Για παραβιάσεις ασφαλείας ανησυχούν πλέον πολλές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου που στέλνουν στελέχη τους στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, καθώς μεγάλοι ελεγκτικοί όμιλοι, όπως οι Deloitte και KPMG, φέρονται να ζητούν από το προσωπικό τους να χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό, όπως κινητά τηλέφωνα μόνο για τα συγκεκριμένα ταξίδια.

Τα παραπάνω αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, χωρίς να διευκρινίζουν με ποιον τρόπο οι εταιρείες ζητούν να ακολουθείται αυτή η πρακτική για τα κινητά.

Καθώς οι φόβοι για παρακολούθηση των επιχειρηματιών και των στελεχών που επισκέπτονται την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ αυξάνονται όλο και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητους κλάδους, όπως η αεροδιαστημική, η παραγωγή μικροτσίπ κ.ά., φέρονται να ζητούν από στελέχη τους που επισκέπτονται αυτές τις χώρες να μην ταξιδεύουν με τις προσωπικές τους συσκευές.

Σύμφωνα με τους FT, η ανησυχία των δυτικών χωρών έγινε μεγαλύτερη από το 2020, όταν το Πεκίνο επέβαλε νόμο εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, προχωρώντας σε ένα πρωτοφανές βήμα για την άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν περισσότερο όταν οι ΗΠΑ ανακάλεσαν το λεγόμενο ειδικό εμπορικό καθεστώς, με το επιχείρημα ότι το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αρκετά αυτόνομο ώστε να δικαιολογεί διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, η Κίνα έχει κάνει πιο αυστηρούς τους νόμους κατά της κατασκοπείας.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες δεν ανέφεραν ποτέ ευθέως κάποιον συγκεκριμένο λόγο για τη χρήση διαφορετικών κινητών από το προσωπικό τους όσο βρίσκεται εκεί, ωστόσο όπως δήλωσαν στους FT κάποια στελέχη, υπάρχει ανησυχία για επιθέσεις από χάκερ και πρόσβαση σε δεδομένα για τους πελάτες και τις δραστηριότητές τους.

Ως αποτέλεσμα, αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών διστάζουν πλέον να επισκεφθούν την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, επειδή δεν θέλουν να αφήσουν τις συσκευές που χρησιμοποιούν για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους.

Μέχρι πρότινος το ζήτημα αυτό δεν είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, επειδή οι αυστηροί κανόνες που είχαν επιβληθεί για τον Covid-19 είχαν προκαλέσει σημαντική μείωση σε αυτά τα ταξίδια από στελέχη εταιρειών του εξωτερικού. Ωστόσο, καθώς οι περιορισμοί καταργούνται και τα ταξίδια αυξάνονται, όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς το Χονγκ Κονγκ θεωρείται οικονομική πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής.

Μάλιστα, σε πρόσφατη ομιλία του, ο ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι, δήλωσε ότι «αυτό που διακρίνει και συντηρεί το Χονγκ Κονγκ είναι το πλαίσιο “μία χώρα, δύο συστήματα”», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ικανότητα της περιοχής να λειτουργεί υπό διαφορετικούς κανόνες από την ηπειρωτική Κίνα.

Διαβάστε ακόμη

Ταχιάος: Ανάγκη για μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτών στα έργα λόγω έλλειψης πόρων

Δημήτρης Κοντομηνάς: Πώς τα μεγάλα «ασημικά» του κατέληξαν στο σφυρί (pics)

Gstaad Palace: Ιστορίες από το εμβληματικό ξενοδοχείο που σφύζει από Ελληνες τα Χριστούγεννα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ