Σε μία εποχή που έχει φουντώσει για τα καλά η συζήτηση περί θεμιτής και αθέμιτης -ηθικά- κερδοφορίας των επιχειρήσεων λόγω της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους σε κάθε τομέα της ζωής, τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της ICAP CRIF («Οι κορυφαίοι κλάδοι στην Ελλάδα», εκδ. 2023) έρχονται να ρίξουν φως στα περιθώρια κέρδους με τα οποία δραστηριοποιείται κάθε κλάδος του επιχειρείν και κατ’ επέκταση στο πεδίο ευελιξίας που είχαν και έχουν οι επιχειρήσεις για να στηρίξουν τους πελάτες τους και την ίδια την οικονομία.

Μάλιστα, οι δύο προηγούμενες χρονιές με «αιχμή» το comeback της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς βοήθησαν τις επιχειρήσεις να διευρύνουν αρκετά την κερδοφορία τους. Οπότε το 2022, τη «χρονιά του πληθωριστικού κύματος» μπορεί να υπήρξε μία κάμψη του περιθωρίου κέρδους σε ορισμένους κλάδους, εντούτοις, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αφενός δεν οδήγησε σε απώλειες σημαντικές, αφετέρου ήδη ανακάμπτει φέτος!

Κάτι που «σκιαγραφείται» και στην ετήσια έκδοση της ICAP CRIF «Οι κορυφαίοι κλάδοι στην Ελλάδα, έκδ. 2023», που βασίζεται στην επεξεργασία του συνόλου των ισολογισμών που έχουν δημοσιεύσει οι εταιρείες για τη χρήση του 2021, φροντίζοντας ωστόσο να αναδείξει και τις τάσεις που επικράτησαν στην περσινή «χρονιά του πληθωρισμού».

Πρώτη διαπίστωση της έρευνας είναι ότι ο ελληνικός εταιρικός τομέας εμφάνισε στο διάστημα αυτό σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών, που συνεχίστηκε και το 2022 με το μπαράζ των ανατιμήσεων, και εντυπωσιακή διεύρυνση της κερδοφορίας. Συγκεκριμένα σε ένα δείγμα 20.931 εταιρειών του Μη Χρηματοπιστωτικού Τομέα φάνηκε ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 26,2% το 2021 φθάνοντας τα 183 δισ. ευρώ, με το σύνολο των εννέα κλάδων να κινείται ανοδικά. Παράλληλα με την αύξηση των συνολικών πωλήσεων ενισχύθηκαν και τα μεικτά κέρδη με τον ίδιο σχεδόν ρυθμό (26,1%). Τα δε καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατακόρυφα, στα 11,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα που επεξεργάστηκαν η κυρία Σταματίνα Παντελαίου, διευθύντρια Οικονομικών Ερευνών και Κλαδικών Μελετών, και η κυρία Ελένη Δεμερτζή, senior manager στο ίδιο τμήμα της ICAP CRIF, το 76,1% των 20.931 εταιρειών ήταν κερδοφόρες.

Σε απόλυτα μεγέθη τα μεγαλύτερα κέρδη εμφανίζει ο κλάδος της Μεταποίησης (3,71 δισ. ευρώ) και ακολουθούν οι κλάδοι Εμπορίου (2,97 δισ. ευρώ) και των Λοιπών Υπηρεσιών (2,16 δισ. ευρώ).

«Οι εκτιμήσεις για την πορεία της εγχώριας οικονομίας είναι θετικές και για το 2023 καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% αν και με χαμηλότερο ρυθμό από το 2022, ελαφρώς όμως υψηλότερο συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις. Εξάλλου οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά επιβραδύνονται λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας, βελτιώνοντας παράλληλα το γενικότερο κλίμα», αναφέρει στο σχόλιο που συνοδεύει την έκδοση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ICAP CRIF κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος. «Σχετικά με τους 51 επιλεγμένους κλάδους της φετινής έκδοσης διαπιστώνεται ότι οι εταιρείες κατάφεραν να διαχειριστούν τα κόστη τους με αποτέλεσμα να αυξήσουν τα περιθώρια καθαρής κερδοφορίας και να βελτιώσουν τους δείκτες αποδοτικότητας ιδίων και απασχολουμένων κεφαλαίων το 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν», παρατηρεί ο ίδιος.

«Βασιλιάς» το real estate

Αναμφισβήτητα, με βάση τη φετινή έρευνα, ο «βασιλιάς» στα περιθώρια κέρδους είναι το real estate! Ενας κλάδος που στηρίζεται αρκετά στην υπηρεσία αλλά και διαθέτει «προϊόν» που «φουσκώνει» με ραγδαίο ρυθμό τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης ζήτησης. Μάλιστα ο συγκεκριμένος κλάδος έχει τα πρωτεία σε όλους τους δείκτες κερδοφορίας αφού εμφανίζει το μεγαλύτερο περιθώριο μεικτού κέρδους (67,9%), το μεγαλύτερο περιθώριο EBITDA (93,4%) και αντίστοιχα το μεγαλύτερο περιθώριο καθαρού κέρδους ως προς τα έσοδα (71,9%)! Κάτι εξάλλου που επιβεβαιώνει και τη σπουδή δημιουργίας νέων εταιρειών που δραστηριοποιούνται με κάποιο τρόπο στο real estate.

Εξαιρουμένων φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), εξίσου εντυπωσιακά περιθώρια κέρδους εμφανίζουν, σύμφωνα με την έρευνα της ICAP, οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (41,1%), οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας (+18,8%), τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (18,1%), καθώς και η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση (17,8%).

Σε ό,τι αφορά όμως την καθαρή κερδοφορία, υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις. Ετσι οι κλάδοι που εμφανίζουν να έχουν το μεγαλύτερο περιθώριο καθαρού κέρδους επί του κύκλου εργασιών, μετά το real estate, είναι το ηλεκτρολογικό υλικό εγκαταστάσεων (22%), τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (14,3%), τα γενόσημα φάρμακα με παραγωγή στη χώρα μας (13,2%) και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων (13,1%).

Υπηρεσίες

Συνολικά από την έρευνα της ICAP CRIF επιβεβαιώνεται ότι τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους ουσιαστικά τα έχουν κλάδοι που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό, αν όχι απόλυτα, στις υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα εκτός των συμβούλων επιχειρήσεων και των ελεγκτικών εταιρειών με σταθερά διψήφια ποσοστά στο περιθώριο καθαρού κέρδους επί του κύκλου εργασιών, οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, με ένα περιθώριο στο EBITDA στο 18,8% αλλά και οι υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης με 17,8%! Φυσικά ένα τεράστιο κομμάτι και του κλάδου real estate, που εμφανίζει μακράν τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, βασίζεται στην υπηρεσία.

Σημαντικά περιθώρια εμφανίζουν επίσης οι εταιρείες με ιατροτεχνολογικά προϊόντα, επιβεβαιώνοντας επίσης την αντίληψη πως ό,τι συνδέεται με την υγεία έχει και καλό κέρδος.

Τα φάρμακα

Κάτι εξάλλου που φαίνεται στην περίπτωση των φαρμακευτικών βιομηχανιών της χώρας, αν και τα ποσοστά του περιθωρίου κέρδους είναι κατά τι μικρότερα. Σύμφωνα με την επεξεργασία που έχει κάνει η ICAP CRIF, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που έχουν παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα (όχι εισαγωγικές) λειτούργησαν το 2021 με ένα περιθώριο EBITDA 13,5% και με περιθώριο καθαρού κέρδους 10,3%. Κοινώς, παρά την ομολογουμένως βαριά φορολογία, ιδίως μέσω του clawback και rebate, περίπου ένα στα δέκα ευρώ που λαμβάνει μία φαρμακοβιομηχανία της χώρας είναι καθαρό κέρδος… Μάλιστα η παραγωγή γενόσημων φαρμάκων φέρνει ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση το περιθώριο EBITDA φθάνει το 17,6% και του καθαρού κέρδους στο 13,2%!

Καπνός

Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα περιθώρια για τις εταιρείες με προϊόντα καπνού, τα οποία μάλιστα διευρύνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια με τη διείσδυση των νέων εναλλακτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα οι εταιρείες καπνού εμφάνισαν με βάση τους ισολογισμούς της χρήσης του 2021 περιθώριο λειτουργικού κέρδους 24,15% και καθαρού κέρδους 25,69%, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα τρόφιμα και τα σούπερ μάρκετ

Στην περίπτωση των βιομηχανιών και των εταιρειών τροφίμων και ποτών, που έχουν έρθει στο επίκεντρο της δημόσιας προσοχής, λόγω του μπαράζ των ανατιμήσεων, τα περιθώρια κέρδους είναι σχετικά μικρά σε σχέση με άλλους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ωστόσο εμφανίζουν μία αξιοθαύμαστη σταθερότητα προφανώς διότι αποτελούν κομμάτι των «ανελαστικών δαπανών» ενός νοικοκυριού ασχέτως της οικονομικής κατάστασης. Κάπως έτσι το περιθώριο μεικτού κέρδους για το 2021 διαμορφώθηκε στο 24,28%, το περιθώριο λειτουργικού κέρδους αυξημένο ελαφρώς στο 5,42% και του καθαρού κέρδους στο 5%. Τα σούπερ μάρκετ κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα, αν και το περιθώριο καθαρού κέρδους εμφανίζεται ακόμα μικρότερο, στο 2,2%. Κάτι που εξηγεί τη σχεδόν άμεση μετακύλιση του αυξημένου κόστους που αντιμετώπιζαν την περασμένη χρονιά στους καταναλωτές, αλλά και την προσπάθεια να αποκομίσουν το κάτι παραπάνω σήμερα που τα κόστη έχουν σταθεροποιηθεί και μειώνονται! Μεταξύ των τροφίμων πάντως με τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους είναι, σύμφωνα με την έρευνα, οι επιτραπέζιες ελιές (12% περιθώριο EBITDA) και τα τυποποιημένα μπισκότα (10,7% περιθώριο EBITDA). Από την άλλη, τα ζυμαρικά εμφανίζουν περιθώριο 7,5%, τα τυροκομικά 8% και τα αλλαντικά 8,1%. Οι δε παραγωγοί προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχουν ακόμα πιο πιεσμένα περιθώρια (6,3% περιθώριο EBITDA και 2,2% καθαρού κέρδους).

Αλυσίδες καφέ

Σημαντικά περιθώρια κέρδους εξακολουθούν να εμφανίζουν οι αλυσίδες café, γεγονός που εξηγεί και την τάση να ανοίγουν διαρκώς τέτοιου είδους καταστήματα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι αλυσίδες που κάνουν και επεξεργασία του καφέ και όχι απλά εισαγωγή λειτουργούν με περιθώριο EBITDA 13,1% και περιθώριο καθαρού κέρδους 10,6%. Οι αλυσίδες πάλι που απλά εισάγουν και δεν επεξεργάζονται τον καφέ 12,1% και 9,3% αντίστοιχα.

Καταστήματα αθλητικών ειδών

Από τα αξιοσημείωτα ευρήματα της φετινής έκδοσης είναι και οι επιδόσεις των καταστημάτων αθλητικών ειδών, που φαίνεται ότι λειτουργούν με σημαντικά περιθώρια κέρδους. Συγκεκριμένα το περιθώριο EBITDA είναι 12,2%, όσο περίπου δηλαδή και αυτό των αλυσίδων café (!) αλλά με μικρότερο περιθώριο καθαρού κέρδους (7,5%).

Διαβάστε ακόμα

Bloomberg: Ούτε η… μεσογειακή δίαιτα δεν μας σώζει από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα (γραφήματα)

Στη φυλακή ο ιδρυτής της FTX Σαμ Μπάνκμαν Φριντ

Αυτά είναι τα πιο ακριβά νομίσματα στον κόσμο – Αξίζουν μια περιουσία (Instagram pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ