Επιχειρήσεις

Ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στο «Ελ. Βενιζέλος» με μόλις 8 εκατ. επιβάτες το 2020 (πίνακας)

  • Στεφανία Σούκη


Πτώση 85,6% τον Δεκέμβριο, η τέταρτη χειρότερη επίδοση στην πανδημία. Με το… αριστερό ο Ιανουάριος με αύξηση καραντίνας σε 7 μέρες για τις πτήσεις εξωτερικού 

Πρωτοφανή νούμερα με αρνητικό ιστορικό ρεκόρ λόγω κορωνοϊού κατέγραψε το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το 2020, όπου η συνολική επιβατική κίνηση– εσωτερικού κι εξωτερικού- μόλις που κατάφερε να ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια επιβατών με πτώση 68,4% έναντι του 2019, που ήταν και η καλύτερη χρονιά για το αεροδρόμιο με 25,6 εκατ. επιβάτες.

Απολογιστικά, το νούμερο των 8 εκατ. επιβατών είναι χαμηλότερο ακόμη και από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του αεροδρομίου αν ληφθεί υπόψη ότι πριν από δύο δεκαετίες σχεδόν, το 2002, η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ήταν στα 11,8 εκατ. επιβατών, εκ των οποίων τα 7,7 εκατ. η κίνηση εξωτερικού και τα  4,1 εκατ. η κίνηση εσωτερικού. Το 2006 ήταν η πρώτη χρονιά όπου το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ξεπέρασε για πρώτη φορά το ορόσημο των 15 εκατ. επιβατών, τη διετία 2011- 2012 η ανοδική πορεία ανακόπηκε λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας με πτώση ακόμη και κάτω από τα 13 εκατ. (2012) για να ξεκινήσει στη συνέχεια η άνοδος με την άνοδο πάνω από το ορόσημο των 20 εκατ. επιβατών το 2016. Το 2019 ήταν ιστορικά η καλύτερη χρονιά για το «Ελ. Βενιζέλος», καταγράφοντας την καλύτερη ιστορική επίδοσή του από πλευράς επιβατικής κίνησης, ξεπερνώντας κατά 1,4 εκατομμύρια επιβάτες (+6%) την κίνηση του 2018, πάνω από το ορόσημο των 25 εκατ..

Το 2020, τα νούμερα του αεροδρομίου ακολουθούν τα νούμερα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αεροδρομίων, λόγω της πανδημίας. Ο μήνας Δεκέμβριος δε, με τους περιοριστικούς όρους κυκλοφορίας και μετακινήσεων να είναι σε ισχύ και να εντείνονται μάλιστα ανάλογα με τον προορισμό, ήταν ο τέταρτος χειρότερος από πλευράς ρυθμών πτώσης μέσα στην πανδημία αν ληφθεί υπόψη ότι έκλεισε με πτώση 85,6%, ενώ τα χειρότερα ποσοστά μείωσης είχαν εμφανιστεί το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου με μείωση από -87,9% έως 98,8% (Απρίλιος 2020).

Ως αποτέλεσμα, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ήταν μόλις στις 236 χιλιάδες επιβάτες περίπου, μειωμένη κατά 85,6% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019. Οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 80,1% και 87,7% αντίστοιχα.

Συνολικά, η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του 2020 μειώθηκε σε 8,08 εκατ., σημειώνοντας πτώση της τάξης του 68,4% σε σχέση τα επίπεδα 25,57 εκατ. επιβατών του 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου, ένα δεκάμηνο σε… ελεύθερη πτώση. Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 71,6% λίγο πάντως από τα 5 εκατ. επιβάτες, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 61,1%, λίγο πάνω από τα 3 εκατ. επιβατών. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2020, o αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μειώθηκε στο ήμισυ, φθάνοντας τις 112,4 χιλιάδες, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 50,2% σε σχέση με τις 226 χιλιάδες του 2019, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων κατά την περίοδο Μαρτίου-Δεκεμβρίου. Οι πτήσεις εσωτερικού μειώθηκαν κατά 44,8% και οι διεθνείς πτήσεις κατά 54%.

Με τους χειρότερους οιωνούς έχει ξεκινήσει και το νέο έτος, με τα μέτρα καραντίνας να έχουν αυξηθεί για τον Ιανουάριο και τους περιορισμούς ακόμη και στις πτήσεις εσωτερικού να συνεχίζονται. Μόλις την περασμένη Παρασκευή 8/1 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε νέα αεροπορική οδηγία που αφορά όλες τις αφίξεις επιβατών από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια και προβλέπει 7ήμερη καραντίνα για όλους τους επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας έως και την 21η  Ιανουαρίου 2021, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας.  Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο και σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες. Σημειωτέον ότι το Λονδίνο είναι ο πρώτος προορισμός εξωτερικού όσον αφορά την κίνηση για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Αντίστοιχα και για τις πτήσεις εσωτερικού λόγω της παράτασης του lockdown, παρατείνεται έως τη Δευτέρα 18/1 η αεροπορική οδηγία που προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Διαβάστε ακόμη:

Οι εκπτώσεις τελευταία ευκαιρία για το εμπόριο

Επίδομα θέρμανσης 80-650 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Δεκεμβρίου