Η κόντρα μεταξύ της εταιρείας και των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει από την ανάληψη έργων για τα δίκτυα 5G, κάτι που έγινε (και γίνεται) αρκετά αντιληπτό για τα έργα της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την εταιρεία για κατασκοπία και ότι από πίσω της κρύβονται κυβερνητικά Κινεζικά συμφέροντα.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση Τραμπ κατηγόρησε την εταιρεία για συνωμοσία με σκοπό να κλέψει εμπορικά μυστικά (3 κατηγορίες), σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε Περιφερειακό Δικαστήριο στην Ανατολική πλευρά των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες αναφέρουν πως η Huawei εμπλέκεται σε ένα κύκλωμα απάτης με σκοπό να κλέψει πνευματικά δικαιώματα. Οι τρεις νέοι ισχυρισμοί συμπληρώνουν περισσότερες από δώδεκα άλλες κατηγορίες που έχουν ήδη κατατεθεί εναντίον της εταιρείας σε μια υπόθεση που είχε ανοίξει τον περασμένο Ιανουάριο. Η Huawei ισχυρίστηκε ότι είναι αθώα σχετικά με τις κατηγορίες τον περασμένο Μάρτιο.

Οι προηγούμενες κατηγορίες ανέφεραν ότι η Huawei διέπραξε τραπεζική απάτη και παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, με την εταιρεία να ισχυρίζεται το αντίθετο.

Το κατηγορητήριο της Πέμπτης αποκαλύπτει επίσης νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις υποτιθέμενες επιχειρηματικές συναλλαγές της Huawei στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί την Huawei ότι ψεύδεται σχετικά με τη σχέση της με την επιχείρηση θυγατρικών που ονομάζεται Skycom, η οποία κατηγορείται ότι βοήθησε την κυβέρνηση του Ιράν να ασκήσει έλεγχο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Τεχεράνη το 2009.

Μάλιστα, η εταιρεία κατηγορείται για ψευδείς ή παραπλανητικές καταθέσεις στο FBI και σε αμερικανούς αξιωματούχους. Ανάμεσα στους αξιωματούχους είναι και η επικεφαλής οικονομικών της Huawei.

Από την πλευρά της η Huawei, κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι θέλει να πλήξει τη φήμη της εταιρείας για λόγους ανταγωνισμού, έπειτα από την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις 3 κατηγορίες.

“Αυτό το νέο κατηγορητήριο αποτελεί μέρος της προσπάθειας του υπουργείου Δικαιοσύνης να καταστρέψει αμετάκλητα τη φήμη της Huawei και τις δραστηριότητές της για λόγους που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό και όχι με την επιβολή του νόμου”, δήλωσε η Huawei.

“Η «εκβιαστική επιχείρηση» που επιβάλλεται σήμερα στην κυβέρνηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σιωπηρή καμπάνια μιας σειράς πολιτικών κατηγοριών που έχει διαρκέσει σχεδόν 20 χρόνια και οι οποίες (κατηγορίες) ποτέ δεν αποτέλεσαν τη βάση για οποιαδήποτε δικαστική ετυμηγορία εναντίον της Huawei” πρόσθεσε.

Η επικεφαλής των οικονομικών της Huawei έλαβε και τη στήριξη της εταιρείας, όπου στην ανακοίνωση της σημειώνει ότι “δεν θεωρεί πως έκανε κάτι λάθος και ότι στο ίδιο συμπέρασματα θα καταλήξουν και οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ”.

Η επικεφαλής οικονομικών της εταιρείας είχε συλληφθεί στον Καναδά το 2018 μετά από αίτημα των ΗΠΑ, και το επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστό αν πρόκειται να εκδοθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί.

Ωστόσο, αυτή η υπόθεση είναι μια από τις πολλές που εμπλέκουν τις δύο πλευρές. Για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα η Huawei έκανε μήνυση στην Verizon (VZ) σχετικά με προσβολή διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Παράταση στις αμερικανικές εξαγωγές προς Huawei

Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι έδωσε παράταση 45 ημερών προκειμένου οι αμερικανικές εταιρίες να εξακολουθήσουν να συνεργάζονται με την κινεζική Huawei Technologies Co Ltd.Μετά την καταγραφή της Huawei στην «μαύρη λίστα» των εταιριών που προκαλούν ανησυχίες εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επέτρεψε στην κινεζική εταιρία να αγοράσει μερικά υλικά που παράγονται από αμερικανικές εταιρίες, μέσω μιας σειράς παρατάσεων.

Το υπουργείο έκανε τις κινήσεις αυτές, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζαν οι πελάτες της Huawei, αρκετοί από τους οποίους έχουν αναλάβει την διαχείριση δικτύων επικοινωνιών σε αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η αμερικανική κυβέρνηση συζητάει την περαιτέρω ενίσχυση των περιορισμών στις πωλήσεις στην Huawei υλικών που παράγονται στις ΗΠΑ.

Η Huawei δεν σχολίασε άμεσα τις εξελίξεις.Η τρέχουσα άδεια εξαγωγών προς την Huawei λήγει την 16η Φεβρουαρίου.

Γλιτώνει τον αποκλεισμό από την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθέτησε τον Ιανουάριο τον αποκλεισμό της Huawei και άλλων κινεζικών προμηθευτών 5G, επιδιώκοντας να κινηθεί σε ένα χώρο ανάμεσα στις προειδοποιήσεις που προέρχονται από τον Ντόναλντ Τραμπ και την πρόκληση για δραστηριοποίηση τέτοιων εταιρειών εκ μέρους του Πεκίνου.

Σε μια δέσμη κοινά συμφωνημένων κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τον τρόπο μείωσης των κινδύνων που απορρέουν από την ανάπτυξη δικτύων τηλεπικοινωνιών επόμενης γενιάς, η ΕΕ δήλωσε ότι οι εταιρείες που εδρεύουν σε μη δημοκρατικές χώρες θα μπορούσαν να αποκλειστούν από την προμήθεια ορισμένων βασικών στοιχείων.

Ωστόσο, παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ, η αποκαλούμενη «εργαλειοθήκη μέτρων» που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη δεν συνιστά προληπτική απαγόρευση του κινεζικού εξοπλισμού, μια απόφαση που ακολουθεί την αντίστοιχη του Ηνωμένου Βασιλείου την Τρίτη, η οποία επιτρέπει σε τμήματα της Huawei να εγκατασταθούν σε μη κεντρικά δίκτυα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου να εφαρμόσουν τα μέτρα μετριασμού της κινεζικής παρουσίας, που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Βρετανία χορηγώντας περιορισμένα δικαιώματα και όχι στον πυρήνα του δικτύου της χώρας.