Η ιταλική κυβέρνηση ξεκίνησε τις επίσημες και αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη Lufthansa για την πώληση του 40% του πακέτου μετοχών της αεροπορικής εταιρίας Ita. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι σημαντικότεροι όροι που θα τεθούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών της Ρώμης, είναι δυο: διατήρηση των θέσεων εργασίας και ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου της εταιρίας που δημιουργήθηκε μετά από το οριστικό κλείσιμο της Alitalia, πριν από ενάμιση χρόνο.

Παράλληλα θα ζητηθούν εγγυήσεις σχετικά με τη χρήση και την περαιτέρω αξιοποίηση των δυο μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, το Φιουμιτσίνο- Λεονάρντο Ντα Βίντσι της Ρώμης και το Μαλπένσα του Μιλάνου.

H Ita στην φάση αυτή διαθέτει 66 αεροσκάφη και απασχολεί 3.550 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με ό,τι έχει διαρρεύσει η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων έξι εβδομάδων, ενώ η τελική υπογραφή της συμφωνίας προβλέπεται για τον Ιούνιο.

«Κίνηση ματ» της Lufthansa στη Μεσόγειo

Αν δεν υπάρξουν εμπόδια η Lufthansa θα αποκτήσει στη συνέχεια την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών της Ita. Για το τελικό πράσινο φως -όπως μεταδίδει η τηλεόραση της Rai- θα χρειαστεί η έγκριση του Ιταλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως και της ιταλικής και ευρωπαϊκής αρχής κατά των τραστ.

Σύμφωνα με Ιταλούς σχολιαστές η Lufthansa θέλει να επισπεύσει όσο γίνεται την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, για να μπορέσει να εκμεταλλευθεί την τουριστική κίνηση της θερινής περιόδου. Τις προηγούμενες εβδομάδες άλλωστε η γερμανική εταιρία έκανε γνωστό ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση, αποσκοπεί και στην ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου της στην περιοχή της Μεσογείου.

Στο μεταξύ, προχθές Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε απεργία του ιταλικού, αυτόνομου συνδικάτου βάσης Cub, το οποίο δηλώνει αντίθετο στην υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Όπως γράφει, τέλος, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, σε μια πρώτη φάση για το 40% των μετοχών της Ιta η Lufthansa αναμένεται να καταβάλει 250 με 300 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων, θα τηρηθεί απόλυτη εχεμύθεια και δεν πρόκειται να διαρρεύσουν άλλες λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμη 

Ακίνητα: Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 

Δομοτεχνική – Οικογένεια Αλεξοπούλου: Από τον ΠΑΟΚ και τον Πύργο του ΟΤΕ, στους πλειστηριασμούς 

Πώς έπεισε η Nike τον Μάικλ Τζόρνταν να βάλει τη «χρυσή» υπογραφή του στα Nike Air – Όλη η ιστορία στη μεγάλη οθόνη