Ο χρόνος φαίνεται να μετρά αντίστροφα για τις επόμενες επενδύσεις της Ideal Holdings. Παρά την εμπλοκή της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών όμως σε διάφορα σενάρια νέων εξαγορών κατά τους τελευταίους 2 μήνες (προ ημερών για την Έλτον, τέλη Δεκεμβρίου για τη Μοτοδυναμική), τα οποία διαψεύσθηκαν, η ώρα των ανακοινώσεων δεν έχει έρθει ακόμα.

Αν και το ενδιαφέρον πολλών είναι εύλογα στραμμένο προς την Ideal, με συνέπεια να αναφέρεται σε πολλές από τις συζητήσεις… διερευνητικού χαρακτήρα που γίνονται στην αγορά ως προς τις πιθανές νέες κινήσεις της, κύκλοι της εισηγμένης ξεκαθαρίζουν ότι αυτή τη στιγμή και για το πρώτο τρίμηνο του 2024 η διοίκηση επικεντρώνεται στα ετήσια αποτελέσματά της εταιρείας τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου και «στην δουλειά που έχει να κάνει.».

Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούν μάλιστα ότι κανένα από τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα για νέες ενδεχόμενες εξαγορές της δεν ισχύει.

Αντιθέτως, η Ideal Holdings θα αναζητήσει και θα βολιδοσκοπήσει τους νέους επενδυτικούς στόχους της με την απαραίτητη μυστικότητα. Διόλου τυχαίο ότι τα «ραντάρ» της αγοράς δεν είχαν καταφέρει να «πιάσουν» ούτε το deal για τα Attica Stores μέχρι την ολοκλήρωσή του, παρά το γεγονός ότι αυτό προετοιμαζόταν μεθοδικά επί μήνες…

«Όπλο» της Ideal αποτελεί η ισχυρή ρευστότητά της και μια δύναμη πυρός που ξεπερνά αθροιστικά τα 50 εκατ. ευρώ σε μετρητά (και μπορεί να γίνει μεγαλύτερη εφόσον προσφέρεται μέρος του αντιτίμου μιας εξαγοράς και σε μετοχές), σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει τον Δεκέμβριο με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου των 100 εκατ. ευρώ ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

Τα μεγέθη δείχνουν ότι «χωράει» άλλη μια τουλάχιστον μεγάλη εξαγορά στο χαρτοφυλάκιο της μέσα στο 2024, καθώς προηγήθηκαν αυτές των Byte Computer το 2022 (με την αποδοχή της σχετικής προαιρετικής δημόσιας πρότασης, με βάση μια αποτίμηση ύψους 60 εκατ. ευρώ) και των Αττικών Πολυκαταστημάτων το 2023 (με deal 100 εκατ. ευρώ), αλλά και νωρίτερα των Coleus (75%), Netbull, όπως και η πώληση της Three Cents στην Coca Cola HBC.

Πότε θα «χτυπήσει» πάλι η Ideal, σε ποιον κλάδο, πόσο μάλλον και ποια άλλη εταιρεία θα προσαρτήσει στο «άρμα» της είναι ερωτήματα, τα οποία θα απαντηθούν εντός των προσεχών μηνών, από την Άνοιξη και μετά.

Πληροφορική στο «σκάνερ» και…

Η Ideal «σκανάρει», όποτε της δίνεται μια τέτοια ευκαιρία, νέους επενδυτικούς στόχους κυρίως από την ελληνική αγορά.

Όπως είχε τονίσει ο κ. Παπακωνσταντίνου προς το newmoney σε προηγούμενη συνομιλία, υπάρχουν πολλές καλές εταιρείες στην Ελλάδα στις οποίες αξίζει να επενδύσει κάποιος.

Μια από τις προτεραιότητες της εισηγμένης είναι διευρύνει το αποτύπωμά της στην πληροφορική (και την κυβερνοασφάλεια), έναν τομέα με πολύ ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης εν μέσω του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Δεν αποκλείεται ωστόσο και μια εξαγορά-έκπληξη, πέρα από τις υφιστάμενες δραστηριότητες της Ideal, που όπως έχει διευκρινιστεί «κοιτά εταιρείες και όχι κλάδους» με συγκεκριμένα κριτήρια: εταιρείες με καλές προοπτικές, ικανό μάνατζμεντ, ισχυρό cash flow και μέτοχους οι οποίοι θέλουν να συμπορευτούν με την Ideal και να μοιραστούν τη φιλοσοφία και το όραμά της. Το απέδειξε άλλωστε η επέκτασή της στο retail με την συμφωνία του 2023 για τα Αττικά Πολυκαταστήματα.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής νέας επένδυσης της Ideal μέσα στο 2024, ο επικεφαλής του εισηγμένου private equity έχει πει ότι θέλει να διαπιστώσει ποια θα είναι η κατάσταση που θα επικρατεί στις αγορές τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και θα έχει σχηματίσει μια πιο πλήρη εικόνα για όλα έως το εξάμηνο, με ότι αυτό σημαίνει. Αυτό το χρονοδιάγραμμα, προς το παρόν, δεν αλλάζει.

Από το στάδιο της διερεύνησης έως την υπογραφή μιας συμφωνίας συνήθως μεσολαβεί διάστημα έως και 6 ή 7 μηνών, όπως συνέβη στην περίπτωση των Attica Stores. Συνεπώς ούτε το timing ενός νέου deal είναι εύκολο να προσδιοριστεί αυτήν την εποχή…

Ενδεχόμενο αποεπένδυσης θα προκύψει, όπως έχει αποσαφηνιστεί, αν υποβληθεί πρόταση η οποία θα προσεγγίζει την αποτίμηση της Ideal για κάποια θυγατρική.

Νέα επιστροφή κεφαλαίου

Σε μερικές ημέρες, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, θα υπάρξει ακριβές συμπέρασμα για τις επιδόσεις της εισηγμένης, η οποία αναμένει έναν κύκλο εργασιών ίσως λίγο κάτω από το φράγμα των 400 εκατ. ευρώ και EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Ο μισός τζίρος και παραπάνω θα προέλθει από τις πωλήσεις των Αττικών Πολυκαταστημάτων και σαφώς στη «δουλειά» της διοίκησης συμπεριλαμβάνεται και η υλοποίηση του πλάνου ανάπτυξης της αλυσίδας, όπως και των άλλων θυγατρικών.

Στα «καλά νέα» της χρονιάς προστίθεται η πρόθεση του Δ.Σ. της Ideal Holdings να εισηγηθεί στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της 6ης Ιουνίου 2024 νέα επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους.

Η Χρηματιστηριακή Αξία της εισηγμένης υπερβαίνει τα 311 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από το «ράλι» της τελευταίας διετίας η τιμή της μετοχής της κυμαίνεται κοντά στα 6,5 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Hi-Tech έλεγχοι της εφορίας: Mε φορητές κάμερες, τάμπλετ και σκάνερ βγαίνουν περιπολία οι ελεγκτές

Οταν ο Σαμαράς… συνάντησε τον Πολάκη και ο Νατσιός τον Κουτσούμπα, ο σόουμαν-κομπάρσος της Εφσυν και τα media, ο χαμένος παράδεισος των ΑΠΕ

WorkinGreece: Πάνω από 10.000 εργαζόμενοι από τρίτες χώρες ζητάνε να δουλέψουν στην Ελλάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ