Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις της Ideal Holdings.

Οι υψηλές επιδόσεις και η ισχυρή χρηματοοικονομική θέση της εισηγμένης δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέες επιτυχημένες εξαγορές εταιρειών στις οποίες στοχεύει τους προσεχείς μήνες, άλλες δυο μέσα στο έτος όπως έχει ήδη αναφερθεί –μετά από αυτές των Coleus και Netbull.

«Το 2022 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά εμείς είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ετήσιας Γ.Σ. των μετόχων της «νέας Ideal» ο πρόεδρος Δ.Σ., Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας με ικανοποίηση για το ποσοστό συμμετοχής σε αυτήν.

Δεν έκρυψε μάλιστα την επιθυμία του να εξετασθεί φέτος, από τον προσεχή Σεπτέμβριο, αν το επιτρέπουν και οι οικονομικές συνθήκες, μια περαιτέρω επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της και εκθείασε παράλληλα την συμβολή των στελεχών της Ideal Holdings στην πορεία της:

«Έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά, στην προσπάθεια που ξεκίνησε από πέρσι (σ.σ. με απαρχή το deal της 14ης Μαϊου του ’21 με την Virtus) για το turn around της Ideal. Κάναμε άλλη μια εξαγορά πρόσφατα και έχουμε σχέδια για το μέλλον. Καλό είναι όλοι να αναγνωρίζουν το έργο αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι έχουν βοηθήσει στην υλοποίηση της στρατηγικής μας.».

Με αφορμή τα καλά Proforma αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου (αυξημένα έσοδα κατά 68% στα 24,1 εκατ. ευρώ, EBITDA +122% στα 5,1 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη +106% στα 3,1 εκατ. ευρώ) ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε, ακόμα, ότι αυτά οφείλονται και στο καλό management των εταιρειών που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Ideal Holdings (όπως μετονομάσθηκε, από όμιλος Ideal) και πρόσθεσε:

”Βοηθούν και οι κλάδοι όπου έχουμε επενδύσει και αντέχουν στην κρίση. Παράγουν αποτελέσματα καλύτερα του αναμενόμενου ίσως, παρά την πίεση που υφίσταται η παγκόσμια οικονομία. Δεν θέλουμε, όμως, να προβούμε σε προβλέψεις για το εξάμηνο… Με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, η αίσθηση είναι ότι τόσο τον Μάιο, όσο και τον Ιούνιο διατηρείται η τάση για την βελτίωση των αποτελεσμάτων το 2022, σε σχέση με το 2021. Δεν ανησυχούμε ούτε για το εξάμηνο. Ελπίζουμε ότι τα ίδια θα λέμε και τον Σεπτέμβριο, παρότι ο πληθωρισμός «είναι εδώ» και παρά τα προβλήματα που προκαλούνται από την διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Εμείς, δεν το έχουμε «δει» αυτό στους 4 τομείς όπου δραστηριοποιούμαστε μέσω των εταιρειών στις οποίες επενδύουμε”.

Επισημάνθηκε ότι για τον βιομηχανικό τομέα (Astir Vitogianis-Coleus/παραγωγή μεταλλικών πωμάτων) εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί η αύξηση του κύκλου εργασιών και ότι δεν συσχετίζεται με την ελληνική αγορά σε ποσοστό άνω του 3%, ούτε με τις ευρωπαϊκές αγορές σε ποσοστό άνω του 17%-18%.

Προβλέπεται, επίσης, για τον κλάδο της παραγωγής των προϊόντων Three Cents, Premium Sodas & Mixers, με την προσδοκία ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού θα συνεισφέρει στα ρεκόρ πωλήσεων.

Ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται και για τον τεχνολογικό τομέα (ανάπτυξη λογισμικού, προϊόντα και λύσεις πληροφορικής ) και ειδικότερα του Cyber Security (μετά και την εξαγορά της Netbull από την θυγατρική ADACOM), ενώ στις δραστηριότητες των εταιρειών της Ideal Holdings συμπεριλαμβάνεται και η διανομή λευκών συσκευών.

Ένα εισηγμένο private equity

Απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχθηκε, ο κ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε τη φιλοσοφία με την οποία λειτουργεί επιχειρηματικά η Ideal Holdings.
Με το μοντέλο ενός εισηγμένου private equity με ισχυρούς μετόχους, που αποβλέπει στην δημιουργία υπεραξιών και επενδύει στις εξαγορές καλών εταιρειων, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη και πώληση τους.

«Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο ΧΑ, δεν είμαστε μια τυπική εταιρεία συμμετοχών…», σχολίασε και τόνισε ότι θα ήταν θετικό για την αγορά αν υπήρχαν άλλες 3-4 holdings αυτού του τύπου, αν κάποιοι αποφασίσουν να μιμηθούν το συγκεκριμένο μοντέλο.

Προσδιόρισε τη διάρκεια ενός επενδυτικού κύκλου κατά μ.ο. σε βάθος πενταετίας και διευκρίνισε ότι οι υπεραξίες προκύπτουν είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης, είτε μέσω εξαγορών ή και σε συνδυασμό των δυο.

Έφερε ως παράδειγμα την Astir Vitogianis, στην οποία επένδυσε το 2017 με τo fund της Virtus και από μια οικογενειακή επιχείρηση εξελίχθηκε σήμερα σε μια μικρή πολυεθνική, διπλασιάζοντας τα έσοδα της σε μια πενταετία, με δυο εργοστάσια σε δυο ηπείρους και με πελάτες της κορυφαίες άλλες πολυεθνικές, όπως η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο.

Μέσω αυτής, η Ideal Holdings προχώρησε στην εξαγορά της Νοτιοαφρικανικής Coleus και εξασφάλισε πρόσβαση στο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της περιοχής, για την χρηματοδότηση της επένδυσης, αποβλέποντας και σε αυτή την περίπτωση σε υψηλές υπεραξίες.
Έθεσε δε ως έναν από τους μακροπρόθεσμους στόχους της Ideal Holdings να βρεθεί σε όλους τους δείκτες εντός του 2022 και κατέληξε: «Με τον δείκτη ESG θα μπορέσουμε να πετύχουμε καλύτερη προσέγγιση με τους επενδυτές».

Διαβάστε ακόμη

Πρόβλεψη για έσοδα 20 δισ. ευρώ από τον τουρισμό το 2022

O γάμος της Κέας, οι γαμπροί της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ο λοχαγός του Σαράντη και οι greek business του Άμπου Ντάμπι 

Εφορία – Κατασχέσεις: Πότε επιστρέφονται χρήματα που έχουν δεσμευτεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς