Επιχειρήσεις

Masdar – Taaleri: Οι ενεργειακοί κολοσσοί που επενδύουν στην Ελλάδα

  • newsroom


Η συνεργασία με τους Ομίλους Κωνσταντακόπουλου και Βασιλάκη και το project για ηλιακή φωτοβολταϊκή μονάδα στη Βοιωτία - Δεύτερη επένδυση της Mubadala Investment Company στη χώρα μας

Δύο ενεργειακοί κολοσσοί, η Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Taaleri Energia από τη Φιλανδία, σε συνεργασία με τους Ομίλους Κωνσταντακόπουλου και Βασιλάκη (μέσω της Autohellas), δρομολογούν την πρώτη τους κοινή επένδυση στην Ελλάδα για την ανάπτυξη ηλιακού φωτοβολταϊκού έργου 65 MW στην περιοχή της Βοιωτίας.

Το έργο θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία των δύο εταιρειών, Masdar-Taaleri Generation (MTG), που είχε ανακοινωθεί στο Αμπού Ντάμπι το 2019 και αποτελεί όχημα ανάπτυξης νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνέταιροι για την υλοποίηση της ηλιακής φωτοβολταϊκής μονάδας που με την ολοκλήρωση της θα παράγει πάνω από 100 gigawatt (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας ανά ώρα, σε ετήσια βάση, είναι οι οικογένειες Κωνσταντακόπουλου και Βασιλάκη (Autohellas).

Η Masdar και η Taaleri Energia είναι συνέταιροι στο αιολικό πάρκο Čibuk 1 (158 MW) στη Σερβία και πρόσφατα απέκτησαν ισότιμο μερίδιο σε δύο αιολικά πάρκα στην Πολωνία, το αιολικό πάρκο Mlawa (37,4 MW) και το αιολικό πάρκο Grajewo (14 MW). Οι δύο εταιρείες έχουν επίσης επενδύσει από κοινού στην ανάπτυξη και κατασκευή του έργου ηλιακής ενέργειας Baynouna στη Μέση Ανατολή, ενός ηλιακού φωτοβολταϊκού σταθμού 200 MW στην Ιορδανία, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο ενιαίο ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο στη χώρα.

Δεύτερη επένδυση της Mubadala Investment Company στην Ελλάδα

Η Masdar είναι η εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Αμπού Ντάμπι και ανήκει εξ ολοκλήρου στην Mubadala Investment Company, την εταιρεία στρατηγικών επενδύσεων της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι.

Η Mubadala είναι ήδη γνωστή στην Ελλάδα έχοντας αποκτήσει (μαζί με την Amerra Capital) τον έλεγχο των μεγαλύτερων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας, Νηρέα, Σελόντα και Ανδρομέδα, με την προσθήκη και της Περσεύς. Το νέο ενοποιημένο σχήμα έχει πλέον την ονομασία AVRAMAR, συνδυασμός της ελληνικής λέξης «Αύρα», δηλαδή «απαλός αέρας» και της ισπανικής λέξης “Mar” που σημαίνει «θάλασσα». Με συνολικό όγκο παραγωγής άνω των 70.000 τόνων και με παρουσία σε περισσότερες από 30 αγορές, η AVRAMAR, αποτελεί διεθνώς το μεγαλύτερο παραγωγό μεσογειακών ψαριών.

Σήμερα, η Masdar δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Μαυριτανίας, της Αιγύπτου, του Μαρόκου, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ισπανίας, της Σερβίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, του Ουζμπεκιστάν και πολλών άλλων.

Σε ό,τι αφορά στην Taaleri Energia, διαχειρίζεται κεφάλαια και αναπτύσσει έργα ΑΠΕ και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στον τομέα των επενδύσεων σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Η ομάδα επενδύει την τρέχουσα περίοδο το πέμπτο της κεφάλαιο σε έργα ΑΠΕ, μέσω του SolarWind II, ενώ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας που ανέρχεται σε 2.8GW στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.

Βάσει της αξιολόγησης Pregin, η Taaleri Energia συγκαταλέγεται σταθερά ανάμεσα στoυς διαχειριστές κεφαλαίου σε έργα υποδομών, με τις καλύτερες επιδόσεις. Η Taaleri Energia αποτελεί μέλος του Ομίλου Taaleri, εισηγμένου στο χρηματιστήριο Nasdaq του Ελσίνκι.

Διαβάστε ακόμη

Το δράμα της Τράπεζας Αττικής, το ακίνητο – κελεπούρι και δύο εύλογες απορίες

CVC Capital: Η μεγάλη «ψαριά» στις ελληνικές μαρίνες

easyMarketing: Το νέο εγχείρημα του Στέλιου Χατζηιωάννου