Ταμειακές ροές ύψους 300 εκατ. ευρώ ετησίως θα παράγει από το 2025 ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο στο Investor Day η διοίκηση του ομίλου. Με τα έσοδα αυτά, η εταιρεία θα μπορεί να χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια τις νέες επενδύσεις, την αποπληρωμή του εταιρικού δανεισμού και τα μερίσματα στους μετόχους.

Οι μεγαλύτερες ταμειακές ροές για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα προέλθουν από τις παραχωρήσεις και θα είναι μεταξύ 95 και 115 εκατ. ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι ανάμεσα σε 115 και 145 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παρουσιάζοντας την στρατηγική και τις προοπτικές του ομίλου σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, τονίστηκε ότι με τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, παραχωρήσεων, συμμετοχών και νέων έργων σε όλους τους κλάδους, ο όμιλος θα επιτύχει σημαντική βελτίωση των οικονομικών του μεγεθών τα επόμενα χρόνια. Η στρατηγική του ομίλου σύμφωνα με τη διοίκηση επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ηγετικής παρουσίας που ήδη διαθέτει στις κύριες δραστηριότητες με σταθεροποίηση στην πρώτη θέση της αγοράς κατασκευών, διεύρυνση του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων και διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος στις ΑΠΕ εντός πενταετίας. Παράλληλα προγραμματίζεται επιλεκτική επέκταση σε νέους τομείς που λειτουργούν συμπληρωματικά με τις υφιστάμενες δραστηριότητες όπως η διαχείριση απορριμμάτων και η επικέντρωση σε νέες τεχνολογίες και καινοτομία που θα βελτιώνουν την αποδοτικότητα του ομίλου.

Μεγάλα project

Για την περίοδο 2021 – 2023 η εταιρεία προγραμματίζει να συμμετάσχει με κεφάλαια ύψους 630 εκατ. ευρώ σε πέντε μεγάλα πρότζεκτ. Στην απόκτηση του 100% της ΗΡΩΝ, στο αεροδρόμιο στο Καστέλι, στο IRC του Ελληνικού, στην Εγνατία Οδό και στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο της Κομοτηνής. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ο όμιλος διέθετε ρευστότητα 751 εκατ. χωρίς να υπολογίζεται ο τομέας των ΑΠΕ ενώ ήδη τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία παράγουν ρευστότητα περί τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να περιλαμβάνεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Όπως σημειώθηκε από την διοίκηση του ομίλου, σήμερα ο δανεισμός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε 2,3 δις. λόγω του εκτεταμένου προγράμματος στις συμβάσεις παραχώρησης και τις ΑΠΕ και υπάρχει περιθώριο να μεγαλώσει. Μάλιστα μέχρι το 2025 δεν λήγει κάποιο από τα ομόλογα που έχει εκδώσει (δύο ομόλογα, συνολικού ύψους 620 εκατ. ευρώ της μητρικής εταιρείας λήγουν μεταξύ 2025 και 2027 με το μέσο επιτόκιο στο 3% στα τέλη Σεπτεμβρίου).

Αναλυτικά, για τον τομέα των παραχωρήσεων, η διοίκηση ανέφερε πως διαμορφώνεται ένα ιδιαιτέρως αξιόλογο – ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα – χαρτοφυλάκιο (Εγνατία Οδός, IRC – Ελληνικό, Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός κλπ.)

Ειδικά για την ανάληψη της Εγνατίας Οδού, αναφέρθηκε ότι αποτελεί ορόσημο για τον Όμιλο με πολλαπλά οφέλη. Σε ότι αφορά την επένδυση στο καζίνο στο Ελληνικό η διοίκηση δήλωσε στους αναλυτές ότι προχωρά οριστικά κι αμετάκλητα και μάλιστα με ευνοϊκότερους για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όρους και ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σήμερα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προωθεί ή συμμετέχει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6,5 δις ευρώ.

Στις κατασκευές η εταιρεία αποκτά ένα ισχυρό προβάδισμα με το ανεκτέλεστο των προς υπογραφή συμβάσεις στα επίπεδα των 4,5 δις. ευρώ. Πρόκειται για ένα υψηλό αλλά και ποιοτικό ανεκτέλεστο με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους για την ΤΕΡΝΑ, ανέφερε η διοίκηση, που θα της επιτρέψει να διεκδικήσει με αξιώσεις και τα νέα έργα υποδομής που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, καθώς ο κλάδος των υποδομών στην Ελλάδα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σαν μοχλός ανάπτυξης.

Στόχος 3.000 MW την προσεχή πενταετία

Αναφορικά με τον τομέα της παραγωγής κι αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, το επενδυτικό πρόγραμμα συνεχίζεται εντατικά και παραμένει ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ 3.000 MW την προσεχή πενταετία. Όπως αναφέρθηκε ήδη, δρομολογούνται οι νέες επενδύσεις που θα αυξήσουν έτι περαιτέρω την εγκατεστημένη ισχύ στο μέλλον, με νέα αιολικά έργα, φωτοβολταϊκά πάρκα, μονάδες αποθήκευσης και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Όπως αναφέρθηκε, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρωταγωνιστεί και στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων έχοντας αναλάβει ήδη σημαντικά έργα (ΣΔΙΤ Ηπείρου και Πελοποννήσου) κι έχοντας διαμορφώσει μία ισχυρή στρατηγική συμμαχία με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ για τα έργα ΣΔΙΤ Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Τέλος, στην θερμική ενέργεια η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απέκτησε πρόσφατα το 100% του Ομίλου ΗΡΩΝ, προωθώντας παράλληλα σημαντικές επενδύσεις, όπως η ανάπτυξη σε συνεργασία με την Motor Oil της νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, που θα είναι η πλέον αποδοτική στο ελληνικό σύστημα.

Διαβάστε ακόμα:

«Ελλάδα 2.0»: Εκταμιεύσεις €1,5 δισ. το 2021 και €2 δισ. το 2022

Γεράσιμος Καλογηράτος: 1,2 δισ. για την «πράσινη» ανανέωση του στόλου του ομίλου Μαρινάκη

Φράνσις Χάουγκεν: Tο «βαθύ λαρύγγι» του Facebook καταθέτει στη Γερουσία