσσού Evergrande

  • newsroom


Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για την κινεζική Lehman Brothers η οποία κατέρρευσε το 2008, πυροδοτώντας τη μεγάλη και παγκοσμίων διαστάσεων χρηματοπιστωτική κρίση

Πολυάριθμοι τομείς θα μπορούσαν να εκτεθούν σε υψηλό πιστωτικό ρίσκο, αν η εταιρεία ακινήτων Evergrande χρεοκοπήσει, ανακοίνωσε αργά χθες ο οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Fitch.

«Πιστεύουμε ότι μία χρεοκοπία θα ενισχύσει την πιστωτική πόλωση μεταξύ των κατασκευαστών και θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε μερικές μικρότερες τράπεζες. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι συνολικές επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα θα είναι διαχειρίσιμες» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για την κινεζική Lehman Brothers η οποία κατέρρευσε το 2008, πυροδοτώντας τη μεγάλη και παγκοσμίων διαστάσεων χρηματοπιστωτική κρίση

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τον όμιλο China Evergrande Group στο “CC” από “CCC+” στις 7 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεωρεί ως πιθανή, κάποια μορφή χρεοκοπίας του.

Πηγή: Fitch Ratings

Η τεράστια εταιρεία ακινήτων βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα χρέος περίπου 260 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ειδικούς, ο όμιλος οφείλει ακόμη να ολοκληρώσει την κατασκευή 1,4 εκατομμυρίου κατοικιών συνολικής αξίας 170 δισ. ευρώ.

Η Evergrande υπέκυψε στους νέους κανονισμούς που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία στα ακίνητα έπειτα από δεκαετίες εύκολου χρήματος, όταν οι εργολάβοι πολλαπλασίαζαν τις προσπάθειες  να πείσουν τους ιδιοκτήτες να εγκατασταθούν σε καινούργια ακίνητα.

Αυτή τη στιγμή πλήθος μικροϊδιοκτητών που φοβάται ότι δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα χρήματά του.

Τη Δευτέρα  δεκάδες επενδυτές διαδήλωσαν στη Σενζέν, στη νότια Κίνα, μπροστά στην έδρα της  εταιρείας ακινήτων, ενώ ανάλογες διαδηλώσεις είχαν γίνει και τον Αύγουστο.

Η Evergrande είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας σε τζίρο και έχει παρουσία σε περισσότερες από 280 πόλεις.

Ο όμιλος λεει πως απασχολεί 200.000 εργαζομένους και πως δημιουργεί εμμέσως 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της Evergrande, ο Χου Τζιαγίν, έχει την πέμπτη μεγαλύτερη περιουσία της χώρας, σύμφωνα με το εξειδικευμένο γραφείο Hurun.

Διαβάστε ακόμη:

Varco Bay Resort: «Πράσινο» για το «εξάστερο» project στην Αιτωλοακαρνανία – Επένδυση €107 εκατ. (pics)

Style Theory: Το ζευγάρι που αλλάζει τη βιομηχανία της μόδας

Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για την υποβολή τους – Πληρωμή 2 δόσεων έως την Παρασκευή