Νέα επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις αγορές των κρατικών ομολόγων, καθώς η επίδραση της χθεσινής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται ότι ξεθωριάζει, εν μέσω και των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Η νομισματική αρχή της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων, έδωσε εντολή στις αρμόδιες επιτροπές να ξεκινήσουν τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου, το οποίο θα έχει ως στόχο την άμβλυνση των απρόσμενων πιέσεων στις αποδόσεις των ομολόγων, εν όψει και της πρώτης αύξησης επιτοκίου έπειτα από 11 χρόνια.   

Ωστόσο, απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιμέρους παραμέτρους του προωθούμενου προγράμματος, κάτι που ομολογουμένως προκαλεί αμηχανία στους αναλυτές και ενισχύει τη δυσπιστία ως προς την ικανότητα της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό – ρεκόρ (8,1% τον Μάιο), διατηρώντας παράλληλα τις αποδόσεις των ευάλωτων χωρών σε νορμάλ επίπεδα.   

Την ίδια ώρα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει επιπλέον ευελιξία στις επανεπενδύσεις των ομολόγων, τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPPΗ κίνηση αυτή, όπως εξήγησε η ΕΚΤ, αποσκοπεί στη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού «μετάδοσης» της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. 

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, μετά την αισθητή υποχώρηση των αποδόσεων κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, σήμερα παρατηρείται μια εκ νέου επιδείνωση, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας να κυμαίνεται στο 4,305% (αύξηση σχεδόν 8 μονάδων βάσης).  Νωρίτερα δε, έφθασε έως και το 4,36%.

Ταυτόχρονα, η απόδοση του ιταλικού ομολόγου φλερτάρει εκ νέου με το 4% (+10 μονάδες βάσης), ενώ του ισπανικού καθορίζεται στο 2,98% (+10 μονάδες βάσης), του κυπριακού στο 3,40% (+3 μονάδες βάσης), του πορτογαλικού στο 2,94% (+8 μονάδες βάσης) και του γαλλικού στο 2,34% (+11 μονάδες βάσης). 

Όσον αφορά τα spreads, δηλαδή την απόκλιση σε σχέση με τις γερμανικές αποδόσεις (1,80%), τα ελληνικά καθορίζονται στις 249 μονάδες βάσης, τα ιταλικά στις 208 μονάδες βάσης, τα ισπανικά στις 117 μονάδες βάσης, τα κυπριακά στις 163 μονάδες βάσης, τα πορτογαλικά στις 111 μονάδες βάσης και τα γαλλικά στις 54 μονάδες βάσης.

Οπωσδήποτε, στις παραπάνω διακυμάνσεις σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει και η χθεσινοβραδινή απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει κατά 75 μ.β. το επιτόκιο (από 0,75% σε 1,5%), στη μεγαλύτερη ανοδική αναθεώρηση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας από το 1994.  Σήμερα το πρωί δε, Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, σε μια κίνηση έκπληξη, αποφάσισε να αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια (από -0,75% σε -0,25%), ενώ η Bank of England το μεσημέρι προέβη στην 5η διαδοχική αύξηση (από 1% σε 1,25%).

Τον επόμενο μήνα είναι η σειρά της ΕΚΤ να προβεί σε αλλαγή επιτοκίων, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κυμαίνεται σε 25 μονάδες βάσης (από 0% σε 0,25%), ενώ από τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις. Ιδίως εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει την ανοδική πορεία.  

Διαβάστε επίσης:

Και πάλι… «κόκκινο» το ταμπλό στο Χρηματιστήριο – Απώλειες έως 3% στις τράπεζες

Eurogroup: Εύσημα σε Ελλάδα, δόση 750 εκατ. ευρώ και έξοδος από τη σκληρή επιτήρηση

Αυξήσεις επιτοκίων: Οι δύο όψεις του νομίσματος για τις ελληνικές τράπεζες