Οικονομία

«Ελλάδα 2.0»: Εκταμιεύσεις €1,5 δισ. το 2021 και €2 δισ. το 2022

  • newsroom


θα εκταμιευθούν προς τις εμπορικές τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την EBRD για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας - Τι περιλαμβάνεται στο Προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022

Ποσά 1,5 δισ. ευρώ το 2021 και 2 δισ. ευρώ το 2022 εκτιμάται ότι θα εκταμιευθούν προς τις εμπορικές τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), όπως αναφέρεται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2022.

Η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων από τους πόρους των δανείων του ΤΑΑ θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών διακριτών καναλιών: α) μέσω των διεθνών χρηματοδοτικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων της ΕΤΕπ και της ΕΤΑΑ, β) μέσω των ελληνικών και διεθνών εμπορικών τραπεζών, γ) μέσω ενός ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών υπό την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη υπογραφεί η επιχειρησιακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) για αξιοποίηση ποσού έως 5 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ προετοιμάζεται η αντίστοιχη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) για συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Παράλληλα, δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή η πρόσκληση για συμμετοχή και των εμπορικών τραπεζών.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» επιδιώκει την αλλαγή του οικονομικού και θεσμικού μοντέλου της χώρας. Περιλαμβάνει πλήθος φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που αποσκοπούν στη στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο, προς ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, με λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιακά αναβαθμισμένο, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και ένα ανθεκτικότερο κοινωνικό δίκτυο προστασίας.

Την περίοδο 2021 – 2026 αναμένεται να εκταμιευθούν 30,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 17,8 δισ. αφορούν σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Το «Ελλάδα 2.0» επιδιώκει το συνολικό ποσό των επενδυτικών πόρων που θα κινητοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα να προσεγγίσει τα 59 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο κονδύλι που θα εκταμιευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Το «Ελλάδα 2.0» αποτελείται από 4 βασικούς πυλώνες με αντίστοιχα ποσά στο σκέλος των επιχορηγήσεων και επιπλέον κινητοποίηση πόρων:

  • Πράσινη μετάβαση: με προϋπολογισμό 6,17 δισ. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων 11,58 δισ. ευρώ)
  • Ψηφιακή μετάβαση: με προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων 2,36 δισ. ευρώ)
  • Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή (υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία): με προϋπολογισμό 5,18 δισ. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων 5,27 δισ. ευρώ)
  • Ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομικός και θεσμικός μετασχηματισμός: με προϋπολογισμό 4,84 δισ. ευρώ (προβλέπεται η κινητοποίηση πόρων 8,78 δισ. ευρώ).

Διαβάστε ακόμη:

Γεράσιμος Καλογηράτος: 1,2 δισ. για την «πράσινη» ανανέωση του στόλου του ομίλου Μαρινάκη

Σχέδιο για επίδομα «μεσαίας τάξης» με εισοδήματα πάνω και… από 30.000  ευρώ

Εφοδιαστικό σοκ: Κολοσσοί ναυλώνουν φορτηγά των Παππά, Μόλαρη και Νομικού για τη μεταφορά containers