Προοπτικές ισχυρότερης ανάπτυξης σε όλους τους κλάδους των δραστηριοτήτων της Ideal Holdings (βιομηχανικός, ICT, retail) και νέες σημαντικές επενδύσεις «βλέπει» για το 2024 η διοίκησή της μετά την πορεία του 2023, που έφερε το mega deal των 100 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των Αττικών Πολυκαταστημάτων και παράλληλα την εκτίναξη των μεγεθών του εισηγμένου private equity.

Η συνεισφορά της αλυσίδας των Attica Stores στον ετήσιο κύκλο εργασιών των 384,3 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 120%, όπως αποτυπώθηκε από τα Pro Forma αποτελέσματα, άγγιξε τα 213,1 εκατ. ευρώ, με ενοποιημένο EBITDA 53,9 εκατ. ευρώ (+101%), EBT 38 εκατ. ευρώ (+76%) και καθαρά κέρδη 26,7 εκατ. ευρώ (+73%).

«Το 2023 ήταν μια καλή χρονιά για την Ideal Holdings, όλες οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας πήγαν καλύτερα από το 2022 σε επίπεδο κερδοφορίας. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η επενδυτική στρατηγική μας βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Δεν θέλουμε να δώσουμε guidance. Οι εκτιμήσεις για τη μέχρι τώρα πορεία μας στο πρώτο διάστημα του έτους δείχνει ότι το 2024 θα είναι επίσης καλύτερο από το 2023. Θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί όμως.

Είναι πολύ νωρίς ακόμα και για αυτόν τον λόγο δεν θα προβούμε σε προβλέψεις. Στόχος μας είναι να συνεχιστούν οι θετικές επιδόσεις σε όλες μας τις δραστηριότητες και να παρουσιάσουμε νέες ιδέες και νέα πράγματα, όπως κάναμε τα δυο τελευταία χρόνια. Ελπίζουμε πως δεν θα σας απογητεύσουμε…», ήταν το σχόλιο του προέδρου Δ.Σ. της Ideal, Λάμπρου Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά από την έκδοση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου των 100 εκατ. ευρώ (με σκοπό το μεγαλύτερο μέρος του να κατευθυνθεί στην αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού) ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μια επενδυτική δύναμη πυρός για νέες εξαγορές άνω των 50 εκατ. ευρώ σε μετρητά, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού ταμείου των θυγατρικών, χωρίς να υπολογίζεται το μέρος του τιμήματος που μπορεί να προσφερθεί σε μετοχές.

Η Ideal Holdings εξετάζει ήδη εξαγορές στον χώρο της πληροφορικής / κυβερνοασφάλειας για την επέκταση του αποτυπώματος που διατηρεί στην αγορά του ICT με τις Byte και Adacom, υπολογίζει σε ένα ανεκτέλεστο 100+ εκατ. ευρώ (60 εκατ. ευρώ από συμβολαιοποιημένα έσοδα, 40 εκατ. ευρώ από projects σε τελικό στάδιο αξιολόγησης), χωρίς να αποκλείεται ένα deal σε νέο κλάδο. Στόχος των εξαγορών είναι να ξεπεράσει ο συντελεστής εσωτερικής απόδοσης (IRR) το 15%.

Όπως επισημάνθηκε, η Ideal κοιτάζει πιο μακριά στον τομέα του ICT, εξετάζει ευκαιρίες για την απόκτηση και μικρότερων εταιρειών για να αυξήσει το μέγεθος του portfolio της και αποσκοπεί σε συνέργειες.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της εισηγμένης είχε τονίσει ακόμα ότι «…τα τελικά μεγέθη του 2023 παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2022 και επηρεάστηκαν θετικά από την οργανική ανάπτυξη των υφιστάμενων επενδύσεων και από την εξαγορά της Αττικά Πολυκαταστήματα. Η στρατηγική της διαφοροποίησης του επενδυτικού και επιχειρηματικού ρίσκου αποδίδει καρπούς και δημιουργεί υπεραξία στους μετόχους μας.

Το 2023 ολοκληρώσαμε τον 1ο κύκλο του μετασχηματισμού της IDEAL σε εταιρεία συμμετοχών και θέσαμε τις βάσεις για τα επόμενα βήματα. Ο στόχος για τα προσεχή χρόνια παραμένει η αύξηση των μεγεθών μας μέσα από προσεκτικές επενδυτικές κινήσεις. Το 2024 θα είναι έτος προκλήσεων αλλά προσδοκούμε ότι το χαρτοφυλάκιό μας θα διαγράψει ανοδική πορεία.».

Η «πτήση» της μετοχής και τα Attica

Οι επιδόσεις σε έσοδα και κερδοφορία συνοδεύθηκαν από την αύξηση της τιμής της μετοχής της Ideal Holdings κατά +81% y-o-y στα 6,48 ευρώ (από 3,59 ευρώ στις 31/12/2022), με EPS 0,61% (+33%) από χρόνο σε χρόνο και χρηματιστηριακή αξία 311 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός σε ενοποιημένο επίπεδο διαμορφώθηκε στο τέλος της χρήσης σε 73,3 εκατ. ευρώ και ο δείκτης Καθαρός Δανεισμός / EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,4x. Λαμβάνοντας υπόψιν απαιτήσεις πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ύψους 16 εκατ. ευρώ, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται στα 57,3 εκατ. ευρώ και ο αντίστοιχος δείκτης στο 1,1x.

Στους επιμέρους κλάδους των δραστηριοτήτων της εισηγμένης, ο μόνο βιομηχανικός (Astir, Coleus) εμφάνισε μειωμένο κύκλο εργασιών στα 75,2 εκατ. ευρώ (-18%) με αυξημένα EBITDA 19,9 εκατ. ευρώ (+7%), η πληροφορική (Byte, Adacom, Ideal Electronics) αύξησε τα έσοδά της σε 96,1 εκατ. ευρω (+16%) με EBITDA 12,4 εκατ. ευρώ (27%) και το εξειδικευμένο λιανικό εμπόριο 213,1 εκατ. ευρώ (+12%) με EBITDA 23,9 εκατ. ευρώ (+24%).

Πληροφορική και λιανικό εμπόριο «σήκωσαν» πέρσι τα έσοδα της εισηγμένης και συνεχίζουν. Στην πρώτη περίπτωση η αύξηση οφείλεται στην εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των οργανισμών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που συνεχίζουν να ενισχύουν τις επενδύσεις τους προς το Cloud, των υπηρεσιών Αs a Service και την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες / προϊόντα των εταιρειών της Ideal και στη δεύτερη ήρθε ως αποτέλεσμα της επέκτασης των χώρων των καταστημάτων αλλά και της αύξησης των επισκεπτών και των αντίστοιχων συναλλαγών στα καταστήματα των Attica (άνοδος του αριθμού των τ.μ. και του εσόδου ανά τ.μ.), που έχουν τη «μερίδα του λέοντος» στον τζίρο του 2023.

Κυβερνοασφάλεια, τουρισμός και… μπύρα

Όσον αφορά τις προοπτικές, στον βιομηχανικό κλάδο (παραγωγή μεταλλικών πωμάτων) οι προσδοκίες για μεγαλύτερες πωλήσεις έσοδα τροφοδοτούνται από την αύξηση του μεγέθους της αγοράς μπύρας (που εκτιμάται από 610 δισ. δολ. παγκοσμίως το 2021 σε 815 δισ. δολ. το 2028) και την κατανάλωση στον χώρο του HORECA.

Στο ICT, στην προβλεπόμενη αύξηση της παγκόσμιας αγοράς του System Integration (από 400 δισ. δολ. το 2023 σε 963 δισ. δολ. 2032) και του Cybersecurity (από 166 δισ. δο. το 2023 σε 274 δισ. δολ. το 2028), με το κόστος του κυβερνοεγκλήματος να εκτοξεύεται από 11,5 τρισ. δολ. το 2023 σε 23,8 τρισ. δολ. το 2027.

Αντίστοιχα, στο retail οι μελέτες μιλούν για εκτίναξη των εσόδων της αγοράς πολυτελών ειδών ένδυσης / υπόδησης από 355 δισ. δολ. το 2023, σε 419 δισ. δολ. το 2028, παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των τουριστών στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Isrotel: Έρχεται μέσω… Brown και με σύμμαχο την οικογένεια Νταγιάν για τα πρώτα της ξενοδοχεία στην Αθήνα

Περίοδος… ανοχής μετά τη λήξη προθεσμίας για τη διασύνδεση POS – ταμειακών

Μάχη κατά της ακρίβειας: Μειώσεις 14% – 17% σε 7 κατηγορίες προϊόντων δείχνουν οι νέοι τιμοκατάλογοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ