Στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων εισέρχεται πιο δυναμικά, πλέον, ο όμιλος Qualco, με όχημα την Q Real Estate Services (QRES). Η δραστηριότητα της νέας εταιρείας έχει ήδη ξεκινήσει στην ελληνική και την κυπριακή αγορά, με την αξία των μέχρι σήμερα υπό διαχείριση ακινήτων να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

«Διαχειριζόμαστε χαρτοφυλάκια ακινήτων που προέρχονται από τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, ακίνητα ιδιοκτησίας real estate funds και χαρτοφυλάκια εγχώριων και διεθνών επενδυτών», αναφέρει στο «business stories» ο κ. Γιώργος Μαντζαβινάτος, διευθύνων σύμβουλος της QRES.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων και οι συνθήκες της εγχώριας αγοράς θα φέρουν πάνω από 120.000 ακίνητα προς διάθεση την επόμενη πενταετία.

Είναι γνωστό ότι η ελληνική αγορά ακόμα δεν θεωρείται από τις ώριμες ευρωπαϊκές αγορές και λόγω του πιο μικρού μεγέθους της αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους διεθνείς επενδυτές. Ωστόσο, τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και η μεγάλη ρευστότητα των αγορών δημιουργούν τώρα επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο κ. Μαντζαβινάτος έχει διατελέσει στέλεχος σε γνωστές εταιρείες ακινήτων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην παλιά Eurobank Properties AEEAΠ που μετεξελίχθηκε σε Grivalia, στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, νυν Prodea ΑΕΕΑΠ, ενώ την τελευταία δεκαετία, μέσω της εταιρείας Doha Properties, δραστηριοποιήθηκε επενδυτικά στo Κατάρ. Το τελευταίο project στο οποίο συμμετείχε ως σύμβουλος στην ελληνική αγορά ήταν η επιτυχημένη εξαγορά του «Αστέρα» Βουλιαγμένης το 2016 από ένα διεθνές σχήμα με επικεφαλής την AGC Private Equity.

Σήμερα, ο κ. Μαντζαβινάτος ηγείται της QRES, στο μετοχικό σχήμα της οποίας συμμετέχουν με 80% το Qualco Group, ενώ το υπόλοιπο 20% ανήκει σε fund ιδιοκτησίας της PIMCO.

Η ίδρυση της QRES προσθέτει μία ακόμα δραστηριότητα στην Qualco, από τους γνωστούς παίκτες στον χώρο του fintech, με εικοσαετή παρουσία στην τεχνολογία και εξειδίκευση σε προγράμματα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και data analytics και με την Quant ανεξάρτητο πιστοποιημένο servicer στην ελληνική αγορά.

«Η εταιρεία QRES ιδρύθηκε στο τέλος του 2019 στην Κύπρο. Στα μέσα του 2020 ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα διακρίνοντας την έλλειψη εξειδικευμένης εταιρείας asset management στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων. Η δραστηριότητα της εταιρείας καλύπτει την ελληνική και την κυπριακή αγορά, ενώ στο πλάνο μας εντάσσεται η επέκταση στις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας μέσω του δικτύου συνεργατών του ευρύτερου ομίλου. Στόχος μας είναι η χάραξη της στρατηγικής διαχείρισης χαρτοφυλακίων ακινήτων, με απώτερο σκοπό να δώσουμε προστιθέμενη αξία και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη των επενδυτών μας.
Το δίκτυό μας είναι ευρύ, με εξωτερικές συνεργασίες που καλύπτουν τις εκτιμήσεις, τη διαμεσολάβηση, τις τεχνικές μελέτες, καθώς και όλο το φάσμα δραστηριοτήτων που αφορούν τον χώρο των ακινήτων».

Οπως αναφέρει ο κ. Μαντζαβινάτος, στην Ελλάδα, η στρατηγική διαχείριση των ακινήτων δεν είχε μέχρι σήμερα απτά αποτελέσματα, διότι τα χαρτοφυλάκια των NPLs δεν έχουν μετουσιωθεί ακόμη σε μεγάλο βαθμό σε ακίνητα. «Στην παρούσα συγκυρία βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή κτηματαγορά και αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες και θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ακινήτων. Ως εκ τούτου, προβλέπουμε ότι η επαγγελματική διαχείρισή τους θα παρουσιάσει ανάπτυξη. Σε αυτή την περίοδο διαχειριζόμαστε χαρτοφυλάκια τραπεζών σε Κύπρο και Ελλάδα. Παράλληλα συζητούμε την ανάληψη χαρτοφυλακίων που είναι ιδιοκτησίας των μετόχων μας, είτε ξένων επενδυτών. Συμμετέχουμε ήδη σε δύο μεγάλα projects συστημικών τραπεζών που αφορούν την ωρίμανση χαρτοφυλακίων ιδιόκτητων ακινήτων».

Την ίδια στιγμή, βαίνει αυξανόμενο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά ακινήτων, όπως τονίζει ο κ. Μαντζαβινάτος, προβλέποντας ότι αυτό θα γίνεται σταδιακά όσο αίρονται οι περιορισμοί της πανδημίας, επαληθεύονται οι θετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και υπάρχουν και ανάλογες συναλλαγές.

«Η πρώτη μεγάλη συναλλαγή χαρτοφυλακίου ακινήτων έρχεται τώρα στην ελληνική αγορά με το project Skyline της Alpha Bank, η οποία αναζητά στρατηγικό επενδυτή. Στο εν λόγω project συμμετέχουμε ως σύμβουλοι ενός εκ των συμμετεχόντων επενδυτών», σχολιάζει ο ίδιος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις κατηγορίες ακινήτων, οι αναπτύξεις στον τουριστικό τομέα με σύνθετα τουριστικά projects που περιλαμβάνουν ξενοδοχεία και βίλες βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεγάλων τουριστικών και επενδυτικών ομίλων. Για τον κλάδο των logistics, εσχάτως που έχει αναδειχθεί στο εγχώριο real estate λόγω και της πανδημίας, ο κ. Μαντζαβινάτος επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια γενικότερη διάθεση των επενδυτών να αναδείξουν την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κόμβο. «Ωστόσο, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία στη διακίνηση φορτίων διεθνώς έχουν μεταθέσει προς τα πίσω τα όποια σχέδια και το ενδιαφέρον αργεί να μετουσιωθεί σε πράξη».

Η QRES έχει συστήσει ένα τμήμα το οποίο εξειδικεύεται στη δημιουργία εναλλακτικών επενδύσεων σε real estate μέσω funds of funds. Πολλοί επενδυτές ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στον χώρο των ακινήτων μέσω εταιρειών ή funds, τα οποία έχουν έμπειρα στελέχη διαχείρισης και επιστρέφουν εγγυημένες αποδόσεις.

Επίσης, ένα εναλλακτικό προϊόν επένδυσης σε real estate αποτελεί το πρόγραμμα «Golden Visa», που αφορά τη χορήγηση αδειών διαμονής σε τρίτους επενδυτές μέσω της απόκτησης ακινήτων.

«Ενδιαφέρον γι’ αυτό το προϊόν έχουμε από τη Μέση Ανατολή, την Ινδία, την Αφρική και σε μικρότερο βαθμό από την Ασία. Με την επαναφορά των ταξιδιών θεωρούμε ότι το πρόγραμμα “Golden Visa” θα επιστρέψει στους ανοδικούς ρυθμούς προ κορωνοϊού. Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που επεκτείνουν τo πρόγραμμα και στην εξαγορά μετοχών, διευρύνονται οι επιλογές και μπορούν να δημιουργηθούν εξειδικευμένα funds για προϊόντα “Golden Visa”, κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε κι εμείς».

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος Qualco, καταδεικνύοντας την ανάγκη της δημιουργίας δεικτών και βάσεων πραγματικών δεδομένων στον χώρο των ακινήτων, επενδύει στα data analytics και σε διεθνείς συνεργασίες με αντίστοιχους ομίλους ή εταιρείες του εξωτερικού.

Ωστόσο, με δεδομένη τη μεγάλη προσφορά ακινήτων τα επόμενα χρόνια στην ελληνική αγορά, το πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι η έλλειψη υποδομής και επαγγελματιών σε όλη την αλυσίδα που αφορά τη διαδικασία μεταβίβασης.

«Δεν υπάρχουν αρκετοί μηχανικοί, νομικοί, συμβολαιογράφοι και γενικότερα υποδομές (Κτηματολόγιο) που θα μπορέσουν να καλύψουν το επόμενο διάστημα τον τόσο μεγάλο όγκο συναλλαγών ακινήτων για να επιλύσουν τα επιμέρους θέματα. Η συμβολαιοποίηση των συναλλαγών ακινήτων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, συχνά αναποτελεσματική, την οποία η ελληνική αγορά, με τη σημερινή της δομή, δεν μπορεί να υποστηρίξει».

Διαβάστε ακόμη

Τι συμβαίνει στα deals Εθνικής Ασφαλιστικής και CVC, Στασινόπουλου και Orsted, ΑΝΕΚ και Attica – Ένας χρόνος Dark Room, γιορτάζουμε… δεν γκρινιάζουμε! 

Χυτήρογλου: Γιατί έχασε το ακίνητο – «φιλέτο» στη Μητροπόλεως (pic)

One Athens: Το restart με τις πρώτες πωλήσεις κατοικιών αξίας 1,5 εκατ. στο Λυκαβηττό (pics)