Επιχειρήσεις

ΛΑΡΚΟ: Αρχίζει ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση – Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον

  • Μαριάννα Τζάννε


Ποιοι είναι οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι - Ερώτημα αν η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα μετουσιωθεί και σε δεσμευτικές προσφορές

Την προσεχή Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους δύο διαγωνισμούς που αφορούν την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, με το ενδιαφέρον να εστιάζει στις συμμετοχές και στα σχήματα που θα διεκδικήσουν την βιομηχανία νικελίου.

Για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, οι φάκελοι θα υποβληθούν ηλεκτρονικά ώστε η αξιολόγηση να ξεκινήσει την αμέσως επόμενη μέρα. Λόγω πανδημίας, το Ταμείο θα δώσει περιθώριο λίγων ημερών (3 ή 4) για να υποβάλλουν τους φακέλους και με φυσικό τρόπο.

Αν και το τελευταίο διάστημα θεωρούνται «αγκάθι» της πώλησης οι αυξήσεις έως 50% που διεκδικεί η ΔΕΗ από την υψηλή τάση, εντούτοις οι πληροφορίες επιμένουν ότι τουλάχιστον  κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού θα εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον.

Κάτι ωστόσο που δεν είναι βέβαιο ότι θα μετουσιωθεί και σε δεσμευτικές προσφορές ή περιορίζεται στην δυνατότητα που δίνει η διαδικασία να αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι πρόσβαση στα οικονομικά και νομικά στοιχεία της εταιρείας.

Μέχρι στιγμής στην αγορά κυκλοφορούν πολλά πιθανά ονόματα που εμφανίζονται να έχουν μελετήσει τον φάκελο της ΛΑΡΚΟ.

Πληροφορίες θέλουν την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μεταξύ εκείνων που έχουν αξιολογήσει τα δεδομένα της βιομηχανίας και που έχει εξετάσει και πιθανές συνεργασίες για το διαγωνισμό. Το διαγωνισμό φέρεται να κοιτά επίσης και η εταιρεία Μυτιληναίος, παρότι κύκλοι της εταιρείας διατείνονται ότι τα «νούμερα» της βιομηχανίας είναι αποτρεπτικά. Στην αγορά δεν αποκλείουν την παρουσία της Μυτιληναίος έστω και στο αρχικό μη δεσμευτικό στάδιο της διαδικασίας χωρίς αυτό να προεξοφλεί ότι θα υποβάλλει τελικά προσφορά για την ΛΑΡΚΟ.

Μεταξύ άλλων ενδιαφερομένων έχουν επίσης ακουστεί και διεθνή ονόματα όπως η Euronickel (GSOL), η οποία προ διετίας απέκτησε τη βιομηχανία νικελίου FENI στη Βόρεια Μακεδονία και η ρωσικών συμφερόντων TELF AGELF με έδρα την Ελβετία.

Η πρόσφατη καταδίκη από Ελβετικό δικαστήριο του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου Μπένι Στάιμετζ, φαίνεται να «καίει» πιθανή συμμετοχή του στο διαγωνισμό.

Για την παράταση του διαγωνισμού της ΛΑΡΚΟ υπήρξαν σχετικά αιτήματα από ενδιαφερόμενους επενδυτές και ήταν και ο λόγος που δόθηκε ανάλογη πίστωση χρόνου και στο διαγωνισμό που διενεργεί ο ειδικός διαχειριστής.

Η αρχική ημερομηνία του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά  τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και του μεταλλείου στο Λούτσι, ήταν για τις 11 Ιανουαρίου. Ο διαγωνισμός του  Ειδικού Διαχειριστή αφορά την παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων στα μεταλλεία της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Αγιος Ιωάννης) και της Καστοριάς.

Στην κυβέρνηση επιθυμούν μέσα από τους δύο διαγωνισμούς να προκύψει ένας κοινός πλειοδότης, ο οποίος θα αναλάβει το μέλλον της βιομηχανίας νικελίου.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο: Η νέα «καυτή πατάτα» στα χέρια του Χατζηδάκη – Όλες οι αλλαγές

Ο Λιβάνιος, τα «Ταμπούρλα» κι ο αγώνας του Παπαέλληνα

Βασίλης Καρακουλάκης (FDL Group): «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στα Logistics»