Κληρώνει σήμερα για τον αν θα δοθεί παράταση στη προθεσμία διασύνδεσης των ταμειακών με τα τερματικά POS με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει μια περίοδο… “ανοχής” όπου δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους μπορούν να επικαλεστούν τεχνικούς λογούς για την καθυστέρηση.

Αρκετοί πάροχοι, προμηθευτές και επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να συντονιστούν ώστε η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα και με την ΑΑΔΕ να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος. Το σενάριο που μελετά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και φαίνεται να είναι να δοθεί παράταση υπό την μορφή μη επιβολής προστίμου για διάστημα 1 μήνα. Βασική προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να μπορεί να αποδείξει, είτε με κάποιο έγγραφο είτε με μια επιστολή, που θα έχει στη διάθεσή της, ότι δεν κατέστη εφικτή η διασύνδεση. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να μην χαθεί ούτε δευτερόλεπτο από τον χρόνο που θα δοθεί.

Όπως έχει διαμηνύσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, το έργο της διασύνδεσης θα ολοκληρωθεί «βρέξει- χιονίσει».

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα προβλήματα που καταγράφονται είναι τα εξής:

Προκύπτουν τεχνικά προβλήματα στη διαδικασία σύνδεσης και δικτύωσης των POS από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών που προβαίνουν στην τελική διασύνδεση καταγράφεται μεγάλη δυσκολία στις επιχειρήσεις όχι μόνο να κλείσουν ραντεβού με τεχνικό για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που το καταφέρουν, η ημερομηνία επίσκεψης του τεχνικού είναι πολλές ημέρες μετά.

Επιπλέον, οι εγκρίσεις για τα vouchers του τελευταίου κύκλου δεν έχουν ολοκληρωθεί, ο δε 4ος κύκλος ο οποίος μόλις ξεκίνησε θα περιλαμβάνει τα all in one συστήματα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα από τις τράπεζες και χρειάζεται και αντίστοιχος χρόνος για την εγκατάσταση και εφαρμογή τους.

Επί της ουσίας με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει 400.000 επιχειρήσεις να έχουν ολοκληρώσει την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS Παρότι οι ρυθμοί έχουν αυξηθεί αισθητά τις τελευταίες ημέρες φτάνοντας στις 4.000 έως 5.000 συνδέσεις καθημερινά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου μόλις το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση, δηλαδή περίπου 60.000 εταιρείες.

Οι ποινές που προβλέπει ο νόμος είναι οι εξής:

1. Στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που δεν προχωρήσουν στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS
– Πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσες τηρούν απλογραφικά βιβλία
– Πρόστιμο 20.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία

2. Στους παρόχους POS
Πρόστιμο 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας το πρόστιμο θα φθάνει στα 300.000

3. Στους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών

Ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας του μοντέλου ταμειακής και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

4. Στους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»)

Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα και θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.

5. Στους 35 νέους κλάδους η μη εγκατάσταση POS εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ αλλά από 1ης Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη

Μάχη κατά της ακρίβειας: Μειώσεις 14% – 17% σε 7 κατηγορίες προϊόντων δείχνουν οι νέοι τιμοκατάλογοι

Έρχονται τέλη κυκλοφορίας και για τα υβριδικά ΙΧ από το 2025

Ideal Holdings: Προσδοκίες για νέα αύξηση εσόδων το 2024 και νέα deals (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ