Την εκτίμηση ότι το 2023 βαίνει προς ολοκλήρωση βάσει των προβλέψεων της διοίκησης αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, εξέφρασαν οι επικεφαλής της INTRALOT στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου.

Παράλληλα, υπογράμμισαν πως η εταιρεία δρέπει τους καρπούς της στρατηγικής επιλογής να επικεντρωθεί σε συμβόλαια λοταρίας, τεχνολογίας και σε ανεπτυγμένες αγορές με αποτέλεσμα η στρατηγική αυτή, μαζί με το πιο ξεκάθαρο PNL να αλλάξουν την εικόνα της Intralot, και ως αποτέλεσμα σήμερα η εταιρεία να εμφανίζει σημαντικά μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και μια αισθητή μείωση της μόχλευσης.

Ο Χρυσόστομος Σφάτος, Deputy Group CEO, τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εκπλήξεις στην πορεία του Q4 και η χρονιά δείχνει πως θα κλείσει εντός στόχων (σ.σ. 133 – 135 εκατ. EBITDA). Ωστόσο απέφυγε να δώσει ακριβές guidance καθώς δεν υπάρχει ακόμη πρόβλεψη για την πορεία των ισοτιμιών στις αγορές όπου ο όμιλος έχει παρουσία. Τόνισε ωστόσο πως αναμένονται EBITDA της τάξης των 73-74 εκατ. Ευρώ από την Β. Αμερική.

Υπενθυμίζεται πως στο 9μηνο 2023 τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €101 εκατ. (+14,7% σε ετήσια βάση), ενώ το περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 36,1% από 29,2% το εννεάμηνο του 2022. Σε τριμηνιαία βάση, το Γ’ τρίμηνο του 2023 συγκριτικά με το Γ’ τρίμηνο του 2022, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 15,9%. Τα κέρδη EBT ανήλθαν σε €32,1 εκατ. κατά το εννεάμηνο του 2023, έναντι €19,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ορόσημο η ΑΜΚ

Η διοίκηση χαρακτήρισε επίσης ορόσημο για την επόμενη ημέρα του Ομίλου την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε μέσω δικαιωμάτων προτίμησης ύψους €135 εκατ. . Επόμενος στόχος είναι η έκδοση του retail bond που θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στην αγορά ομολόγων του ΧΑ., ενώ ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 100 εκατ.ευρώ από πέντε ελληνικές τράπεζες, ώστε να αποπληρωθεί το ομολογιακό που έχει εκδώσει η εταιρεία το οποίο λήγει το 2024. Σημειώνεται πως στο τέλος του εννεαμήνου του 2023 ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 458,2 εκατ., μειωμένος κατά 32,3 εκατ. και 51,5 εκατ. σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022 και το εννεάμηνο του 2022 αντίστοιχα.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνονται η έκδοση εταιρικού ομολόγου (εκτιμάται στο ύψος των 130 εκατ. ευρώ) με διαπραγμάτευση στην εγχώρια αγορά εταιρικών bonds του Χ.Α., καθώς και η σύναψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ από πέντε ελληνικές τράπεζες. Έτσι θα αποπληρωθεί το ομολογιακό των 356 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024 με κουπόνι 5,25%. Mε αυτές τις ενέργειες ο καθαρός δανεισμός της Intralot αναμένεται να υποχωρήσει στα επίπεδα των 340 εκατ. ευρώ.

Νέα συμβόλαια

Τέλος, η διοίκηση απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει συμβόλαια σε νέες αγορές όπως στην Ασία, απάντησε πως προτεραιότητα της είναι οι ώριμες αγορές με επίκεντρο τις ΗΠΑ όπου «υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες», ενώ αναφέρθηκε και στην αγορά της Αυστραλία όπου η εταιρεία διεκδικεί νέες συμβάσεις. Ο κ. Σφάτος κατέληξε σημειώνοντας πως η INTRALOT έχει πλέον αλλάξει σελίδα, έχει ισχυροποιηθεί και μπορεί να διεκδικεί νέα συμβόλαια και έργα στις αγορές όπου ενδιαφέρεται.

Διαβάστε ακόμη

Προσφυγές και έλλειψη προσωπικού φρενάρουν τα μεγάλα έργα στη χώρα

Ο Μπιλ Γκέιτς εξηγεί πώς είναι εφικτό να δουλεύουμε μόνο 3 μέρες την εβδομάδα

Amazon: Γιατί ακτιβιστές και εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη σχεδιάζουν διαδηλώσεις (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ