Πρωτόκολλο συνεργασίας για περισσότερες επενδύσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας, υπέγραψαν οι αναπτυξιακές τράπεζες και οι επενδυτικοί οργανισμοί από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία και τη Φινλανδία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Growing Together» στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι πέντε αναπτυξιακές τράπεζες και επενδυτικοί οργανισμοί υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας με στόχο την αύξηση της ικανότητας των ευρωπαϊκών ταμείων κεφαλαίων ανάπτυξης να παρέχουν χρηματοδότηση σε εταιρείες τεχνολογίας που εδρεύουν στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, κατά τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια 3,3 δισ. ευρώ θα κινητοποιηθούν προωθώντας την ανάπτυξη ευρωπαϊκών «unicorns».

Όπως σημειώνεται, αυτή η συνεργασία αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Scale-Up Europe», η οποία παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο 2022 στο Παρίσι, στο πλαίσιο της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις του τελευταίου σταδίου χρειάζονται πολύ σημαντικούς οικονομικούς πόρους για να στηρίξουν την ανάπτυξη και τη διεθνοποίησή τους, ώστε να επιτρέψουν τη μετατροπή τους σε ηγέτες της παγκόσμιας τεχνολογίας.

Για να υποστηρίξουν την εμφάνιση ευρωπαϊκών «unicorns», οι Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία και Φινλανδία, μέσω των αναπτυξιακών οργανισμών τους αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεργαστούν για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς χρηματοδοτικών εργαλείων που επενδύουν σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στο growth stage.

Οι πέντε εταίροι είναι οι Bpifrance (Γαλλία), KfW Capital (Γερμανία), Tesi (Φινλανδία), Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, πρώην ΤΑΝΕΟ (Ελλάδα) και Vækstfonden (Δανία). Αυτή η στρατηγική συνεργασία είναι ανοικτή σε νέους εταίρους μεταξύ των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών οργανισμών.

Η συμφωνία προβλέπει αποτελεσματικό επιχειρησιακό συντονισμό σε όλα τα επίπεδα της επενδυτικής διαδικασίας (τακτικές ανταλλαγές σχετικά με τη ροή των προτάσεων, ανταλλαγή της δέουσας επιμέλειας, κοινή επικοινωνία στο πλαίσιο συνεπενδυτικών δραστηριοτήτων, παρακολούθηση των επενδύσεων κτλ), με κάθε ίδρυμα να παραμένει αυτόνομο και ανεξάρτητο στις επενδυτικές του αποφάσεις.

Επίσης, αποσκοπεί στη συμβολή στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος: Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στην επιλογή επενδύσεων, ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρογνωσίας, εκθέσεις και δημοσιεύσεις σχετικά με την κατάσταση και τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής αγοράς και των τοπικών αγορών κτλ.

Τέλος, σημειώνεται πως μέσω αυτής της συμφωνίας οι πέντε εταίροι επιβεβαίωσαν τις φιλοδοξίες τους: Την ανάπτυξη των Ευρωπαίων τεχνολογικών πρωταθλητών, οι οποίοι θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη διασφάλιση του οικονομικού και βιομηχανικού μέλλοντος της Ευρώπης, στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς της και στην εξασφάλιση της τεχνολογικής κυριαρχίας της.

Διαβάστε ακόμη

Παγώνει η αγορά ακινήτων: Αποχή των συμβολαιογράφων για 1 μήνα από μεταβιβάσεις

Το παράδοξο: Ναυλώνουν μεγαλύτερα πλοία για να μεταφέρουν μικρότερα φορτία

BofA: Υποβαθμίζει τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών